reklama

Październikowe Mamy 2010

lolisza ja pytałam gina o wymaz z pochwy ponieważ u mojego dziecka po porodzie w pierwszym dniu stwierdzono sepsę a nigdy nie miałam tego badania robionego i podejrzewam że mały mógł się zarazić tą bakterią ode mnie , lekarz powiedział mi że standardowo robi się wymaz z pochwy i odbytu w ostatnim trymestrze i tak też zrobimy. Gdzie będziesz robić te badania bo widzę że w Ujastku tego nie robią i tak się zastanawiam, podobnie jak tą cytomagalię nie wiem gdzie zrobić...

Dziewczynki jestem w szoku że już ruchy czujecie i moje gratulacje, to ja też muszę się bardziej wsłuchać w swoje ciało, może ja jakaś gruboskórna jestem, czy co.
Co do kawy to przestałam pić, boję się że będę miała kolejne dziecko zbytnio pobudzone :)

reklama
HEjka witajcie dziewczynki w to wiosenne przedpołudnie:-)Dzień zaczął mi sie dobrze i mam nadzieję tak zostanie i smutki mnie żadne nie dopadną :tak:Hm...tętno powiadacie mi nie powiedział lekarz jakie jest a może mówił a ja jak mi robi Usg to zawsze jestem taka szcześliwa jak widze bąbelka a ja chyba jestem ślepa bo na zdjątkach nawet na tym gdzie mam zaznaczoną pracę serduszka nie widzę tętna żeby było zaznaczone albo ja ślepa jestem ale przyznam się że poza podstawowymi rzeczami nie umiem odczytac tych oznaczeń na zdjatkach a mam ich już 4 a nawet 5 bo wczoraj dostałam dwa :tak:wiec jeśli możecie to pomóżcie i powidzcie mi gdzie odczytac to tetno i czy jest to możliwe na tym zdjątku że to jest:tak:
Baśka 28 nie stresuj się ja tam powiem wam że na każdą wizytę ide chętnie i z radością bo wiem że zobaczę mojego bąbelka:-)
To tyle chwilowo bo przyszła psiapsuła wyciągnąć mnie na spacer:tak:

Acha co do USG to i za pierwszym razem i za drugim miałam jednocześnie przez brzuch i przez pochwę, myślę że gin chciał mieć możliwie najdokładniejszy i szerszy obraz mojej ciąży. Jedno i drugie badanie się uzupełniło.

Ostatnia edycja:
Hej Laski!!
witam się wtorkowo. U nas dziś przecudny dzień. Byłam u lekarza bo potrzebowałam zwolnienie na 1 dzień czyli jutro. Do dziś skończyło mi się 2 tygodniowe, a pojutrze już w szołach wolne. Jest b, cieplutko.
siva - to super że już czujesz ruchy, ja też tak ze 2 tyg temu poczułam ruchy. I codziennie rano jak się przebudzę i leżę totalnie bez ruchu - to wyczekuję ruchów. I jak poczuję (prawie codziennie ok 5-6 rano) to się uspakajam, że wszystko ok. Bo ja z tych panikujących jestem i martwię się czy wszystko będzie dobrze.

Laski - pijecie kawę?? Ostatnio gin w tv się wypowiadał, że jedna filiżanka dziennie może być, szczególnie u kobiet w I trymestrze, gdyż jest wtedy niskie ciśnienie u wielu kobiet. Ja piję prawie co dzień jedną taką b. słabiutką, ale koleżanka w pracy odstawiła na całą ciążę i ja się martwić zaczęłam czy ja co złego robię :-(

Dziewczyny - a może tak być, że lekarz zobi mi usg i dopochwowo i dodatkowo tak zewnętrznie?? Bo ja mam jutro usg. Gin mi powiedział, że zrobi i tak i tak, ale mi się wydaje, że mógł ściemniać. Czy miała któraś normalne usg i dopochwowe za jednym razem????????? Czy to możliwe????

Zazdroszczę że macie już usg za sobą, i że wszystko ok.

Lecę za chwilkę na spacerek z zunią.

Miłego dnia!!

Dziewczyny pamiętam, że pisały kiedyś, że miały i dopochwowe badanie i przez brzuszek jednocześnie. Nie widzę w tym nic dziwnego :)

Baśka_28 daj znać jak po wizycie!:)

Ostatnia edycja:
Hej!
to usg wczoraj było przez brzuszek, więc Tatuś też pooglądał:) Ale gin ostrzegł że jak się nie tak obróci, albo będzie słabo widać, to Tatusia wyrosimy i zrobimy dowcipnie;-) na szczęście, nie trzeba było:cool2:

lolisza ja pytałam gina o wymaz z pochwy ponieważ u mojego dziecka po porodzie w pierwszym dniu stwierdzono sepsę a nigdy nie miałam tego badania robionego i podejrzewam że mały mógł się zarazić tą bakterią ode mnie , lekarz powiedział mi że standardowo robi się wymaz z pochwy i odbytu w ostatnim trymestrze i tak też zrobimy. Gdzie będziesz robić te badania bo widzę że w Ujastku tego nie robią i tak się zastanawiam, podobnie jak tą cytomagalię nie wiem gdzie zrobić...

