reklama

Październik 2008

Wszystkim Madziom, Magdom i Magdalenom składam serdeczne życzenia, dużo zdrówka i uśmiechu dla Was i dla cudownych mieszkańców Waszych brzuszków :-)

magdziunia super wieści po wizycie; ja też muszę czekać na ujawnienie płci ale aż do 16 czerwca
dorota trzymam kciuki, nie martw się bo na pewno wszystko jest dobrze
Magdasfl trzymam kciuki za szybkie i sprawne ukończenie remontu
zawadka na pewno będziecie zadowoleni z Łeby jeśli się zdecydujecie, a kiedy planujecie wyjazd, w czerwcu czy lipcu?

reklama
Magdziunia, Czarna79, Magdasfl - wszystkiego najlepszego z okazji imieninek! Jesli jeszcze kogoś pominęłam to wybaczcie :)

Czarna79 - i dzięki za dopisanie mnie do listy mam październikowych

Dorota123... - trzymam kciuki za wizytę i żeby maluszek się odpowiednio ustawił do sesji USG ;)

Zawadka - mnie też wydyma na wieczór. Wczoraj miałam tak pękaty i napięty brzuch, że chyba mi aż naciskał na przeponę, bo nie mogłam wziąć głębokiego oddechu ;) Ale to pewnie dlatego, że wieczorem jem dziwne rzeczy (np. wczoraj kalarepkę, po niej jabłko i na koniec dużą porcję sałaty z pomidorem, ogórkiem i jogurtem).

Dziewczyny, czy któraś z Was ma problemy z żylakami w ciąży???
Ja się pomału zaczynam załamywać, bo to co się dzieje z moimi nogami jest przerażające. Wiem, że w rodzinie mojego taty ciotka miała problem z żylakami i może mam skłonność do nich w genach, ale w ciągu ostatnich 2 mc na nogach pojawiły mi się okropne wybroczyny (jak skupisko setek popękanych naczynek w 1 miejscu - z daleka to wygląda jak duże, ciemne siniaki).

Wygląda to okropnie, wczoraj jak przyglądnęłam się swoim nogom to się popłakałam :-(

Pokazałam to lekarzowi podczas ostatniej wizyty ale powiedział, że nic nie jestem w stanie zrobić w tym momencie. Dał mi jedynie jakieś tabletki (Detralex) do zażywania. Ale zażywam te tabletki od 2 tygodni a tu zamiast poprawy albo chociaż zatrzymania to się pogarsza.
Już nie wiem, co mam robić :((((((((

Boję się, że to tak już zostanie na zawsze i nie będę mogła włożyć spódnicy czy krótkich spodni ...

Czy któraś z Was ma takie problemy albo słyszała? Czy mogę coś jeszcze zrobić??

:-(

dorota trzymam kciuki
Magdasf wszystkiego najlepszego
Niestety nie pomoge, nie wiem czy maści z heparyna można teraz uzywać, Przydała by się Aville
Ja czekam z obiadem na reszte, pita juz przygotowana, został mi tylko ją zawijać, placek stygnie, zostało mi jeszcze odkurzanie ale to zwale na M

Coś znalazłam w necie

OBJAWY I PRZEBIEG
W ciąży znacznie wzrasta ilość krwi krążącej jak również zmianie ulega ciśnienie w żyłach kończyn dolnych i macicy. Zwiększa się również poziom progesteronu, który w znacznym stopniu wpływa na zmniejszenie sprężystości ścian żył. W czasie ciąży na skutek ucisku powiększającej się macicy przepływ żylny jest znacznie utrudniony. Wszystkie te zmiany następujące w organizmie kobiety ciężarnej mogą nieść zwiększone ryzyko powstania żylaków. Mogą się one pojawić bez względu na czas trwania ciąży.

Najczęściej żylaki pojawiają się na kończynach dolnych, wargach sromowych :szok:
(to może nie jest ze mną tak źle i powinnam się cieszyć, że mogło być gorzej ;-))
i w pochwie oraz odbycie jako tzw. hemoroidy. Bardziej narażone na ich wystąpienie w ciąży są kobiety, u których w rodzinie zdarzały się żylaki ponieważ istnieje dziedziczna predyspozycja do ich powstawania. Zwiastunem żylaków mogą być pojawiające się tzw. pajączki czyli siateczka uwidocznionych żyłek -> to właśnie mam :-(. Później mogą pojawić się niebieskosine pręgi dające bardzo nieprzyjemne dolegliwości tj. bolesność, pieczenie czy obrzęki. Niekiedy żylaki prócz doznań estetycznych nie dają żadnych dolegliwości.

