Olga RaQ
Fanka BB :)
Zakładam ten temat bo przecież jest nam bardzo potrzebny dodam że to nie tylko temat kulinarny, możemy tu omawiać wszelkie problemy związane z prowadzeniem domu.
a zacznę kulinarnie - Wy takie piękne chlebki pieczecie, też bym chciała, ale na początek zanim się do tego zabiorę - mam kilka pytań:
1. czy można upiec chleb z 500g mąki? na necie wsztystkie przepisy po 800g, kilo... a ja chcę na razie mniejszy
2. czy można pomieszać mąkę orkiszową pełnoziarnistą ze zwykłą pszenną i to drobną (typ 450) bo nie wiem ile mam w tej chwili orkiszowej (no i ona jest droga ja chcę piec chleb m.in. temu żeby oszczędzić kasę)
3. czy można upiec chleb na zwykłej dużej płaskiej blaszce, tak żeby wyszedł taki normalny bochenek? bo nie mam aktualnie żadnej wąskiej formy która by się nadawała
4. czy wyrobione ciasto musi stać godzinę? chodzi mi o to czy mogłoby stać dłużej?
5. mąki pełnoziarnistej, grubo mielonej chyba nie da się przesiać?
6. czy trzeba chleb po górze smarować jajkiem czy obejdzie się? a jak będę chciała czymś posypać, np otrębami, jakimiś ziarnami - jak to zrobić?
7. czy do ciasta można dodać jakieś ziarna, nasiona itp? czy można "na własną rękę" do zwykłego przepisu? czy muszę szukać na necie specjalnego przepisu na chleb z ziarnami?
8. czy czas pieczenia zależy od wielkości chleba?
to chyba tyle na razie z niecierpliwością czekam na odpowiedzi i mam nadzieję że dziś o 13 - jak wchodzi mi tańsza taryfa prądu - będzie się piekł mój pierwszy mały chlebek
a zacznę kulinarnie - Wy takie piękne chlebki pieczecie, też bym chciała, ale na początek zanim się do tego zabiorę - mam kilka pytań:
1. czy można upiec chleb z 500g mąki? na necie wsztystkie przepisy po 800g, kilo... a ja chcę na razie mniejszy
2. czy można pomieszać mąkę orkiszową pełnoziarnistą ze zwykłą pszenną i to drobną (typ 450) bo nie wiem ile mam w tej chwili orkiszowej (no i ona jest droga ja chcę piec chleb m.in. temu żeby oszczędzić kasę)
3. czy można upiec chleb na zwykłej dużej płaskiej blaszce, tak żeby wyszedł taki normalny bochenek? bo nie mam aktualnie żadnej wąskiej formy która by się nadawała
4. czy wyrobione ciasto musi stać godzinę? chodzi mi o to czy mogłoby stać dłużej?
5. mąki pełnoziarnistej, grubo mielonej chyba nie da się przesiać?
6. czy trzeba chleb po górze smarować jajkiem czy obejdzie się? a jak będę chciała czymś posypać, np otrębami, jakimiś ziarnami - jak to zrobić?
7. czy do ciasta można dodać jakieś ziarna, nasiona itp? czy można "na własną rękę" do zwykłego przepisu? czy muszę szukać na necie specjalnego przepisu na chleb z ziarnami?
8. czy czas pieczenia zależy od wielkości chleba?
to chyba tyle na razie z niecierpliwością czekam na odpowiedzi i mam nadzieję że dziś o 13 - jak wchodzi mi tańsza taryfa prądu - będzie się piekł mój pierwszy mały chlebek