reklama

Październik 2012

Paulawawa trzymam mocno kciuki, żeby mąż szybko znalazł dobrą robotę. Teraz na Wyspach kryzys, więc lekko nie jest :-(

Syneczki zdrówka dla synka!

No i witam kolejne mamy :tak:

Co do tych badań genetycznych, to nie wiem jeszcze, zobaczę, co powie mi lekarz. Mam do niego dużo zaufania. Ze względu na wiek jestem już w grupie ryzyka, więc może trzeba będzie coś dodatkowo posprawdzać...

reklama
ja właśnie się zastanawiam, nawet nie wiem czy mój lekarz je robi czy nie ... za tydzien mam wizytę to muszę się podpytać ... z jednej strony chciałabym wiedzieć że dziecko jest zdrowe z drugiej strony nawet jakby było coś nie tak to przecież i tak bym urodziła a tylko bym się całą ciążę zamartwiała :blink:

margot - to się chyba załapiesz na państwowe badania :-) ... prywatnie chyba coś ok 300 zł kosztuje to badanie :dry:

chłopaki śpią =)

Sęk w tym, że (z tego co pamiętam), mi badanie nie dały odpowiedzi że dziecko jest zdrowe, czy chore, tylko taką, że prawdopodobieństwo wad genetycznych w moim konkretnym przypadku wynosi.... Nie pamietam ile ale jakoś bardzo małe było. To wszystko. A za badania zapłaciłam w sumie jakieś 650 zł, więc sporo...

u nas USG genetyczne kosztuje okolo 200 zl a reaszta badan to niewiem. Ja raczej nie biore tego pod uwage, co bedzie to bedzie a jak by sie okazalo ze cos nie tak jest to bym do konca ciazy sie denerowala. A tak to nie mysle o tym ze cos nie tak bedzie.

Dzięki za mile przyjęcie dziewczyny:-)

chyba poświęce dzisiejszy wieczorek na przestudiowaniu waszych postów co by trochę was poznać ale sporo tego juz naprodukowałyście to mi się zejdzie;-)

milego weekendu :tak:

cześć mamuśki,

co do tych badań to z tego co ja wiem, to dzielimy je na inwazyjne i nieinwazyjne

do nieinwazyjnych należą badania krwi oraz USG
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa

badania USG ma wykonywany każdy, testy z krwi jeśli coś jest nie tak przy USG

natomiast badania inwazyjne związane są np. z pobieraniem płynu owodniowego otaczającego dziecko lub krwi z żyły pępowinowej przez brzuch matki - te badania związane są z dużym ryzykiem poronienia i są wykonywane bardzo rzadko

jeśli chodzi o mnie to nie wykonałabym badań inwazyjnych gdyż one i tak nie dają 100% informacji czy dziecko jest chore - pozwalają tylko dokładniej określić ryzyko wystąpienia choroby
a nawet jeśli ryzyko byłoby duże to i tak dziecko bym urodziła, za bardzo już je kocham

pozdrowienia dla nowych mamusiek:-)

patrycja 22 witaj.. fajnie że nas tyle.. daj więcej danych.. który tydzień ciąży..?

syneczki zmartwiłaś mnie tą no-spą.. kurcze.. ja dzisiaj musiałam pochodzić po mieście, właśnie wróciłam i podbrzusze mnie boli więc normalnie -no-spę wzięłam. Jak pisałam mam ją 3x1 forte.. to trochę dużo...

neesa.. przy twoich nieregularnych cyklach polecam badanie z krwi betaHCG. najpewniejsze

zapominajka.. jak Iggy?

Lorelain... ja na żadne badania genetyczne się nie wybieram.. co by się nie działo zamierzam urodzić dziecko i już.. to są tak trudne decyzje że nie wyobrażam sobie żeby je podejmować, wystarczy mi zapewne przezierność karkowa w 13 tygodniu

Mina - no właśnie miałam na myśli badanie usg sprawdzające przezorność karkową ... bardziej inwazyjne badania robi sie chyba dopiero jak to wyjdzie nie tak

my już po obiedzie .... najadłam się jak bąk i teraz pół godzinki dla słoninki :-)

najchętniej poszłabym spać do sypialni, ale za pół godzinki ma wpaść teściu na kawkę :sorry2:

czytam na necie różne informacje dotyczące karmienia piersią bo tym razem chce się zaprzeć i pokarmić do roku :-p

reklama
Tyle dziewczyny skrobiecie, że nie nadążam z czytaniem :szok:
W dodatku jak nam październikowych Mam przybywa! Ale będzie wesoło! Witam i gratuluję:-)

Póki co z objawów mam tylko bolące piersi i do południa jadłowstręt (bo to chyba raczej nie mdłości, ale do ust nic nie mogę wziąć). W przyszłym tyg. drugie USG, nie mogę się już doczekać:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry