Ulisia mam pytanie bo wyczytalam że interesujesz sie eko pieluszkami, możesz zdradzić od czego zaczęłaś zakupy i ile to mniej więcej kosztuje? Bo na początku ciąży też mnie ten temat interesował, potem pomyślałam że może to na mnie zbyt ambitne ale kto wie może i wrócę do tego. Znalazlam info na tej stronie ale może masz cos sprawdzonego
Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Organiczna Bawełna
Byłam niedawno na warsztatach reklamowanych na tej stronie. Prowadząca opowiadała że do wyprodukowania jednorazowej pieluszki typu pampers zużywa się szklankę ropy... Poza tym podobno są już jakieś badania, że taka
pieluszka jednorazowa powoduje przegrzewanie jąderek u chłopców i może prowadzić do bezpłodności.
Wielorazówek są natomiast różne rodzaje. Są pieluszki wyglądające jak pampersy, tylko że z materiału tzw. All in one (wszystko w jednej) - wtedy taką pieluszkę stosuje się dokładnie jak pampers tylko że potem do pralki a nie do kosza. Drugi rodzaj to pieluszki kieszonki - też jak pampers, tylko wkład wkłada się każdorazowo do tej właśnie kieszonki. Można sobie wybrać jak duży i jak chłonny wkład się chce i np. na noc włożyć dwa. Takie wkłady są już w zestawie z pieluchą. Takich pieluszek trochę kupiłam: 6 z serii Naughty Baby - na próbę (bo najtańsze i podobno bardzo dobre) i dwie bumGenius (droższe ale chcę mieć porównanie). Poza tym jest jeszcze trzeci rodzaj pieluszek: pielucha + otulacz. Kupuje się osobno wszystkie elementy. Otulacz to zewnetrzna nieprzepuszalna warstwa. Pielucha to wkład do niej. Może być w kształcie pampersa (tzw formowana) albo można poskładać tetrę (tylko nie tą ze sklepu - bieloną ale też taką ekologiczną). No więc otulaczy kupiłam jeszcze trzy na bazarku pieluszkowym (strona:
www.chusty.info , można tam tanio kupić mało używane pieluchy lub otulacze) i planuję do tego kupić trochę tej specjalnej tetry (to się nazywa pielucha muślinowa, jest bardziej chłonna i miękka w dotyku, no i się nie drze, nie przeciera, a do jej produkcji nie użyto chloru).
Takich wielorazowych pieluch się nie gotuje, nie prasuje, nie namacza. Tylko opłukać grubsze nieczystości (jeśli są) i do suchego wiaderka. Potem normalnie prać w pralce, w połowie ilości zalecanego detergentu, można nawet z resztą ubranek.
edit:
Aha, pytałaś jeszcze ile to kosztuje. Na pewno taniej niż pampersy bo jak kupisz to starcza na cały okres pieluchowania. Tzn. pod warunkiem że kupisz pieluszki OneSize.
Kieszonki Naughty Baby ok 30zł jedna
innych firm droższe, nawet to 60coś.
All in one też w tej mniej więcej cenie.
Otulacze ok. 40-50zł
Muślinowe 37,9 za zestaw 4szt (ale musisz mieć do nich otulacz).
Taniej można coś dokupić na bazarku, nawet o połowe taniej.
Trzeba mieć na początek ponad 20 pieluch jeśli chce się używac tylko wielorazówek. Otulacze rzadziej trzeba prać więc w przypadku wersji pielucha + otulacz wystarczy mieć 3 otulacze i do tego więcej wkładów.
Ja kupiłam kilka kieszonek i otulaczy+ tetra na próbę - i paczkę pampersów i zobaczę co się sprawdzi. W razie czego sprzedam na bazarku - idą jak woda

Ale myślę, że nam się uda. Mój mąż też się przekonał do pomysłu a jest raczej sceptykiem.