reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Cześć mamuśki :-)

Mam pytanie do mam karmiących sztucznie, opiszcie mi Wasz plan dzienny karmienia maluszków- ile dajecie butli, obiadków, deserków i o jakich porach, bo ja chyba przejdę już całkiem na butle, a nie mam bladego pojęcia jak teraz powinnam karmić Alana :zawstydzona/y::zawstydzona/y:, a i jak to jest z tym glutenem, dawać?? i ile ? z jakich firm są produkty z nim :confused::confused:

Edee u nas wygląda to tak:

ok.6-7 po przebudzeniu Jula dostaje butlę mleczka ...z reguły 150ml ale ostatnio zjada tylko 120ml
pożniej ok.10-11 dostaje znowy mleczko 120ml bo wiecej nie zjada:-:)-:)-(
ok.13-14 zupka jarzynowa i jakis soczek do popicia
ok. 16-17 mleczko 120ml
ok.19-19.30 jakis deserek owocowy
ok.21-21.15 kaszka ryzowa smakowa ze 150ml mleczka

Oczywiście godziny jedzenia są przybliżone bo to zalezy juz od Juleczki i jej głodomorka:-D:-D:-D

Tylko ostatni posiłek jest zawsze o tej samej porze, bo o ok.21 idziemy sie kąpać:-p:-p:-p

W międzyczasie pijemy jeszcze herbatki.....:tak::tak:

reklama

Mam pytanie do mam karmiących sztucznie, opiszcie mi Wasz plan dzienny karmienia maluszków- ile dajecie butli, obiadków, deserków i o jakich porach, bo ja chyba przejdę już całkiem na butle, a nie mam bladego pojęcia jak teraz powinnam karmić Alana :zawstydzona/y::zawstydzona/y:, a i jak to jest z tym glutenem, dawać?? i ile ? z jakich firm są produkty z nim :confused::confused:
Ja to za wiele nie pomoge bo narazie jestesmy na etapie wprowadzania, wiec te pare lyzeczek nie traktuje jak posilek. U nas to wychodzi 6 razy od 100-160 ml (jak sie uda namowic mojego niejadka) w ciagu doby. Ja sobie prowadze zeszycik i zapisuje ile je, wiec wychodzi to od 600-750 ml na dobe.

Edee u nas wygląda to tak:

ok.6-7 po przebudzeniu Jula dostaje butlę mleczka ...z reguły 150ml ale ostatnio zjada tylko 120ml
pożniej ok.10-11 dostaje znowy mleczko 120ml bo wiecej nie zjada:-:)-:)-(
ok.13-14 zupka jarzynowa i jakis soczek do popicia
ok. 16-17 mleczko 120ml
ok.19-19.30 jakis deserek owocowy
ok.21-21.15 kaszka ryzowa smakowa ze 150ml mleczka

Oczywiście godziny jedzenia są przybliżone bo to zalezy juz od Juleczki i jej głodomorka:-D:-D:-D

Tylko ostatni posiłek jest zawsze o tej samej porze, bo o ok.21 idziemy sie kąpać:-p:-p:-p

W międzyczasie pijemy jeszcze herbatki.....:tak::tak:

Dzięki Madziu :-) właśnie o taki plan mi chodziło :tak:, buziaczek Ci za to :-):-D:-D

U nas wygląda to tak
6-7 rano - 120 ml mleczka,
10-11 - 120 ml mleczka,
14-15 - 60-90 g zupki (ciężko ja zmusic),
17-18 - 90-120 ml mleczka,
21-22 - 210 kaszki owocowej na mleczku

czasem jescze w ciłagu dnia zje mała porcyjke mleczka, herbatek nie chce pic, tylko jakis soczek - ok 60 ml dziennie
glutenu jeszcze nie dawałam, ale sie przymierzam, mam kupione z hippa takie kaszki na dobranoc, ale nie wiem czy dac jej cała taką, czy tylko trochę?

Ostatnia edycja:
edde u nas w zależności od tego czy mały budzi się nad ranem czy dopiero rano jemy 4 lub 3 razy w ciągu doby 120ml mleczka (choć nie zawsze wszystko zje), raz kaszkę, raz obiadek no i w między czasie deserek i soczki, ale tego nie zaliczam do jedzenia, którym się najada. I wygląda to mniej więcej tak:
4-5 rano - 120ml mleczka
7-8 rano - 120ml mleczka
10-11 - kaszka (ok 120ml wody i 3 kopiaste łyżki stołowe, bo moje dziecię lubi gęstą kaszkę)
14-15 - obiadek ze słoiczka
17-18 - 120ml mleczka
20 - 120ml mleczka
Chyba, że Filip budzi się koło 6 to wtedy godziny się przesuwają i jemy wtedy o jedną porcję mleczka mniej:tak:

Dzięki mamuśki za odpowiedz, teraz już mam jaśniejszy obraz tego jak podawać małemu posiłki ;-):tak:, tylko z tego co widzę, to Wasze dzieciaczki strasznie mało piją mleczka na raz :-) ja Alanowi robię bebiko tak jak na kartonie pisze, czyli teraz 180 ml wody i 6 miarek mleczka i jak zje to jeszcze się domaga:szok::szok:, ale oszukuję go smokiem ;-):-D:-D, i po zaraz jest spokój (chyba ma potrzebę ssania :baffled::confused:), no a Wy dajecie po 120 mleczka i to maluszkom starcza :confused::confused:, mój tyle jadł zaraz po urodzeniu :tak::tak:, a i tak jest chudzinka z niego, bo pewnie teraz waży troszkę powyżej 6 kg :sorry2::sorry2::szok: dodam, że jest długi :-)

Ale dzięki za odpowiedzi, jesteście kochane, każda z osobna ;-):tak::tak:

Dziewczyny nie stresujcie się dzieciaczkom zwyczjnie szkoda czasu na jedzenie. Dopiero zaczynają odkrywac świat i jest dużo rzeczy o wiele bardziej interesujących niż jedzenie.
Natalka też krócej ssie i na każdy szmer się odrywa. A wczoraj ją ważyłam i ma juz 8300g . Jeszcze trochę i potroi swoja wagę urodzeniową:-D

Widzisz edee Twój Alanek je odpowiednio w stosunku do swojego wieku, a nawet powiedziałabym więcej w porównaniu do innych dzieciaczków:tak: A jednak jest drobniutki. Pewnie taka jego natura. Mój Filip je mało, a przybiera praktycznie od urodzenia ekspresowo na wadze. Pewnie przekroczył już 8 kg :tak: Nie wiem od czego to zależy, bo ja z narzeczonym jesteśmy bardzo szczupli, ale jak widać to chyba nie ma większego znaczenia ;-)

reklama
Aj dziewczynki moja Mariczka waży 7800 g i ma teraz 64 cm...i wiem,ze jest troszeczkę pulchna, chociaż wypija 4 posiłki po 120 ml i dostaje dwa razy cycusia....a to podobno nie jest dużo.....
Myślę ,ze to jest po prostu urok naszych malutkich bąbelków;):-):tak::-)

Do góry