reklama

Październikowe mamy 2020

Hej,
Chciałabym do Was dołączyć, ponieważ również zostanę październikową mamą:)mam 30 lat i to moje drugie dziecko. O ciąży dowiedziałam się pod koniec lutego i dziś jest 7+1. Co do THS, kilka dni przed wizytą u lekarza i z racji tego, że mam niedoczynność + hashimoto zrobiłam sobie badania na TSH i wyszło ponad 29! Szybka wizyta u endo i biorę euthyrox 150 (w przyszłym tygodniu robię kolejne badania i zobaczę, czy ta dawka wystarczy).
Ale mam do Was pytanie, czy macie dużą rozbieżność w wieku z OM oraz USG? W poniedziałek (02.03.2020) byłam u lekarza i według OM wiek ciąży to 9+3, zaś z USG: 6+4 (jest serduszko) :/niepokoi mnie to też, że 22 lutego byłam na pierwszej wizycie i tam USG wskazywało 5+6 i nie wiem, czy po prostu dziecko rozwija się w swoim tempie, czy jednak coś jest nie tak:/Ponadto okazało się, że po lewej stronie jest torbiel i w związku z tym, może są tu mamy, które także miały coś takiego w ciąży? Odczuwałyście ból? Bo czasami tak boli, że tragedia:/
Ja z kolei mam torbiel na prawym jajniku. Raczej sama nie zniknie i dr powiedział że albo laparoskopowo albo przy cc usunie.

reklama
Hej,
Chciałabym do Was dołączyć, ponieważ również zostanę październikową mamą:)mam 30 lat i to moje drugie dziecko. O ciąży dowiedziałam się pod koniec lutego i dziś jest 7+1. Co do THS, kilka dni przed wizytą u lekarza i z racji tego, że mam niedoczynność + hashimoto zrobiłam sobie badania na TSH i wyszło ponad 29! Szybka wizyta u endo i biorę euthyrox 150 (w przyszłym tygodniu robię kolejne badania i zobaczę, czy ta dawka wystarczy).
Ale mam do Was pytanie, czy macie dużą rozbieżność w wieku z OM oraz USG? W poniedziałek (02.03.2020) byłam u lekarza i według OM wiek ciąży to 9+3, zaś z USG: 6+4 (jest serduszko) :/niepokoi mnie to też, że 22 lutego byłam na pierwszej wizycie i tam USG wskazywało 5+6 i nie wiem, czy po prostu dziecko rozwija się w swoim tempie, czy jednak coś jest nie tak:/Ponadto okazało się, że po lewej stronie jest torbiel i w związku z tym, może są tu mamy, które także miały coś takiego w ciąży? Odczuwałyście ból? Bo czasami tak boli, że tragedia:/
Hmm no duża rozbieżność wg OM i USG, ale skoro wg USG rozwija się prawidłowo, to nie martw się na zapas.

U mnie najpierw były 3 dni różnicy, teraz był 1 dzień, więc doktor powiedział, ze to tak niewielka różnica, że kierujemy się OM.

Co do bólów, to bolało mnie bardzo na 2 dni przed terminem @ liczonym jako 14 dni po przewidywanej przeze mnie owu wg objawów (bo normalnie powinnam mieć później kilka dni; w tym cyklu co się udało dostałam owu równo 14 dc i 14 dni później betę miałam niespełna 400 co było dla mnie szokiem). Potem po terminie pokłuwało ale tylko w 5 tygodniu (4+X). Od 6 tygodnia jest spokój, jak coś tam zakłuje to baardzo delikatnie i nie zwracam na to uwagi. Teraz kończymy 8 tydzień. Tydzień temu mieliśmy USG i wszystko OK :)

Wg mnie jak lekarz mówi, że rozwija się prawidłowo, to nie masz co się martwić na zapas :) Odpoczywaj ;*

jesteś o tyle w dobrej sytuacji ze mozesz isc na l4 jak cię w trabę robią.. chyba ze jeszcze nie chcesz w pracy mówić o ciąży [emoji4]
Ja sie wlasnie dzis dowiedzialam ze moj urlop szlag trafi. Kolezanka sie pochorowala a ta ktora na urlopie co miesiac w najgorszym okresie nie wiadomo czy zwolnienia se nie zalatwi. Jak jej w poniedziałek nie bedzie ide do kierowniczki i mowie co o tym mysle

Idź i nie daj się. Nie będziesz sama pracować za wszystkich.
Ja sie wlasnie dzis dowiedzialam ze moj urlop szlag trafi. Kolezanka sie pochorowala a ta ktora na urlopie co miesiac w najgorszym okresie nie wiadomo czy zwolnienia se nie zalatwi. Jak jej w poniedziałek nie bedzie ide do kierowniczki i mowie co o tym mysle

mi wychodzą wg usg 2 tyg roznicy nie wiem dlaczego.. ale jest szansa że maluszek nadrobi i te granice sie wyrównają :)
Hej,

jesteś o tyle w dobrej sytuacji ze mozesz isc na l4 jak cię w trabę robią.. chyba ze jeszcze nie chcesz w pracy mówić o ciąży [emoji4]
Idź i nie daj się. Nie będziesz sama pracować za wszystkich.
Zobaczymy co bedzie w poniedzialek. Jesli tamta nie wroci to jesli mam zostac to albo mi daja osobe lub dwie do pomocy albo i ja ide na l4.

Wiadomo, czasem zdarza się, że dieta pomaga :) Ja miałam ten problem, że raczej już wcześniej odżywiałam się tak jak powinnam w hiperinsulinemii i PCOS i nie jadłam tego czego nie powinnam. Natomiast przy poważnych problemach hormonalnych niestety sama dieta nie pomoże... Ale może wspomóc leczenie:)
Ja chyba żadnego hormonu nie miałam ok, ale... Jadłam wszystko i niezbyt zdrowo [emoji849]

reklama
na dietach i tarczycy się nie znam bo wszystko zawsze w normie ale ryby to u mnie często.. w srode m7alam smażone pstrągi a dzus karpia w śmietanie z pieczarkami.. objadłam się i teraz zdycham [emoji23]
I pamiętaj o rybach!! XD dużo ryb miałam jeść-nienawidze ryb, mam odruch wymiotny na sam widok xD A usg robiłam przed wizytą u tego pierwszego, i mam tarczyce o połowę za mała i cały czas maleje. I to nadal nie było wyznacznikiem to przepisania mi leków. Przecież dieta czyni cuda [emoji23][emoji23][emoji23]

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry