MłodaMama - ja ubranek nie prasuję już wcale. A co do drzemek to baaardzo różnie, nie ma reguły, czasem przez cały dzień ok 1 h spania, a czasem ciągiem potrafi przespać 2-2.5 h.
Tosieńka - popatrzyłam na Twoje zdjęcie jak Zuzka śpi i zauroczyło mnie

Zapomniałam już, że dziecko może spać NORMALNIE

Tzn na boku, na plecach. Dawid śpi wyłącznie na brzuszku - i to jest chyba sekret naszych przespanych nocy

Na boku jak kładłam, to przewalał się na plecy i wybudzał szybko, po max 40 min, odkąd kładę na brzuch - śpi i śpi. Już nawet te dzienne drzemki są na brzuszku. Wcześniej starałam się te pozycje urozmaicać, ale doszłam do wniosku, że nie ma sensu, skoro tak mu najwygodniej. Bałam się na początku tak go położyć na dłużej, a już na noc to wcale, ale on sobie świetnie radzi z układaniem się, przekładaniem i podnoszeniem głowy, unosi zresztą już cały tułów na wyprostowanych rękach, więc bez obaw go kładę na brzuszek na całą noc

Jak zacznie w końcu przewracać się na plecy i odwrotnie to sam będzie decydował o pozycji do spania, bo ja go ułożę jakoś tam, a on sobie fiknie jak mu nie będzie odpowiadać, ale póki co śpi na brzuszku i jest super