Będę robić w Centrum Badań Mikrobiologicznych i Autoszczepionek z.o.o. na Sławkowskiej, dowiedziałam się że w Krakowie to albo tam albo na ul. Czystej to badanie robią. Można też kupić gotowy test Nucleagena - Test Urogin Pronatal np zamówic przez aptekę i na wizycie zrobić u gina i przesłać do wskazanego laboratorium ale podobno taniej wychodzą normalne wymazy a i robia je na miejscu a nie podróżują przez pół kraju :)
U mojego gin to badanie to standard już na poczatku ciąży. Niektórzy ponoc zalecają inni nie, dlatego tak z ciekawości pytam która kobitka na forum robiła w I trymestrze.
Cytomegalie mozna zrobic w dowolnym laboratorium Diagnostyki, ja robiłam na Wolskiej, za oba IgM i IgG zapłaciłam 60 zł.

Ewelw, ja kawę pijam, rozmawiałam z lekarzem i pozwolił, mówi że spokojnie 1 - 2 mogę wypić i to wcale nie jakieś słabiutkie a raczej takie normalne. Ja to mam w ogóle z cisnieniem takie jazdy, ze makabra, potrafie miec 60/30, a ze jest to cisnienie ponizej granicznego cisnienia filtracyjnego nerek to kawe popijam, żeby się jakoś ratować :) Przed ciążą standard to miałam 90/40 - 80/40 a teraz momentami leci na łeb na szyje. Piłam kawy bardzo duzo dawniej bo dopiero po kawie funkcjonowałam normalnie, teraz ograniczam się bardzo i sa dni kiedy nie pije wcale ale częściej pije tą 1 - 2. Lek i tak powiedział, ze gdyby takie cisnienie się dłuzej utrzymywało to trzeba by było je podnosić więc już wole ta kawe wypić niż coś łykać.

Aga27hope, akcja serca płodu na wydrukach z USG zazwyczaj oznaczana skrótem HR, ewentualnie ASP, u mojego maluszka na ostatnim USG było 172/min :) Ja mam przeczucie na chłopaka ale zobaczaymy jak z ta moją intuicją :)

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny

fajnie macie, ze juz ruchy czujecie. ja sie nie moge doczekac, a ze to moja pierwsza ciaza, to pewnie czekac trzeba bedzie i do 20 tygodnia, albo i dluzej bo ja malo spostrzegawcza jestem.

czemu wasze giny wypraszaja tatusiow jak usg dowcipne? przeciez nie ma tam chyba niczego czego tatus by nie widzial...

a i mam pytanie tak jak aga - tez nic nie wiem o pulsie dziecka, da sie to zobaczyc na zdjeciu usg, oznaczaja to jakos? od ktorego tygodnia mowili wam o pulsie, mnie tylko mowia, ze serce bije i ze wszystko dobrze...

basia nei stresuj sie, za pare godzin zobaczysz dzidziusia....

A ja wlasnie po porannej kawce:) Pije jedna dziennie, slaba z duza iloscia mleka-zreszta taka jak zawsze:)

jak tam przygotowania do swiat? Ja wlasnia udekorowalam swiatecnie nasze gniazdko:) Mam i kroliczka i ptaszki ipisanki i bazie i kwatki-slicznie sie zrobilo::)

Z Moim mielismy leciec na swieta do Mediolanu. Zreszta to taka niespodzianka dla mnie miala byc, no ale ze wzgledeu na moj niestabilny stan, nie dosc , ze biedak musial sie wygadac i nici z niespodzianki, to jednak zdecydowalismy odpuscic sobie ten wyjazd. Szkoda, bo bilety przepadna:( No ale boje sie ryzykowac, jakby cos sie mialo dziac, to wole byc na miejscu, w domku.

ja tam nic nie czuje, poza ruchami robaczkowymi jelit:)

a o pulsie, tez mi gin nigdy nic nie mowil, zawsze konczylo sie na stwierdzeniu, ze serce bije

lolisza - we Wro cytomegalia- dwa razy tyle:) Na razie nie robilam i zastanawiam sie nad sensem robienia. Do tej pory lekarz mi nie zlecil, bede u niego w przyszlym tyg, to wszystko omowie:)

milego dnia wszystkim zycze. We Wroclawiu w koncu tez wyszlo slonko!

Ostatnia edycja:
ja miałam tylko to jedno usg i do niego oprócz zdjęć opis, więc tam wyczytałam o tętnie. nie wiem czy ze zdjęć gdzieś to da się wyczytać, u siebie nie widzę...

kawy to ja generalnie nie piję, ale np z coli ciężko mi całkiem zrezygnować... :zawstydzona/y:

a przygotowania do świąt przede mną... dużo sprzątania...

reklama
czemu wasze giny wypraszaja tatusiow jak usg dowcipne? przeciez nie ma tam chyba niczego czego tatus by nie widzial...

U mnie nie wyprasza. Ostatnio bylismy razem ale nie wiedziałam jak lek zareaguje przy badaniu dopochwowym więc ustaliliśmy, że napisze sms jak będzie mógł wejśc,a le poszło tak szybko, ze nie zdążyłam. Lek wiedząc że tatus czeka w poczekalni wyszedł powidzieć tylko, ze jest ok i serduszko ładnie bije i pyta "a dlaczego pan nie wszedł?", i wyszło na to, ze to ja wstrętna zołza nie chciałam, więc teraz nie ma przeproś wchodzimy razem, musi kombinować, zeby mieć wtedy wolne :)
a i mam pytanie tak jak aga - tez nic nie wiem o pulsie dziecka, da sie to zobaczyc na zdjeciu usg, oznaczaja to jakos? od ktorego tygodnia mowili wam o pulsie, mnie tylko mowia, ze serce bije i ze wszystko dobrze...

pisałam wyżej, powinno być HR lub ASP a przy tym trzycyfrowa liczba zazwyczaj w przedziale 120 - 170

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry