reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
@alina89 Ale Ty w ogóle masz odprowadzane chorobowe do ZUS z jakiejś umowy? W idei jest tak jak napisała @NaturalnaMama , w googlu na pewno znajdziesz sensowne opracowania tematu "tacierzyński a ojcowski".
Nie, bo ja jestem tylko na stypendium doktoranckim. Co w praktyce oczywiście jest odpowiednikiem pensji, ale też ma parę innych plusów i minusów. W NFZ ubezpiecza mnie uczelnia, ale np. zasiłek macierzyński mi nie przysługuje, tylko kosiniakowe.

Jakoś się nie zagłębiałam w temat urlopów jeszcze, wiem tylko, że doktoranckie są takie same jak te dla pracowników jeśli chodzi o długość, bo tak jest w regulaminie studiów. Po prostu zawsze myślałam, że tacierzyński to błędna potoczna nazwa ojcowskiego i to mnie zdziwiło [emoji14]

Ja nie mysle o tym,nie planuje. Owszem,rzecz ważna ale nie najważniejsza.

Dla mnie "po kolei" to niekoniecznie studia->ślub->dzieci->mieszkanie. Troche to krzywdzące dla tych,którzy tę kolejnosc zmienili a mają się o dobrze i są szczęśliwi ze swoimi wyborami. Ogólno przyjęte schematy po prostu,ot co...

Margonelka...wybacz ale swoimi słowami nie miałam zamiaru skrzywdzić kogokolwiek. Jeśli tak poczułaś, to nie rozumiem dlaczego...Naprawdę nie myślę o tym w taki sposób. Już o tym pisałam we wcześniejszych postach w sobotę.

U mnie cala rodzina to wesele na 110 osob plus okolo 15 dzieci, także w miare
emoji3.png
Kiedys bardzo sie cieszylam ze mam duza rodzinę. Teraz kiedy wszyscy dorosli i zalozyli swoje rodziny, nie ma szans zeby spedzac razem np swieta albo zapraszać na urodziny.
A to oprócz ojcowskiego istnieje też "tacierzyński"?? [emoji15] A czym się różni? Kurczę, zawsze myślałam, że to po prostu potoczna nazwa [emoji12]
Ojcowski to 2 tygodnie urlopu płatnego 100%, tacierzyski moze wziac tata zamiast maminego macierzyskiego. Moj brat byl pol roku z dzieckiem, bo bratowa byla bliska depresji, tak zle na nia wplywalo siedzenie w domu. Moim zdaniem bardzo dobrze zrobili, dzieki temu cala trojka byla szczesliwa i zdrowa psychicznie :)

Edit: ps. ona wrocila do pracy.

Margonelka...wybacz ale swoimi słowami nie miałam zamiaru skrzywdzić kogokolwiek. Jeśli tak poczułaś, to nie rozumiem dlaczego...Naprawdę nie myślę o tym w taki sposób. Już o tym pisałam we wcześniejszych postach w sobotę.
Ależ ja nawet kochana o Tobie nie pomyślałam :D To nie było nic osobistego,ani tez nie poczułam się nijak urażona Twoimi słowami. Ja wyraziłam jedynie swoje zdanie,że "po kolei" to taki subiektywne bardzo jest :) A to ja Cię zacytowałam czy coś? Bo ja nieogarnięta mogłam,ale nie żeby Cię zbesztać :p
No stress :D
Wstyd mi teraz....:zawstydzona/y:

OGLOSZENIE PARAFIALNE!!
czy ktoras z Was nie chcialaby odkupic jeansy ciazowe z lidla? Kupilam za pol ceny z kosza "ostatnie sztuki", czyli sprzedam za 25 zl +wysylka... Rozmiar 34, chociaz wydaje mi sie, ze to bardziej 36 (mnie lada moment beda cisnely w biodrach, wiec nie warto nawet nosic)... Moge pomierzyc, jesli mnie poinstruujecie jak, bo nigdy ubran nie sprzedawalam...

Ależ ja nawet kochana o Tobie nie pomyślałam :D To nie było nic osobistego,ani tez nie poczułam się nijak urażona Twoimi słowami. Ja wyraziłam jedynie swoje zdanie,że "po kolei" to taki subiektywne bardzo jest :) A to ja Cię zacytowałam czy coś? Bo ja nieogarnięta mogłam,ale nie żeby Cię zbesztać [emoji14]
No stress :D
Wstyd mi teraz....:zawstydzona/y:
Ufffff [emoji8][emoji8][emoji8]

reklama
Ooo a ja myslalam, ze ojcowski i tacierzynski to to samo... Czyli jak ja nie pracuje, to maz moze skorzystac z ojcowskiego, a tacierzynskiego juz nie?
Tak, ale można wykorzystać macierzyński częściowo, a potem resztę wykorzystuje ojciec na tacierzynski. Tutaj poczytaj :
Link do: Urlop tacierzyński w 2018 r.
Choxiaz tutaj wychodzi na. To, że tata może wziąć tylko 6 tyg, a mama powinna wybrać 14 najpierw?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry