reklama
NaturalnaMama
Fanka BB :)
O, a tego nie słyszałam, dlaczego należy unikać głaskania?Nerwy oczywiście niewskazane, ale czasem są takie sytuacje, że nie da się "olać" i właściwie może lepiej wybuchnąć niż gromadzić niepokój w sobie. Masz na to ograniczony wpływ. Jeśli masz niedługo wizytę u lekarza, to spytaj czy możesz brać magnez i w jakiej dawce - nie wiem, czy to placebo, czy nie, ale mi trochę pomaga. Nie chcę Cię dodatkowo denerwować, ale jestem pewna, że wg polskiego położnictwa (słyszałam to od kilku różnych położnych w trzech różnych szpitalach) głaskania brzucha należy unikać. Lepiej zamknij oczy i pomyśl z miłością o Dzieciaczku. O, i muzyka relaksacyjna na pewno jest dobrym pomysłem!
Mi magnez na pewno pomaga, w sensie raz zapomniałam brać w ciągu dnia i na wieczór nie dość, z brzuch bolał to w ogóle kiepsko się czułam
Emol
Ja miałam w dobrym momencie i nie czułam żadnego nacisku. Po prostu jakbym kupę chciałaChodzi tylko o złe wspomnienia. Ogólnie uważam, że znieczulenie to to ogromna ulga, naprawdę pomaga. Ale musi być podane w odpowiednim czasie. Już nie pamiętam, rozwarcie może mieć 3-4 cm. Mnie nikt rozwarcia nie sprawdził przed podaniem znieczulenia i kiedy nic już nie czułam, bo zaczęło działać, przyszła położna i oznajmiła, że jest pełne rozwacie i rodzimy. A ja w ogóle nie czułam parcia:/ parlam tylko dlatego, że ona mi kazała, a chyba powinnam czuć ogromny nacisk. Więc u mnie wystąpił jakiś błąd, ale to już lekarze powinni znać się na rzeczy...
NaturalnaMama
Aga, może joga relaksacyjna? Mi często pomaga. Na YouTube dużo filmików, takich dedykowanych dla kobiet w ciąży teżDziękuję. Bo właśnie leżałam i głaskałam
..
Szalona 29
Moderatorka
Chyba dlatego ze mozna szybciej urodzic... tez o tym slyszalamO, a tego nie słyszałam, dlaczego należy unikać głaskania?
Mi magnez na pewno pomaga, w sensie raz zapomniałam brać w ciągu dnia i na wieczór nie dość, z brzuch bolał to w ogóle kiepsko się czułam
Chyba dlatego ze mozna szybciej urodzic... tez o tym slyszalam
Doktor również mi o tym ostatnio powiedział
Odnośnie głaskania i masowania brzuszka bobasa ... Ja miałam mówione że głaskanie brzuszka powoduje skurcze w środku nie odczuwalne dla nas , a w efekcie przy porodzie jakieś skurcze ... Wiem że to taki odruch i każda by tylko glaskala bobasa po brzuszku ale nie wiem ile w tym prawdy...
Wiecie coś o tym... ?
Wiecie coś o tym... ?

aspekt
Wersja, którą ja znam: głaskanie powoduje skurcze (nieodczuwalne) i to o takim znaczeniu, że może prowadzić do porodu przedwczesnego. Pewnie chodzi o regularne głaskanie, ale osobiście byłam świadkiem jak personel OKRZYCZAŁ kobiety (jedna zupełnie zdrowa w II trym, druga z krwawieniem w 8 tc, trzecia w 20 tc ze skracającą się szyjką), widząc je z ręką na brzuchu, więc chyba nie jest to jakaś straszna bujda. I krzyczą, bo jak widzą, że ktoś to robi, to podejrzewają, że już ma taki nawyk. Aż się dziwię, czyżby Mama Ginekolog nic na ten temat nie pisała?
reklama
NaturalnaMama
Podglądam mamę ginekolog, ale aż taka fanką nie jestem, żeby znać wszystkie publikacjeWersja, którą ja znam: głaskanie powoduje skurcze (nieodczuwalne) i to o takim znaczeniu, że może prowadzić do porodu przedwczesnego. Pewnie chodzi o regularne głaskanie, ale osobiście byłam świadkiem jak personel OKRZYCZAŁ kobiety (jedna zupełnie zdrowa w II trym, druga z krwawieniem w 8 tc, trzecia w 20 tc ze skracającą się szyjką), widząc je z ręką na brzuchu, więc chyba nie jest to jakaś straszna bujda. I krzyczą, bo jak widzą, że ktoś to robi, to podejrzewają, że już ma taki nawyk. Aż się dziwię, czyżby Mama Ginekolog nic na ten temat nie pisała?