reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Osiągnięcia rozwojowe naszych bobasków :)

reklama
Gratulacje dla dzieciaczkow!!!
Marysia czadowa :)

A ja chcialam pochwalic Judys - mam nadizeje ze nie za wczesnie - ze chodzi :) potrafi juz przejsc caly pokuj!dzis normalnie oszalala!!! to sa chyba takie poczatki bo wciaz chodzi jak robot i kilka razy sie zatrzymuje aby pupa i brzuchem lapac rownowage:) Ale jestesmy z niej niesamowicie dumni!! czasem zamiast isc jaks ie zabardzo podnieci to ma taki szybki chod ale wtedy tez po 5-7 krokach sie slizga do przodu.

Mamy za to jeden problem.nie umie chodzic w butach,,,odrazu jak poczuje ze ma na nogach to siada...moze dlatego ze ma je dosc wysokie a nie takie zwykle na kostke...i tak wiec nie mozna isc na polko pochodzic chocby za raczke:(

głuszek Wielkie Brawa dla Marysi. Super spryciula :-) Niedługo dogoni Judysię i obie będą biegać :tak:
lilith świetnie, że Judytka już chodzi :-) a ma dopiero 8 miesięcy !!! SZok :szok:

Wow, gratulacje!!! gluszek, lilith - SZOK!!!

Moja to jeszcze dluuuuuugo dluuuuuugo zanim zacznie chodzic, a nawet stac. Jej ostroznosc ją zacofuje hehe. Szkoda, bo cialko pozwala na fikanie, a glowka mowi "stop" ;-)

W ogole zobaczcie jakie sa rozbieznosci w rozwoju, nie? Sa dzieci, ktore nie raczkuja czy nie siedza/siadaja, a sa takie, ktore stoja, chodza... Szok jaki ten swiat jest "rozny"....

No. Różnice są ... I przyznam się wam, że powoli zaczynam się martwić:-( Pola sama nie siada (siedzi, ale sama nie usiądzie), nie pełza, a co dopiero mówić o raczkowaniu!!!! Stoi sama pewnie przy meblach, ale sama nie wstanie- trzeba ją postawić!
W tym tygodniu idę do pediatry, żeby ją jeszcze zbadała przed wyjazdem w góry to się poradzę.:no:

Ale powiem wam, że ona jest bardzo kontaktowa i naprawdę dużo mówi.
Dzisiaj bylismy u mojej mamy i była tam też dziewczynka 3 tygodnie starsza od Poli i ta właśnie raczkuje, chodzi przy meblach itp., ale prawie nic nie mówi i nie jest tak komunikatywna w sensie uśmiechania się do ludzi, zaczepiania....

kasiunka -
mój też sam nie usiądzie, nie raczkuje, nie pełza - tylko sam wstanie z pozycji siedzącej - ale tak samo jak twoja jest b. kontaktowy
Trzymany za rączki może chodzić godzinami
a więc jest nas więcej :happy:

kasiunka nic się nie martw !!! Na pewno Pola rozwija się w innym kierunku (czyt. ćwiczy umysł, a nie ciało :-) ), a potem zajmie się chodzeniem i innymi mało ważnymi dla niej teraz rzeczami ;-) Pewnie zacznie już ładnie mówić, kiedy nasze będą dopiero składać słowa ;-)

Kasiunka kazd edziecko rozwija sie w indywidulanym tempie. I nie marwt sie . Po prostu jest tak, ze jedne dzieci rozwijają sie szybcjiej a inne wolnije i nie ma to żadnego wpływu na ich dalsze zycie!!! A czemu niektóre dzieci rodzą sie 2 tygodnie przed terminem a inne 2 tygodnie po??? i wszytsko jest git?? Wytłumacz mi to ??
Nie patrz na inne maluchy majowe - patrz na sowją wyjatkowa córcią i nie porównuj ja z innymi. Każd az nas by się chciała pochwalic - wiadomo ale ja się ciesze tak samo z chodzenia Judytki jak i z gaworzenia Polci!!!!!

reklama
Dzięki dziewczyny. Ja to wszystko wiem, ale wiecie jak się popatrzy na inne dzieciaczki, to nie da się uniknąć porównać...

Z drugim dzieckiem nie popełnię już tego błędu i od razu będę je kładła na brzuszku. Z Polą jakoś się bałam tej pozycji, a potem ona nie nauczyła się leżeć na brzuchu i nie lubi tej pozycji do dzisiaj- no i przez to wszystko u niej wolniej, no bo jak ma pełzać jak w ogóle nie leży na brzuchu- natychmiast się turla po podłodze:baffled:

Do góry