reklama
Ja pępek przemywam przy kazdej zmianie pieluszki.Na wypisie ze szpitala mam napisane,zeby przemywac przynajmniej 5-7 razy dziennie.No i podobno pępek przeba przemywac do czasu, az wszystkie strupki z niego znikną, a nie tylko kikut odpadnie.
Dziewczyny jestem skołowana. Mam pytania o lekarzy, badania itd. Kiedy trzeba isc do pediatry z malenstwem? Tzn, chodzi mi o jakies badania itd. Wiem,ze ok 4-6 dni po porodzie trzeba isc na usg bioderek. Do kogo sie z tym zapisac? Do pediatry? No i te szczepienia w 6 tygodniau, tez nie wiem gdzie sie robi :-(
Dziewczyny jestem skołowana. Mam pytania o lekarzy, badania itd. Kiedy trzeba isc do pediatry z malenstwem? Tzn, chodzi mi o jakies badania itd. Wiem,ze ok 4-6 dni po porodzie trzeba isc na usg bioderek. Do kogo sie z tym zapisac? Do pediatry? No i te szczepienia w 6 tygodniau, tez nie wiem gdzie sie robi :-(
pysia25
Mama Natalii i Mateuszka
Ja pępek przemywam przy kazdej zmianie pieluszki.Na wypisie ze szpitala mam napisane,zeby przemywac przynajmniej 5-7 razy dziennie.No i podobno pępek przeba przemywac do czasu, az wszystkie strupki z niego znikną, a nie tylko kikut odpadnie.
Ja byłam u pediatry sama w miniony poniedziałek po receptę na bebilon pepti, Mati miał wtedy niecały tydzień i dr mi powiedziała, że przyjdzie na tzw. wizytę patronażową do nas do domu, to jest jakby obowiązkiem lekarza rodzinnego, przy Natali też przyszła, nic za to nie płacliliśmy, Mati się urodził 31 grudnia, a ona przyjdzie ok. 15 stycznia, mówiła, że jak jest dziecko zdrowe i jeszcze położna środowiskowa przychodzi, to lekarz może przyjść po ok. 2 tygodniach, zapisuje też wtedy wit. D którą dziecko przyjmuje od 17 dnia życia.
A na USG bioderek to chyba 4 - 6 tygodni po narodzinach, a nie dni, tak mi sie wydaje. Mi dr też dała już skierowanie, bo zapisać się musze telefonicznie, ale takie mogą być kolejki, że i tak dopiero wolne będzie za ok. 3 tygodnie. Dlkatego myślę, że pomyliłas się Celinko w pisowni, co do tych dni. A co do szczepień, to jak dasz im kartę szczepień, to Ci przy wizycie pani w recepcji powie, na kiedy masz pierwsze szczepienie.
Pysia a tą witamina D to kazde dziecko musi przyjmować?
Nasza Karolka ma już 20 dni i żadnej witaminki oprócz witaminki K jej nie podaję :-
zawstydzona/y: i lekarz rodzinny też do nas nie przyjdzie bo takowego nie mamy tu w Opolu tylko w miejscu zameldowania niestety 
Nasza Karolka ma już 20 dni i żadnej witaminki oprócz witaminki K jej nie podaję :-

Witaminkę K przepisała nam położna po pierwszej wizycie u nas
i tak podajemy jej po 20 kropelek. Ale wyczytałam że witaminkę K powinno się podawać dzidzi jak mama karmi piersią a niekoniecznie jak jest karmione pokarmem sztucznym bo w nim już witaminka K jest zawarta.

Jezusicku a ja się tak wystrachałam że zadzwoniłam do połoznej i zapytałam jej czy aby nie powinnam podawać dzidzi witaminki D a ona mi na to że dopiero po pierwszej wizycie u pediatry (czyli po około miesiącu) 

\kurcze jakie to jest wkurzające że wszędzie co innego zalecają

\kurcze jakie to jest wkurzające że wszędzie co innego zalecają

reklama
pysia25
Mama Natalii i Mateuszka
U nas wit. K podano w szpitalu, chyba, żeby krwotoków wew. nie było, ale przy Naci nie dawałam K w domu 

, teraz też nie podaję. A wit. D to chyba trzeba od 3 tygodnia życia do roku po 2 krople najczęściej, chyba, że są jakieś problemy.
Celinka, a Ty będziesz tylko K podawać do 3 m-ca, czy D też???

Celinka, a Ty będziesz tylko K podawać do 3 m-ca, czy D też???