reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Otyłość w ciąży

Chyba jakieś 5 dni temu odstawiłam. Jak na początku ciąży miałam pierwszą krzywą robioną, byłam na sporej dawce metforminy (3x1000 mg), i nic mi takiego się nie dziako właśnie [emoji29]

A mówił czemu nie można ksylitolu? [emoji33] Aż się dopytam mojego endo, mam wizytę w połowie maja...Tak tak, dla Filipka, bo Twoją kiecunię pamiętam [emoji1] mój też musi po garniaka się wybrać [emoji33]

Ps. Dziewczyny - będą fajne kiecki w lidlu w następnym tygodniu, i takie maxi długie, i takie do kolana/przed kolano [emoji1] dziś za to kupiłam sobie topy takie do latania na co dzień [emoji4]Zobacz załącznik 849890
Ja też nie zawsze reagowałam na cukier będąc na metforminie, ale czasem dawało popalić. A co do ksylitolu - z tego co zrozumiałam jest to szkodliwe dla dziecka bardziej niż po nawet cukier, bo też rzadko jest to czysta postać bez dodatków chemicznych.

reklama
Ja też nie zawsze reagowałam na cukier będąc na metforminie, ale czasem dawało popalić. A co do ksylitolu - z tego co zrozumiałam jest to szkodliwe dla dziecka bardziej niż po nawet cukier, bo też rzadko jest to czysta postać bez dodatków chemicznych.
Oj, muszę zgłębić temat faktycznie :( dobrze, że mówisz o tym :) ostatnio ksylitolu mało używałam, głównie do ciast, a tych też mało piekę, bo chyba sama całą blachę bym wciągnęła ... [emoji14]

Nie ma co się bać... Ja dzień po cesarce na ketonalach smigalam jak po sn [emoji5]
Dobrze, że ketonal teraz bez recepty :p

Mi endokrynolog zakazała używania ksylitolu i innych słodzików w ciąży, nawet gdybym miała mieć cukrzycę.
Ja sram na słodziki, jutro zobaczę jaki będę miała cukier po jednej kawie, jak będzie do 100 na glukometrze, to nie będę rezygnować z kawy, ja umrę bez kawy :p

Byłam dzisiaj u diabetologa, dostałam glukometr i receptę na paski i zakaz jedzenia:
białego pieczywa, kolorowego, które udaje pełnoziarniste (znalazłam w sklepie chleb IG z piekarni familijnej, pyszny powiem Wam).
ziemniaków
słodyczy, bułeczek, ciasteczek i te pe i te de
owoców (w sensie, że nie kilo truskawek, a ja tyle umiem)... góra dwa owoce dziennie
Badać sobie cukier mam wyrywkowo trzy razy dziennie i zapisywać w książeczce

No i do zobaczenia za miesiąc

@Ka.2606 na czczo tego dnia miałam 100 po godzinie 239, po 2h 215
:(
@Colorado1989 no właśnie zalecają ksylitol albo stewie. Ja w zasadzie tylko rano kawa z mlekiem i 2 łyżeczki cukru. Ale chyba niestety podnosi mocno. Więc bd trzeba obniżać. Jutro sprobuje wypić z jedną łyżeczka i zobacze jak bd. Tak pieczywo ciemne... Chociaz ono z kolei przy kamieniach nie jest wskazane :( no ale.. Jabłka niby z owoców zalecane, ale po dzisiaj też odpuszczę .. Muszę się nauczyć tej diety. Ogarnąć temat. Sama nie wiem co tu gotować żeby mężowcowi też podeszło :) :D Luiza dla mnie jeszcze kawy brak to już dramat. Dobrze ze i tak od 30 tc. A nie od początku ciąży :-D owoce też uważać, ciekawe czy koktajle przejdą szpinakowe o jakiś owoc czy cukier po tym też poszybuuujeee :confused: ooo to trzeba nalot na Lidla robić. Ja wyczekuje jakiejs mody ciążowej i bodzików ale ani widu ani słychu. W marcu chyba czy w lutym bylo i udało mi się wyrwać staniki do karmienia i legginsy które są moją miłością a już zjechane na Maxa niestety rozmiar L wygrzebalam ostatnią parę :(

Stewia jest obrzydliwa, bueeee, jak miałam ambicję ograniczyć cukier do zera (grubo przed ciążą), to kupiłam stewię, no ja podziękuję, wolę nie pić kawy, bo gorzkiej nie tknę.

Hihi to wy dziewczyny wolicie chyba ten cukier w kawie od smaku samej kawy [emoji1][emoji1][emoji1] ja właśnie nigdy nie umiem kawy z cukrem wypić, zagłusza mi to smak i aromat kawy. W kawiarni jak jestem i biorę jakaś fikuśniejszą kawę deserową to proszę, żeby mi żadnych - absolutnie żadnych syropów i innych słodzideł - tam nie dodawali. Z mlekiem, lodami, bitą śmietaną, wiórkami czekolady spoko [emoji6] ale jak wcześniej przed ciążą rano piłam kawę, to tylko taką parzoną w kafetierce, bez dodatków [emoji4]

Luiza, owoce są nieco kontrowersyjne, różnie się na nie reaguje. Mi akurat diabetolog dał bana na wszelkie owoce. Ale zdarza mi się zjeść. Ale to nie częściej niż 1 raz w tygodniu :)

Oluchapoducha - ten brak energii rano to może kwestia śniadań :) z dziewczynami przetestowałyśmy śniadania białkowo-tłuszczowe i dają rade! Jak nie zjem chleba na śniadanie, to mam więcej energii. Więc co drugi dzień tak jem, bo niestety pieczywo ciemne baaardzo mi smakuje i z tego powodu mam problem je odstawić rano...

Kurde, chyba mam tydzień z głowy, katar masakra mnie dopadł. U znajomych, u których byliśmy na urodzinach, była klimatyzacja włączona... No i się doigrałam. Na szczęście ból gardła wyeliminowałam szałwią, a na katar już nie ma rady [emoji23] więc mówię jak pani z głośnika na dworcu PKP [emoji23]

Co do kawy ja już od okolo roku nie używam nmleka krowiego a wcześniej piłam taka pół na pół. Jedna dietetyczka uświadomiła mi ile cukru jest w laktozie (zwłaszcza jak sie pije w pol litrowym kubku) i kazała spróbować mleka kokosowego. I mi zasmakowało tak że jak jest promocja w Biedronce to cala zgrzewke kupuje

reklama
Do góry