Antiope, żele z tego co mi widomo można używać ale przeczytaj uważnie ulotki bo niektóre mogą być odradzane ze względu właśnie na sporą ilość substancji zapachowych, smakowych i barwiących.
Faceci mają inne funkcje biologiczne (choć społecznie już się wyrównuje). Matka staje się bardziej opiekuńcza ale facetowi od razu zapala się lampka z kosztami. Ma biologicznie mają zakodowane, że ich zadaniem jest zapewnić rodzinie jak najlepszy byt. Ja w każdej ciąży mam tak, że mąż stara się pracować 2 razy więcej niż zwykle (choć na wizyty u lekarza zawsze ma czas lub jak o coś poproszę). Dzięki temu jak rodzi się dziecko ma więcej luzu, może dłużej być z nami w domu i więcej pomagać.
Pogadaj ze swoim, powiedz czego potrzebujesz. On może po prostu nie zdawać sobie z tego sprawy.
W kwestii podnoszenia rąk, sprzątania itp. Ciąża to nie jest choroba. O ile kobieta czuje się dobrze i lekarz kategorycznie nie zabroni można funkcjonować normalnie: sex, ćwiczenia, podnoszenie (bez szaleństw). Ja regularnie ćwiczę z trenerem (certyfikowany do pracy z ciężarnymi) i podnoszę ręce z ciężarkami, ćwiczę mięśnie brzucha (można do ostatnich tygodni ciąży!), pływam, jeżdżę na rowerze itp. Do tego w domu zajmuję się 2 dzieci. Ciało kobiety zostało stworzone tak by być w stanie normalnie funkcjonować w ciąży. Nie ma potrzeby oszczędzać się jeśli nie ma ku temu wyraźnych powodów. Im aktywniejsze jesteśmy w ciąży tym łatwiej przejść poród i wrócić do formy potem.
Brzuch. W drugiej ciąży wyszedł mi tak samo późno jak w pierwszej... grupo po 20tym tygodniu. Teraz idzie szybciej bo nie miałam czasu odbudować mięśni po porodzie. Nie ma zasady.
Jeśli ktoś ma pakiet w LuxMedzie dowiedziałam się właśnie ciekawej rzeczy. Zmieniono zasady i teraz jak się ma kartę ciąży na formularzu z LuxMedu to recepcja ma obowiązek zarejestrować mnie na każde badanie niezależnie czy skierowanie wystawił lekarz z Grupy LuxMed czy inny (np prywatny). To duże udogodnienie i oszczędność czasu.