reklama

Październikowe mamy 2018

Pewnie, że warto iść, tylko na spokojnie:) mnie w 12 tygodniu zaczął boleć ząb jak go podraznialam jedzeniem. Po tygodniu wreszcie poszłam do dentysty, wyleczyla mi go, sprawdziła pozostałe i na razie spokój. A też się stresowalam, czy mi nie zaszkodzi znieczulenie, ale dostałam takie specjalne, jak już któraś z dziewczyn pisała.

A jakie jest to specjalne znieczulenie ?
Cofałam się w postach ale nie mogę znaleźć o_O

reklama
No z odbytu. Wkłada ci patyczek i bierze wymaz. Ale ja chodziłam prywatnie w 1 ciąży i nie wiem czy każdy lekarz to praktykuje i nie pamiętam na co ten wymaz był :/
Emol, wczoraj już nie pisałam, ale dzięki Twojej literówce smialam się chyba pół godziny :D zamiast posiew z pochwy i odbytu był powiew z pochwy i odbytu :D wiem, że to tylko literówka, ale ostatnio dziwne rzeczy mnie śmieszą... [emoji23]

Ja się zastanawiam nad testem potrójnym. Ostatnio gin mówił, że może jeszcze Pappę bym zrobiła, ale zaczęłam czytać i nie wiem już sama, o co w tym chodzi. Muszę się zastanowić.

Jak to z odbytu ?????
W III trymestrze robi się posiew z pochwy i odbytu w kierunku GBS - wymagają tego na porodówce. Teoretycznie, jeśli nie masz wyniku (albo jest pozytywny), to dostajesz antybiotyk kilka h przed porodem. Ale na pocieszenie napiszę, że mnie to pobieranie wymazu nie bolało, także może i ty nie zauważysz :)

Usuwanie to też robi się wówczas jak kobieta nie chce mieć juz dzieci .
Serio jest jakiś związek? Mam dwie koleżanki, które usuwały i żadna nie może teraz zajść w ciążę, chociaż by bardzo chciały. Ale one na pewno mają też choroby współtowarzyszące, choćby niedoczynność tarczycy.

Te wymazy na Gbs sa robione by sprawdzić czy nie jesteśmy nosicielkami paciorkowca z tego co pamiętam. U mnie lekarz brał ten wymaz tylko z pochwy dzięki Bogu ;) bo bałam się tego z odbytu. Ja niestety miałam wynik dodatni... I w takim wypadku jak odchodzą wody płodowe trzeba jechać do szpitala szybko, bo muszą nam podać antybiotyk.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry