• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pas poporodowy

Moniorek

Fanka BB :)
Witam.
Chciałabym zapytać, czy poporodowy pas może nosić każda z nas? Czy po cesarskim cięciu można z takiego pasa korzystać?
Po pierwszej ciąży (zakończona CC) nie korzystałam z takiego pasa - odradziła mi to położna.
Nabawiłam się przepukliny pępkowej po pierwszej ciąży oraz rozstępu mięśni brzucha. Chirurg powiedział, że gdybym korzystała z takiego pasa, być może mięśnie by się zeszły, co prawdopodobnie zapobiegłoby przepuklinie... Stąd moje pytanie, czy po CC można korzystać z owego pasa?
Rodzę na koniec lutego, też przez CC.
Z góry dziękuję za odpowiedź! :)

reklama
Podobno pas poporodowy osłabia mięśnie. Opinie są podzielone. Ja po cesarce używałam. Nie miałam rozejscia mięśnia ani przepukliny, a byłam po ciąży bliźniaczej.

Witaj,
Nasze ciało szybciej wróci do formy, jeśli mięśnie będą miały szansę same pracować. Gdy zakładamy pas poporodowy, mięśnie są na wakacjach – nie muszą się męczyć. Mają zaopatrzenie z zewnątrz, więc się rozleniwiają.

Noszenie pasa utrudnia oddychanie oraz uniemożliwia prawidłowe działanie mięśni brzucha, dna miednicy, przepony, co w efekcie prowadzi do problemów zdrowotnych. Pas osłabia mięśnie brzucha, a pod wpływem ucisku narządy wewnętrzne są spychane w dół, co dodatkowo obciąża mięśnie dna miednicy. Na skutek nadużywania pasa mogą pojawić się takie problemy, jak: nietrzymanie moczu, obniżenie narządów rodnych, żylaki odbytu. – Jeżeli dno miednicy jest słabe, mogą pojawić się też bóle pleców, lędźwi, bioder, problemy z kolanami. Za słabą stabilizacją wewnętrzną ciągnie się cały łańcuszek problemów.
Pozdrawiam

@Moniorek jak bylam w szpitalu po porodzie sn i po cc byl na sali fizjoterapeuta i w obu przypadkach odradzal pas poporodowy, bo oslabia miesnie. Jesli nabawilas sie przepukliny to oznacza, ze rozeszly ci sie miesnie brzucha i oslabily. To trzeba naprawic przez odpowiednie cwiczenia, taping, ale pod okiem osoby wykwalifikowanej. W ostatecznosci czeka zabieg. Wiec jesli chcesz to dobrze rozegrac to przejdz sie do fizjoterapeuty, ktory podpowie ci co robic, by sytuacja sie nie powtorzyla.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry