• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pessar

Witam wszystkie przyszle mamusie. Moze ma z ktoras z Was zalozony pesar? Ja mam zalozony od 29 tyg. Obecnie 32 Ale ciagle leze. Boje sie wstawac gdyz jak wstane to brzuch od razu sie napina i boli podbrzusze. Ma ktoras tak z Was ? Biore luteine nospe i magnez. Jeden gonekolog kaze lezec drugi mowi zeby chodzic. Nie wiem co robic..

reklama
Miałam pessar we wszystkich 3 ciążach. W pierwszej od 31tyg., W drugiej od 32,a w 3od 23. W ppierwszej miałam tak jak Ty, jak tylko wstawałam zaraz brzuch się napinał. Trochę chodziłam ale nie za dużo. Urodziłam równo w 37tygidniu. Miałam zastrzyki z nospy, scopolan i nosów doustnie. W drugiej ciąży chodziłam i robiłam wszystko ale nie miałam skurczy, w trzeciej podobnie. Drugie dziecko urodzone łam w 38tyg. A 3 w 37i 5dniu.

Witam wszystkie przyszle mamusie. Moze ma z ktoras z Was zalozony pesar? Ja mam zalozony od 29 tyg. Obecnie 32 Ale ciagle leze. Boje sie wstawac gdyz jak wstane to brzuch od razu sie napina i boli podbrzusze. Ma ktoras tak z Was ? Biore luteine nospe i magnez. Jeden gonekolog kaze lezec drugi mowi zeby chodzic. Nie wiem co robic..
Ja mam założony. Funkcjonuje normalnie z tym że oszczędnie :) Najnowsze zalecenia wskazują aby nie leżeć ciągle bo to osłabia macicę. Mi też twardnieje brzuch, mam już skurcze przepowiadające dawno. Jeśli czuje się źle to odpoczywam :) U mnie 34tc

Poszlam do drugiego na kontrole pessara zeby sie upewnic ze wszystko jest wporzadku. Tez bym chciala chodzic i normalnie funkcjonowac ale zwyczajnie sie boje
Wiesz, nie chce Ci mówić typowo co masz robić bo to jest swego rodzaju branie odpowiedzialności. Ja swojemu lekarzowi ufam i jeśli mówi mi że mogę normalnie funkcjonować ale delikatnie i ostrożnie to tak robię. A jak mam gorszy dzień to leżę kilka godzin lub śpię pół dnia :) A co mówi Twój lekarz prowadzący?

reklama
Miałam pessar założony od 12 tc. Pracowałam do prawie 7 mies. Pessar zdjęty w 37tc po zdjęciu oszczędzałam się by nie zaczął się poród. Tylko z tego powodu iż było już rozwarcie a córka była ułożona pośladkowo i w 38tc miałam mieć cc. Wcześniej normalnie pracowałam i funkcjonowałam bez forsowania się.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry