reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Palce lizać, czyli październikowe Mamusie gotują

Przepis wydaję się prosty, ale nie mieszać tego wszystkiego - tylko do miski wszystkie składniki.
Przepraszam, że tak zapytałam i może to głupie ;-)
 
reklama
Sałatka z zupek chińskich: 1 zupka pikantna 1 łagodna( zaparzone wg przepisu tylko w połowie wody),później wodę się odlewa, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 4 ogórki kiszone, pierś z kurczaka pokrojona i wymieszana z przyprawą curry (podsmażona) i trochę majonezu do smaku.:-)
 
Sałatka z zupek chińskich: 1 zupka pikantna 1 łagodna( zaparzone wg przepisu tylko w połowie wody),później wodę się odlewa, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 4 ogórki kiszone, pierś z kurczaka pokrojona i wymieszana z przyprawą curry (podsmażona) i trochę majonezu do smaku.:-)
Fajna pora na pichcenie :laugh2::laugh2::laugh2:
 
Sałatka z zupek chińskich: 1 zupka pikantna 1 łagodna( zaparzone wg przepisu tylko w połowie wody),później wodę się odlewa, 1 cebula czerwona, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 4 ogórki kiszone, pierś z kurczaka pokrojona i wymieszana z przyprawą curry (podsmażona) i trochę majonezu do smaku.:-)

też robię:) to ulubiona sałatka naszych znajomych - polecam
 
Kocham lasagne, ale polecam coś podobnego, a zarazem innego. Przepis (nie mój niestety, w nawiasach moje modyfikacje) na musakę. Robiłam kilka dni temu dla męża jako kolację w moje urodziny :) i bardzo mu smakowało

MUSAKA
1.5-2 szt. bakłażana, sól do posypania bakłażanów, masło/olej/oliwa do smażenia, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 kg mielonej wołowiny lub baraniny (ja daję 0,5 kg wieprzowiny), 1 puszka (25 dag) pomidorów pelati (robię sama przecier z 1kg pomidorów), 3 łyżki koncentratu pomidorowego, po 1 łyżeczce oregano, bazylii, pieprzu i gałki muszkatołowej, 3 jajka, 1 filiżanka śmietany, 1/2 filiżanki startego parmezanu (dałam mozarellę)

Potnij bakłażany w plastry, posól, połóż na sitko i odstaw na 15 minut, by puściły sok (nawet na 30). W tym czasie rozgrzej masło lub olej, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż 10 minut. Włóż pomidory (lub przecier), dodaj koncentrat i przyprawy. Wymieszaj, gotuj 5 minut na małym ogniu. Spróbuj i przypraw do smaku. Dobrze wstrząśnij sitkiem, by odcedzić bakłażany, (moja rada: BARDZO DOKŁADNIE OPŁUCZ Z SOLI, żeby nie były za słone) osusz je w ściereczce i umaż na oleju (polecam oliwę). Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami mięso i bakłażany, kończąc i zaczynając warstwą bakłażanów. Przykryj i piecz 40 minut w temp. 180°C. Ubij jajka ze śmietaną, dodaj ser i ponownie wymieszaj.
Polej musakę, piecz jeszcze 15 minut, aż wierzch spęcznieje i będzie złoty.

PYCHOTA!!!
 
Kate dzięki :-) właśnie miałam dziś rano szukać przepisu w necie bo wieczorkiem wpadnie moja mama i chcę zrobić musakę, jadłam kiedyś u znajomych, naprawdę pychotka
 
Tylko naprawdę dokładnie opłuczcie te bakłażany z soli :) albo nie przyprawiajcie mięsa za bardzo,żeby nie było za słono! I smacznego :)
 
reklama
To jeszcze moje dzisiejsze danie (też robiłam pierwszy raz - miałam ochotę na jakąś miksowaną zupkę). Ekspresowa! Mąż oceni dopiero za godzinkę jak wróci, ale dla mnie pycha:

ZUPA POROWA
50 g
masła, 1 cebula, 3 białe części pora, 1 gałązka selera (nie dałam, bo nie miałam), 1 ząbek czosnku, 220 ml śmietany, 2 łyżki stołowe szczypiorku, sól, świeżo mielony pieprz biały, 3 szklanki bulionu drobiowego, 200 g startych ziemniaków

Roztop masło w garnku i dodaj drobno posiekane: cebule, białe części pora, seler i czosnek. Przykryj garnek i podsmaż wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Zetrzyj ziemniaki i dodaj je razem z bulionem do warzyw. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i wolniutko gotuj przez 20 minut. Zdejmij zupę z ognia, odczekaj chwilę i zmiksuj ją. Zagotuj całość jeszcze raz i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Posiekaj szczypiorek i posyp nim po wierzchu.
 
Do góry