reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Palce lizać, czyli październikowe Mamusie gotują

Przepis wydaję się prosty, ale nie mieszać tego wszystkiego - tylko do miski wszystkie składniki.
Przepraszam, że tak zapytałam i może to głupie ;-)
 
reklama
Sałatka z zupek chińskich: 1 zupka pikantna 1 łagodna( zaparzone wg przepisu tylko w połowie wody),później wodę się odlewa, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 4 ogórki kiszone, pierś z kurczaka pokrojona i wymieszana z przyprawą curry (podsmażona) i trochę majonezu do smaku.:-)
 
Sałatka z zupek chińskich: 1 zupka pikantna 1 łagodna( zaparzone wg przepisu tylko w połowie wody),później wodę się odlewa, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 4 ogórki kiszone, pierś z kurczaka pokrojona i wymieszana z przyprawą curry (podsmażona) i trochę majonezu do smaku.:-)
Fajna pora na pichcenie :laugh2::laugh2::laugh2:
 
Sałatka z zupek chińskich: 1 zupka pikantna 1 łagodna( zaparzone wg przepisu tylko w połowie wody),później wodę się odlewa, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 4 ogórki kiszone, pierś z kurczaka pokrojona i wymieszana z przyprawą curry (podsmażona) i trochę majonezu do smaku.:-)

też robię:) to ulubiona sałatka naszych znajomych - polecam
 
Kocham lasagne, ale polecam coś podobnego, a zarazem innego. Przepis (nie mój niestety, w nawiasach moje modyfikacje) na musakę. Robiłam kilka dni temu dla męża jako kolację w moje urodziny :) i bardzo mu smakowało

MUSAKA
1.5-2 szt. bakłażana, sól do posypania bakłażanów, masło/olej/oliwa do smażenia, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 kg mielonej wołowiny lub baraniny (ja daję 0,5 kg wieprzowiny), 1 puszka (25 dag) pomidorów pelati (robię sama przecier z 1kg pomidorów), 3 łyżki koncentratu pomidorowego, po 1 łyżeczce oregano, bazylii, pieprzu i gałki muszkatołowej, 3 jajka, 1 filiżanka śmietany, 1/2 filiżanki startego parmezanu (dałam mozarellę)

Potnij bakłażany w plastry, posól, połóż na sitko i odstaw na 15 minut, by puściły sok (nawet na 30). W tym czasie rozgrzej masło lub olej, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż 10 minut. Włóż pomidory (lub przecier), dodaj koncentrat i przyprawy. Wymieszaj, gotuj 5 minut na małym ogniu. Spróbuj i przypraw do smaku. Dobrze wstrząśnij sitkiem, by odcedzić bakłażany, (moja rada: BARDZO DOKŁADNIE OPŁUCZ Z SOLI, żeby nie były za słone) osusz je w ściereczce i umaż na oleju (polecam oliwę). Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami mięso i bakłażany, kończąc i zaczynając warstwą bakłażanów. Przykryj i piecz 40 minut w temp. 180°C. Ubij jajka ze śmietaną, dodaj ser i ponownie wymieszaj.
Polej musakę, piecz jeszcze 15 minut, aż wierzch spęcznieje i będzie złoty.

PYCHOTA!!!
 
Kate dzięki :-) właśnie miałam dziś rano szukać przepisu w necie bo wieczorkiem wpadnie moja mama i chcę zrobić musakę, jadłam kiedyś u znajomych, naprawdę pychotka
 
Tylko naprawdę dokładnie opłuczcie te bakłażany z soli :) albo nie przyprawiajcie mięsa za bardzo,żeby nie było za słono! I smacznego :)
 
reklama
To jeszcze moje dzisiejsze danie (też robiłam pierwszy raz - miałam ochotę na jakąś miksowaną zupkę). Ekspresowa! Mąż oceni dopiero za godzinkę jak wróci, ale dla mnie pycha:

ZUPA POROWA
50 g
masła, 1 cebula, 3 białe części pora, 1 gałązka selera (nie dałam, bo nie miałam), 1 ząbek czosnku, 220 ml śmietany, 2 łyżki stołowe szczypiorku, sól, świeżo mielony pieprz biały, 3 szklanki bulionu drobiowego, 200 g startych ziemniaków

Roztop masło w garnku i dodaj drobno posiekane: cebule, białe części pora, seler i czosnek. Przykryj garnek i podsmaż wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Zetrzyj ziemniaki i dodaj je razem z bulionem do warzyw. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i wolniutko gotuj przez 20 minut. Zdejmij zupę z ognia, odczekaj chwilę i zmiksuj ją. Zagotuj całość jeszcze raz i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Posiekaj szczypiorek i posyp nim po wierzchu.
 
Do góry