reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy twoj dwulatek nie mówi? Wmawiali ci, że z wad wymowy można wyrosnąć? Logopeda to pani od literki R? Rozmawiamy o mitach logopedycznych. Obejrzyj wywiad, nawet jeśli jesteś mamą niemowlaka

    A czy wiesz, co jest przeciwwskazaniem do szczepienia? Kto powinien zgłosić NOP i czy katarek niesie ze sobą ryzyko?Pediatra rozwieje twoje wątpliwości? Zobacz!

reklama

Palce Lizac :p

bena25

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2008
Postów
446
Rozwiązania
0
Zupa wegierska gulaszowa :) pycha!

skladniki:
1kg chudego,wolowego mieska bez kosci
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
maly seler
biala czesc pora
2 duze cebule
4 ziemniaki
2 lyzki koncentratu pomidorowego( ja biore wiecej)
2 lyzki czystego smalcu
sol
pieprz
papryka slodka
papryka ostra
cukier do smaku

Miesko oczyszczamy z najmniejszych sladow tluszczu, kroimy w drobna kostke, lekko solimy, smazymy na rozgrzanym smalcu( ja robie na oleju) rumieniac ze wszystkich stron - przekladamy do garnka.
Na pozostalym ze smazenie tluszczu podsmazamy czesto mieszajac rozdrobnione jarzyny ( tez w kostke) powinny sie zeszklic - przekladamy to do garnka na warstwe miesa.
Na pozostalym tluszczu smazymy pokrojone w piorka cebule i krazki bialej czesci pora, dy sie zeszkla przekladamy do garnka wraz z reszta tluszczu.
Przgotowane produkty zalewamy ciepla woda na wysokosc 3 cm ponad powierzchnie jarzyn i miesa ( ja wlewam troszke wiecej ) zagotowujemy, zmiejszamy ogien i gotujemy od czasu do czasu mieszajac az mieso i jarzyny beda miekkie.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostke ziemiaki.Przed zdjeciem z ognia dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy papryka slodka i ostra caly czas mieszajac.
Zupa powinna byc pikantna z wyrazna pomidorowa nuta.
Znakomicie smakuje odgrzana nastepnego dnia ;)
 
reklama

nikula

mama Cypiska
Dołączył(a)
3 Styczeń 2008
Postów
964
Rozwiązania
0
Sylwia z myślą o Tobie (może cię natchnie) i Evci (której kiedyś obiecałam podać przepis na rybkę)

Sola zapiekana

ziemniaczki
Sola (może być i inna biała rybka, ale sola jest bardzo smaczna, i “nieśmierdzi” w trakcie przygotowywania)
brokuł
koper włoski
zółty ser
mleko/śmietana (taka żeby się niezważyła)
masło
czosnek
gałka muszkatołowa, sól, pieprz,


Zrobić masełko czosnkowe (tak z pół kostki masła, najwyżej) - do masła kilka ząbków czosnku, trochę soli i można pokrojoną pietruszkę dać (niedużo).
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka i podgotować (od zagotowania ok. 5 min),przełożyc do odsączenia na durszlak
brokułkę podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty (trzeba zblanszować) i odsączyć.

Dno naczynia do zapiekania wyłożyć plasterkami ziemniaków.

Rybkę posolic i popieprzyć (rozmrożoną) podsmażyć na patelni na masle czosnkowym. Podsmażoną układać na ziemniakach.

Koper włoski pokroić w słupki i podsmażyć (na maśle czosnkowym) i ułożyć na rybce.

Na to poukładać brokułkę.

Przygotować sos: są dwa sposoby, albo zrobić klasyczny (niegęsty) beszamel, albo jak ja żeby było szybko

Śmietanę do garnuszka, posolić, i dodać startą gałkę muszkatołową (niezadużo) , odrobinę żółtego zera.
Takim powstałym sosem zalać nasze przygotowane danie i na wierzch posypać troszkę sera.

piec w piekarniku (180-200 st.) ok. 20-30 minut
 

nikula

mama Cypiska
Dołączył(a)
3 Styczeń 2008
Postów
964
Rozwiązania
0
Rybka zapiekana II

Ryba w filetach (panga wychodzi dobrze, mintaj też, morszczuk za suchy jest)
marchewka
por
pieczarki
papryka
pietruszka (korzeń)
cukinia (może byc też )
passata pomidorowa (jak nie ma to sok pomidorowy - w wakacje świeże pomidory)


warzywa pokroić i lekko poddusić na patelni, zalać pomidorami
rybkę rozmrozić i też lekko podsmażyć
ułożyć rybkę w naczyniu do zapiekania, na to wyłożyć warzywa
i piec w piekarniku ok 20-30 min.
można posypać żółtym serem :-)
 

bena25

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2008
Postów
446
Rozwiązania
0
FAWORKI - CHRUSCIKI

Skladniki :

• 2 i 1/2 szkl. mąki

• 1/2 szkl. cukru

• 4 jaja

• 10 dag masła ( pół kostki)

• cukier wniliowy

• proszek do pieczenia

• szczypta soli

• olej do smażenia

• cukier puder


Etapy przygotowania :

1. Masło, cukier waniliowy i cukier utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać , oprószyć solą. Dodać jaja, zagnieść.

2. Ciasto bić wałkiem ok. 15 minut, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm., przewinąć nacięcie, przewinąć drugi koniec paska.

3. Olej rozgrzać, smażyc partiami na złoto, osączyć , posypać cukrem pudrem.

4. Smacznego!:))
 

kasiek 121

sierpniowa mama '08
Dołączył(a)
24 Grudzień 2007
Postów
2 032
Miasto
Zza oceanu
Rozwiązania
0
Bena na swieta bede robila ta karkoweczke. Tylko powiedz mi jeszcze co to jest za ketczup, ja chyba nie bede miala az takiego wyboru, szczegolnie z polskich ketczupow. Czy to musi byc wlasnie ten z Wroclawia, czy moze byc jakis innyi jaka wielkosc tych sloiczkow.
 

Ania101281

Mamusia Kubusia!!
Dołączył(a)
16 Grudzień 2007
Postów
1 466
Miasto
Bydgoszcz
Rozwiązania
0
Bena ja ta karkowke mam zamiar robic jutro (przychodz tesciowa). Czy zamiast keczupu moze byc przecier?? Chyba bedzie bardziej intensywny???...
 

bena25

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2008
Postów
446
Rozwiązania
0
Powiem wam tak, ja daje czasami keczup a czasami przecier, co mam pod reka a jesli chodzi o ilosc to daje na oko bo tez nie mam nigdy polskiego keczupu :) Ja patrze na zabarwienie bardziej i mysle ze przecier bedzie ok, jak cos to smakuj sosik bo niektorzy nie lubia jak za bardzo zajezdza pomidorami :) Generalnie to i keczup i przecier jest dobry do tej potrawy.
Acha! Nie liczcie ze po podanym przeze mnie czasie karkowka bedzie juz miekka bo to chyba zalezy od mieska, ja czesto robie ja poprzedniego dnia i sprawdzam po tym czasie czy jest miekka, jak nie jest to zostawiam jeszcze w nagrzanym piekarniku az dojdzie.
 

bena25

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2008
Postów
446
Rozwiązania
0
Kasiek musisz tak na oko .... wlej, pomieszaj, zobacz czy sie juz zabarwilo, jak cos to posmakuj, ja zawsze wlewam tyle zeby byl sos czerwony ale to kwestia gustu kto jak lubi :-) Smacznego i piszcie jak wyszlo;-)
 
reklama

SylwiaZG

Fanka BB :)
Dołączył(a)
20 Grudzień 2007
Postów
2 061
Miasto
Zielona Góra
Rozwiązania
0
Dołączam do grona wielbicieli karkówki Beny!! Mąż wniebowzięty! No i w mojej skromnej książce sprawdzonych potraw jest kolejna! Zamiast co tydzień korzystać z zaproszenia na obiad do rodziców, mogę zrobić ja;) coś tylko muszę wymyślić z papryką - dałam zieloną i teraz skórkami pluje:)
Dziękuję - niskie ukłony dla autorki i modyfikatorek przepisu:)))
 

Polecamy

null

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry