reklama

Palce lizać, czyli październikowe Mamusie gotują

Temat na forum 'Dzieci urodzone w październiku 2008' rozpoczęty przez Kasia1978, 30 Sierpień 2008.

  1. Kasia1978

    Kasia1978 Fan(ka)

    Co raz więc smaczności na październikowym wątku, ale kłopot z odnalezieniem wcześniejszych. Tu będzie dobre miejsce na nasze kuchenne inspiracje. Jeśli to nie problem, to powtórzcie te parówki w cieście, pierogi itp. Ślinka cieknie :-p!
     
  2. natusiaMa

    natusiaMa Październikowe mamy'08

    Bardzo dobry wątek:-):-)
     
  3. reklama
  4. minisia

    minisia pazdziernik '08

    Dobry pomysl ale troszke poźno bo niedlugo bedzie dietka :))
     
  5. natusiaMa

    natusiaMa Październikowe mamy'08

    Oj dietka będzie musowo!:tak::-D
    Ale jeść trzeba!
     
    Ostatnia edycja: 30 Sierpień 2008
  6. Kasia1978

    Kasia1978 Fan(ka)

    Przy diecie to tym bardziej wsparcie potrzebne. A poza tym czy to nie można smacznie zjeść czegoś dietetycznego. Ja się opowiadam za dietą south beach, tam jest dużo smakołyków :-p
     
  7. czarna79

    czarna79 Fanka BB :)

    Watek rewelacyjny. I mam nadzieje ze stworzymy tutaj prawdziwa "księge kucharską":tak:
    Minisia dieta dietką ale czasami warto zgrzeszyc. A dobre jedzonko to najlepszy grzech:-D
     
  8. malaulka

    malaulka Podwójna mamusia

    Fajny pomysł z tymi przepisami . podaję przepis na mój chleb

    Na 1 bochenek
    drożdże( ja używam suszone bo tylko takie tu są) 7g paczuszkę rozpuszczam w 1 szklance cieplej wody pół na pół z mlekiem i odrobiną cukru
    potem dodaję mąki zwykłej bialej i mąki razowej( trochę więcej białej), i dużą szczyptę soli, ciasto musi być niezbyt gęste i jak pokazą się pęcherzyki powietrza to znaczy że jest dobrze wyrobione(ja wyrabiam mikserem),
    odstawiam do wyrośnięcia ok 20-30 min a potem na blaszkę, górę smaruję białkiem, wtedy zrobi się taka pyszna skórka po upieczeniu i do nagrzanego piekarnika na około 45-55 min w temperaturze 160 stopni
    Mam nadzieję że można to zrozumieć, nie mam proporcji ile dokladnie mąki bo ja dosypuję po trochę, tak żeby ciasto nie było zbyt geste a chlebuś pyszny;-)
     
    Ostatnia edycja: 5 Wrzesień 2008
  9. wanilia79

    wanilia79 Entuzjast(k)a

    To ja podam przepis na te Parówki Mirabelkowe ;-)
    Nic bardziej konstruktywnego nie przychodzi mi do głowy.:sorry2:

    Parówki (ja najlepiej lubię drosedki), żółty ser i ciasto francuskie z Biedronki
    (w Polo też jest, ale kosztuje 5 zetów :szok:, a w Biedronie 2,90 chyba)
    Przepis prosty jak barsz, ponieważ wystarczy wziąć parówki, zawinąć w plasterki żółtego sera, a następnie zawinąć w paski ciasta francuskiego. Dziewczyny pisały, że robią paski szerokości 3 cm, ale ja tam robie znaacznie szersze, bo uwielbiam ciasto francuskie :rofl2:. Wrzucam na ok.15 minut do nagrzanego piekrnika i danie gotowe:-). Podawać można z ketchupem :happy:
     
  10. reklama
  11. magdziunia

    magdziunia Październikowa Mama'08

    Dziewczyny przepisy super i napewno skorzystam a taki chlebuś mniam paluszki lizać.
     
  12. blond_20

    blond_20 Czarownica

    a to moje knedle serowe. tu sa z truskawkami, ale wychodza ze wszystkim.mi z tej porcji wychodzi ok duzych, a napisali ze niby 12....hmmm:sorry2:
    przepis z forum gazety wyborczej.

    - 250 g sera białego zmielonego lub rozgniecionego widelcem (ja przetarłam przez sito)
    - 1 jajko
    - ok. 3/4 szklanki mąki
    - szczypta soli
    - 2 łyżki roztopionego masła
    - 12 dużych truskawek

    Ser wymieszać z mąką, dodać jajko, sól i masło, zagnieść gładkie i nie lepiące się do miski
    ciasto (można wyrobić mikserem używając spiralnych mieszadeł). Ciasto nakryć folią i
    włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części i każdą
    rozpłaszczyć na placuszek, nadziewać jedną dużą truskawką i zlepiać dokładnie formując
    potem kulki rękoma. Kłaść na talerzu posypanym mąką. W międzyczasie zagotować wodę
    lekko osoloną w dużym garnku. Knedle wrzucać do wrzątku, poczekać aż wypłyną na
    powierzchnię, zmniejszyć gaz i gotować ok. 8 minut. Podawać z masłem i bułką posypane
    cukrem, albo ze śmietaną.
     

Poleć forum