reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Owulacja

Kitsune

Moderator
Pytanie dotyczące owulacji. Czy w tym cyklu jest możliwe, że się przesunęła? Robię testy również po piku i właściwie zawsze prawie od razu były negatywne a w tym cyklu miałam bardzo wysokie wyniki przez 3 dni (na zdjęciach porównanie cyklu "normalnego" i tego teraz). Czy jest szansa, że owulka była dopiero po 15dc? Nie mierzę temperatury bo mój tryb pracy na to nie pozwala, bazuję tylko na testach i objawach, które jak do tej pory zawsze się sprawdzały (objawy owulacji w dniu piku/dzień po nim). Ale takiej sytuacji jeszcze nie miałam, a objawy też w tym cyklu utrzymywały się dłużej niż zwykle.

Załączniki

• Zdjęcie WhatsApp 2024-03-21 o 09.23.14_2a0d5270.jpg
    Zdjęcie WhatsApp 2024-03-21 o 09.23.14_2a0d5270.jpg
    137,3 KB · Wyświetleń: 266
  • Zdjęcie WhatsApp 2024-03-21 o 08.42.30_4acc5028.jpg
    Zdjęcie WhatsApp 2024-03-21 o 08.42.30_4acc5028.jpg
    142,2 KB · Wyświetleń: 117
reklama
Bez monitoringu nie możesz być czegoś pewna na 100%. To tylko kawałek papieru, który służy do zorientowania się w sytuacji.
Owulacja nie zawsze występuje w 14DC. Nie ma tak, że będzie występowała u danej kobiety w danym dniu cyklu. To faza lutealna jest stała. Owulacja ma prawo się przesunąć.

Ale w dniu piku nie będziesz miała objawów owulacji, bo ona występuje do 36h od piku.
Ciężko stwierdzić bez monitoringu USG czy do owulacji wogóle dochodzi. Bo pik LH - nie potwierdza wystąpienia owulacji. Pęcherzyk mógł nie pęknąć.

Owulacja wystąpi od 24-36H od peaku (a niektóre źródła podają nawet 48h). Mój osobisty przykład: peak 16DC, w 17DC wizyta i pęcherzyk miał 24mm więc pęknął w 17DC/18DC.
Wiem do czego dążysz swoimi pytaniami. Oprócz owulacji jest jeszcze kwestia zagnieżdżenia, która również jest zmienna.

Ale w dniu piku nie będziesz miała objawów owulacji, bo ona występuje do 36h od piku.
Ciężko stwierdzić bez monitoringu USG czy do owulacji wogóle dochodzi. Bo pik LH - nie potwierdza wystąpienia owulacji. Pęcherzyk mógł nie pęknąć.
No właśnie była na pewno, bo ciąża jest. Próbuję teraz tylko ustalić czy jest szansa że się przesunęła, bo wtedy jest szansa że będzie okej. Jeśli nie, to raczej tej szansy nie ma.

Owulacja wystąpi od 24-36H od peaku (a niektóre źródła podają nawet 48h). Mój osobisty przykład: peak 16DC, w 17DC wizyta i pęcherzyk miał 24mm więc pęknął w 17DC/18DC.
Wiem do czego dążysz swoimi pytaniami. Oprócz owulacji jest jeszcze kwestia zagnieżdżenia, która również jest zmienna.
Szukam iskierki nadziei gdzie tylko mogę, a Wy ze swoją wiedzą jesteście nieocenione ;) Czyli jest maleńka szansa, że z ciążą będzie okej.

reklama
Do góry