LECZENIE DOMOWE

Jeżeli u kobiety ciężarnej istnieje ryzyko wystąpienia żylaków lub też już się one pojawiły powinna stosować pończochy przeciwżylakowe -> w zimie to jeszcze rozumiem, ale w lecie?! jak będą upały po 30 st?. Najlepiej jeżeli staną się one podstawą jej garderoby już od pierwszych miesięcy ciąży. W celu usprawnienia przepływu krwi w kończynach kobiety ciężarne powinny prowadzić aktywny tryb życia i unikać długiego przebywania w pozycji stojącej lub siedzącej - tak się składa, że moja praca to głównie siedzenie przy kompie, no ale robię sobie przerwy co chwilę, do i z pracy wracam na piechotę (to daje jakąś godzinę marszu dziennie + chodzę na spacery :((((
. Codzienne spacery oraz odpowiednia gimnastyka znacznie ulepszą krążenie żylne. W czasie wypoczynku należy starać się by nogi ułożone były nieco wyżej. to też robię, ale nie pomaga :-(

Należy również zadbać o odpowiednią dietę. Powinna ona być bogata w produkty zawierające dużą ilość błonnika oraz witamin. Szczególnie witaminy C oraz PP. Dieta pozwoli na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała, mającej ogromny wpływ na cały układ krążenia.
w ok, przytyłam sporo w czasie ciąży, ale nigdy nie miałam dużej nadwagi (przed ciążą przy wzroście 174 ważyłam ok.60 kg)

Istnieje wiele rodzajów maści, kremów czy też tabletek zmniejszających dolegliwości związane z żylakami.

Pomimo tego, iż większość z nich jest dostępna bez recepty, kobieta ciężarna nie powinna ich stosować bez konsultacji z lekarzem. Najczęściej stosuje się preparaty pochodzenia naturalnego. Zawierają one wyciągi z kasztanowca i rutyny.

ECH!

Magdziunia, Czarna79, Magdasfl - wszystkiego najlepszego z okazji imieninek! Jesli jeszcze kogoś pominęłam to wybaczcie :)

Czarna79 - i dzięki za dopisanie mnie do listy mam październikowych

Dorota123... - trzymam kciuki za wizytę i żeby maluszek się odpowiednio ustawił do sesji USG ;)

Zawadka - mnie też wydyma na wieczór. Wczoraj miałam tak pękaty i napięty brzuch, że chyba mi aż naciskał na przeponę, bo nie mogłam wziąć głębokiego oddechu ;) Ale to pewnie dlatego, że wieczorem jem dziwne rzeczy (np. wczoraj kalarepkę, po niej jabłko i na koniec dużą porcję sałaty z pomidorem, ogórkiem i jogurtem).

Dziewczyny, czy któraś z Was ma problemy z żylakami w ciąży???
Ja się pomału zaczynam załamywać, bo to co się dzieje z moimi nogami jest przerażające. Wiem, że w rodzinie mojego taty ciotka miała problem z żylakami i może mam skłonność do nich w genach, ale w ciągu ostatnich 2 mc na nogach pojawiły mi się okropne wybroczyny (jak skupisko setek popękanych naczynek w 1 miejscu - z daleka to wygląda jak duże, ciemne siniaki).

Wygląda to okropnie, wczoraj jak przyglądnęłam się swoim nogom to się popłakałam :-(

Pokazałam to lekarzowi podczas ostatniej wizyty ale powiedział, że nic nie jestem w stanie zrobić w tym momencie. Dał mi jedynie jakieś tabletki (Detralex) do zażywania. Ale zażywam te tabletki od 2 tygodni a tu zamiast poprawy albo chociaż zatrzymania to się pogarsza.
Już nie wiem, co mam robić :((((((((

Boję się, że to tak już zostanie na zawsze i nie będę mogła włożyć spódnicy czy krótkich spodni ...

Czy któraś z Was ma takie problemy albo słyszała? Czy mogę coś jeszcze zrobić??

