Patrish też dobrze
Mi zapisała od dziś 2 tyg ktg co drugi dzien w tym tyg a w następnym codziennie, trochę bez sensu po co tak często..
a bicie serduszka było prawidłowe? ja mialam tydzien temu i nie wspominal slowem nawet o koniecznosci powtorzenia
poniżej mam zapis możliwych wyników
Najważniejszymi elementami w ocenie wyników zapisu KTG jest liczba uderzeń serduszka dziecka na minutę oraz jej wahania w stosunku do skurczów macicy. Prawidłowy rytm bicia serca płodu czyli tzw.
normokardia to 110-160 uderzeń na minutę. Jest to tak zwana czynność podstawowa, która ulega ciągłym zmianom.
Jeśli czynność podstawowa wynosi powyżej 160 uderzeń na minutę, możemy mówić o
tachykardii. Zbyt szybkie tętno dziecka to objaw niedotlenienia płodu bądź zakażenia wewnątrzmacicznego. Przyczyną tachykardii może być także gorączka lub infekcja przyszłej mamy, a także stres, palenie papierosów oraz zażywanie niektórych leków.
Jeśli natomiast podstawowa liczba uderzeń serca płodu jest niższa niż 110 na minutę to mamy do czynienia z
bradykardią. Jej przyczyną może być niedotlenienie spowodowane zaciśnięciem lub owinięciem pępowiny wokół szyi płodu, a także silne skurcze macicy, wady serca płodu oraz przedwczesne odklejenie się łożyska. Gdy tętno dziecka spada w trakcie porodu, może to być tzw. objaw Gaussa - odruchowy spadek tętna w odpowiedzi na ucisk główki