reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

Witam nowe mamusie:)

dorisday2512 mój szef przyjął wiadomość o mojej ciąży rewelacyjnie. Zapytał tylko kiedy planuję wrócić, a jak mu powiedziałam że za jakieś 4 lata (hihih) to zatrudnił kogoś na długie zastępstwo:-)Jest dyrektorem który na pierwszym miejscu stawia zawsze rodzinę, już na rozmowie rekrutacyjnej dał mi to do zrozumienia. W sierpniu tamtego roku wykryto u mojej córki cukrzycę i dwa razy byłam z nią wszpitalu, dość często musiałam się zwalniać żeby podjechać do przedszkola z insuliną itp. Nigdy nawet okiem nie mrugnął. Naprwdę życzę wszystkim takiego szefa.

A co do pogody to u nas wiosna:-)Nareszcie!!

reklama
dorisday wszystko zalezy jakiego masz szefa, niestety:tak: ja przy pierwszej ciazy powiedzialam normalnie na rozmowie w cztery oczy, a ze dobrze sie czułam pracowalam do 7 m-ca i był czas na znalezienie kogos na zastepstwo:-) teraz wyszło ze ciaza zaczeła sie od L4 i niestety musialam zalatwic to na telefon:dry: niby sie ucieszył, pogratulował, ale nie sadze zeby byli zadowoleni z tego faktu:baffled: póki co nie planuje wracac do pracy, przeprowadziłam sie wiec mam dalej z dojazdami i taka sytuacja jest mi na reke:sorry2:

Witajcie, jestem "nowa" :D Mam na imię Kinga i jestem w 9tygodniu :)
Postaram się nadrobić czytanie wątku :D

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie nowe mamuski! Ale nam sie tu tlok robi:-D

A ja bylam dzis u lekarza na NFZ. Po pierwsze, w ogole nie czekalam:szok:, po drugie dostalam skierowanie na PRAWIE wszystkie badania, ale z wielkim wysilkiem i laska, musialam naklamac i nakrecic. I przede wszystkim obiecac, ze bede u niego ciaze prowadzic. A zamiaru wracac tam nie mam mimo wszystko, wole chyba jednak zaplacic i miec wszystko w nosie. Mam nadzieje, ze wydzwaniac po mnie nie beda, bo telefon wzieli:errr:. Jakby co powiem, ze lekarz mi nie podpasowal i zmienilam. Ale zle sie czulam tak mecac i kombinujac, wiec stwierdzilam ,ze to jednak nie dla mnie.
No i nie mam zamiaru rezygnowac z mojego prywatnego gina, a znowu tak rownolegle chodzic do jedego i do drugiego tez mi sie nie widzi.

Nie dostalam badan na HIV, nie wiem dlaczego- i tak je zrobie. Nie dostalam tez na cytomegalie i rozyczke, zreszta poprzedni lekarz tez mi ich nie zlecil, czy kazda z was robla te badania?

Iwcia nie mozesz zrobic badan z prywatnego gabinetu w przychodni NFZ.
Jezeli chodzisz do gin panstwowo to taki ginekolog dostaje na prowadzenie swojej praktyki od NZF pieniadze (nie wiem ile gin dostaje na jedna pacjentke jest to stala kwota i jest rozna w zaleznosci ile kobiet ma pod opieka) Z tej kwoty oplaca utrzymanie gbinetu i badan wypisywanych kobieta, placi z nich sobie pensje i pensje polozyej jezeli taka ma.
Wiec nie jest mozliwe aby panstwowy ginekolog placil za badania ktore nie zostaly przez niego zlecone z wlasnej poli pieniedzy bo po prostu mu sie to nie oplaca
Mam nadzieje ze wyjasnilam o co w tym wszystkim chodzi.

I jeszcze jedno ostatnio slyszalam ze rzad pracuje nad karta badandla ktore beda zlecane kobieta w ciazy i beda UJEDNOLICONE dla calej polski.Chca wreszcie okreslic jakie badania KAZDA kobieta ma miec zrobione w czasieciazy. Ma to wlasnie rozwiazac problem ze niektorzy panstwowi ginekolodzy daja skierowania na badania takie jak TOXO czy CYTOMEGALIE a niektorzy mowie za trzeba sobie za nie zaplacic. Co jest niezgone z prawem bo to GINEKOLOG decyduje jakie badania w ciazy zlecic kobiecie nie ma zadnych ograniczen ze strony NFZ-tu !!!!!!!!!!!!!!! Moga zlecic wszystko ale inna sprawa jest ze jak zleca kazdej kobiecie co chca to beda mieli mniejsza premie dla siebie przy wyplacie. I to wlasnie jest ta smutna rzeczywistosc......

Wiem ze lekarz Podstawowej opieki zdrowotnej dostane na jednego pacjenta miesiecznie 8 zl co rocznie daje 96zl. Nie wiem ile ginekolodzy a wiadomo ze do lekarz pierwszego kontaktu chodzi sie czesciej niz do ginekologa wiec same osadzcie o jakich kwotach mowimy .....
dzieki Kochana:0 a juz myslalam ze troche zaoszczedze heh:p
monimoni musiałaś coś źle zrozumieć u nas kosztuje to badanie 10zł a pisałyśmy o łącznej sumie poszczególnych badań i nie konkretnie na kiłę.
iwcia1234 do jakiego miasta jeździsz do lekarza? Pytam bo sama mieszkam od roku pod Krakowem i może jesteśmy sąsiadkami.
gabires na temat porodu na Galla napisałam ci w watku regionalnym ale jak by co to pytaj.
RACZEJ NIE JESTESMY SASIADKAMI..:/ JA CHODZE DO GORLIC-NAWET NIE WIEM CZY WIESZ GDZIE TO:x
Witajcie, jestem "nowa" :D Mam na imię Kinga i jestem w 9tygodniu :)
Postaram się nadrobić czytanie wątku :D
WITAMY!!

A JA DZIS BYLAM NA OBCIAZENIU GLUKOZA 75. JAK BYM WIEDZIALA ZE TO TAKIE SLODKIE TO BYM PRZEZ TYDZIEN NIC SLODKIEGO NIE JADLA~!!!!!I TO 2 KUBKI TFU TFU...TATA MA MI WIECZOREM WYNIKI PRZYWIEZC.... BOJE SIE TROCHE.NIE CHCE TEJ WSTRETNEJ CUKRZYCY..:(

A I DZIEWCZYNY MAM PYATNKO CZY WAM LEKARZ ZLECIL OD RAZU WSZYSTKIE BADANIA??JA MIALAM TYLKO MORFOLOGIE MOCZ OB I KIŁE NO I TERAZ OBCIAZENIE GLUKOZA.RESZTZE MOWIL ZE W SWOIM CZASIE.NO I W MOCZU MAM DOSC LICZNE BAKTERIE ALE POWIEDZIALA ZE TO SPRAWDZA POZNIEJ BO NIE CHCE OD RAZU LEKOW DAWAC A I TAK WSZYSTKIE MAMY BAKTERIE-CHODZILO JEJ O CIEZAROWKI-NIE WIEM..:/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Iwcia1234 ja jeszcze nie wiem jakie badania będę robić bo muszę iść po skierowanie pod koniec miesiąca, ale sądzę że za taką kasę trochę ich będzie. A to obciążenie glukozą to nie za szybko Ci dali? Z tego co pamiętam to to badanie się robi ok 20 tc. Przynajmniej tak miałam w pierwszej ciąży i większość moich znajomych.

moriam ja miałam zlecone wszystkie badania tak jak trzeba. I nikt mnie nie pytał czy chce. W koszyku świadczeń NFZ jest rozpisane jakie badania powinny być wykonywane w każdym trymestrze ciąży, Więc żaden lekarz nie powinien robić łaski jak wystawia badania. Tak naprawdę nie wypisując ich popełnia zaniedbanie. Jak chodzicie do ginekologa z NFZ to wymagajcie to się nam należy. Badania na toxo, cytomegalię, przeciwciała, morfologie, mocz, hormony tarczycy, i jeszcze inne ( nie pamiętam wszystkich) muszą być wykonane w I trymestrze potem są jeszcze powtarzane. To jest obowiązkowe. Z tego co pamiętam badania na HIV robione są w III trymestrze.
Jak się trzymacie
Mnie cały dzień boli podbrzusze. Muszę trochę poleżeć.
Miłego wieczorka.

czesc u nas cały dzien było cieplutko .czuje sie dziwnie bez tych 3 korzeni zeba he ale jakos to zniose zeby najwazniejsze .co do tych badan to miałm krew hiv i mocz w moczu wyszly bakterie dosc liczne i dostałam lek 1 saszetke która kosztowała 40zł .pozatym czekam juz z niecierpliwoscia na usg w wtorek .

reklama
gunia-no wiedzisz, a ja nie dosc ze sie prosze i durnia z siebie robie, to jeszcze najdrozsze badania musze zrobic prywatnie.
szkoda slow.ale juz nie chce walczyc. Zaplace i juz tam wiecej nie wracam.
zreszta cala prawda objawi sie jutro, bo lekarz uprzedzil mnie ze dopiero w laboratoium stwierdza, ktore badanie mi przysluguje, a ktore nie. To jest chore.

Ostatnia edycja:
Do góry