:-(
Bardzo wam dziekuje za wszytkie życzenia to takie milutkie. Jesteście kofane:zawstydzona/y:

Mika79 Ja mam niestety żylaki:-( juz miałam nawet operacje na nie ale zamiats poprawy mam gorzej. I juz trafiłam do dobrego chirurga i jak tylko bede miała czas mam sie zapisac na zabieg. Ja tez stosowałam Detralex a teraz bioreCyklo3forte i maść z kasztanowca. A moje nogi to jeden wielki wylew. Jagby co noc była kopana:baffled:

Dorotka trzymam kciuki i zycze Ci aby maluszek ujawnił swoją płeć:-p

Ja juz swoje sprawy dzisiaj pozałątwiałam. malutka była bardzo dzielna na szczepieniu. Wiec teraz po zasłużonym obiadku idziemy na podwórko:-p
papa do później

Ja siedze,ogladam tv;-)Nie mam sil nic robic:-(czekam na chlopaka,az przyjedzie i zaczniemy pakowanie...

Pewnie skzydeł dostajesz przy tym pakowaniu, tylko się nie przemęczaj!

Jestem szczęśliwa - wszystko w porządku z dzidzi.
Usg połówkowe udało się prawie na 100% - piszę tak, bo dzidzi skrzyżowało nóżki i nie pokazało co ma między ;-)
Lekarz próbował podpatrzeć i tak na 50% chłopak - dlatego w okolicach 24tc mam zamiar wybrać się na usg 3D/4D a wtedy nie ma siły musi pokazać mamusi :-):-):-)
Anatomia płodu jest jak najbardziej prawidłowa a szkrab waży 273.18 gram.
Łożysko mam na ścianie przedniej, więc dlatego nie wyczuwam mocniejszych ruchów i kopniaczków.
Czekam na nie.
Najważniejsze, że dzidziuś zdrowy - taka jestem zadowolona.

Suer! Gratuluję! MOje się ostatnio ukrywało za pempkiem hehehehe

Dziewczyny czy wieczorem tez macie takie uczucie jakby Wam miał pęknąć brzuch. Ja od kilku dni wieczorami mam uczucie takiego wielkiego napiętego brzucha.

Byłam u szefa powiedziałm mu o ciąży i że planuję być max do połowy lipca i zmykam na chorobowe, ale oczywiście pozakańczam ważne sprawy. Na szczęscie nie ma u mnie problemu z dostaniem chorobowego i w pracy tez nie stroją fochów.

Ja też mam coś takiego ale to chyba dlatego, ze on się teraz musi mocno rozciagać...gratuluję szefostwa.
Ja odebralam wyniki moczu i sa super :tak:
Po moich ostatnich postach dzidzia kopala wiec napewno dzis dowiem sie samych dobrych wiesci.
Trzymajcie kciuki po 16 aby bylo oki i aby dzidzia zlitowala sie i pokazala co ma miedzy nozkami :tak:.Tak bardzo juz bym chciala wiedziec kto u mnie w brzuszku sobie mieszka:tak:.

Trzymam kciuki za wizyte...

I ja wszystkim Madziom życzę wszystkiego najlepszego a przede wszystkim samych zdrowych fasolek:)

MADZIUNIA,CZARNA I MAGDA wszystkiego co najlepsze oraz spelnienia wszystkich marzen!!!!!!!!!!!

Ja od rana zaczelam pakowanie i juz tyle torb jest,ze nie wiem gdzie my to pomiescimy:szok:Musze zaraz jeszcze lazienke oproznic,a pozniej juz tylko sprzatanie,ale mysle,ze juz jutro dokoncze,bo strasznie sie zmeczylam;-)Chlopak dokonczy jak wroci z pracy.

MADZIUNIA,CZARNA I MAGDA wszystkiego co najlepsze oraz spelnienia wszystkich marzen!!!!!!!!!!!

Ja od rana zaczelam pakowanie i juz tyle torb jest,ze nie wiem gdzie my to pomiescimy:szok:Musze zaraz jeszcze lazienke oproznic,a pozniej juz tylko sprzatanie,ale mysle,ze juz jutro dokoncze,bo strasznie sie zmeczylam;-)Chlopak dokonczy jak wroci z pracy.

Dziekuje wszystkim za zyczonka. Motylek6 ja wiem jak to jest 2 lata temu mielismy taki generalny remont, nawet wylewki robilismy zeby podlogi byly idealnie proste, i to poprostu koszmar, trzymam kciuki i zycze zeby wszystko poszlo szybko i bez komplikacji:tak:No i nie przemeczaj sie zbytnio, bo to nie tylko ty pracujesz ale i twoj maluszek tez;-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry