JustinePB, jeśli lekarz nie wystawia ci zwolnienia, to powinien wystawić zaświadczenie dla pracodawcy, że jesteś w ciąży i wtedy pracodawca jest ZOBOWIĄZANY tak przeogranizować twoją pracę, byś pracowała nie więcej niż 4 godz przy komputerze. A jak to zrobi to już jego problem, tak mówi prawo. Nawet jeśli będzie musiał zwolnić cię (choćby częściowo) z obowiązku świadczenia pracy. Wynagrodzenie zostaje to samo.
Ja po macierzyńskim zamierzałam wrócić do pracy na 1/2 etatu - wtedy przez rok byłabym chroniona. Mojego stanowiska nie da się podzielić i nie wiem jak oni by to zrobili, ale zamierzałam się tym zupełnie nie przejmować, to nie mój problem - po prostu muszą mi umożliwić taki powrót i już. Ostatecznie jednak podjęliśmy decyzję o drugim dziecku. A ciekawa bardzo byłam, jakby ten problem rozwiązali.
Mnie bardzo nieładnie potraktowali na wieść o ciąży, więc nie zamierzam się teraz patyczkować.
Praca w budżetówce byłaby spełnieniem moich marzeń przez najbliższych kilka lat, dopóki dzieci trochę nie podrosną. Kasa marna, ale przynajmniej spokój.