reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielegnacja, karmienie, nauka maluszka - pytania Sierpniowek

kasiek za nic nie wkładaj małej nic do wnętrza ucha nawet patyczka kosmetycznego, czyści się tylko małżowinę na zewnątrz, i tym patyczkiem właśnie te wszystkie małe zakamarki, ale w małżowinie, nie w środku ucha!!!
saly, dopajanie to chyba jest tak zakorzenione w pokoleniu naszych rodziców i starszych, że nic tego nie wypleni. Jednak ja pamiętam, że Monika miała strasznie gęstą ślinę i położna zasugerowała mi podawanie herbatki plantex.
W poniedziałek Monika ma rozpoczęcie roku w pierwszej klasie, na którym chcę być i z małym ma zostać mama, więc bez herbatki się nie obejdzie, a jeszcze jutro mamy dać na próbę. Ściągnęłabym pokarm, ale obawiam się, że zajęłoby mi to z pół nocy, więc przystałam na herbatkę. Cała nadzieja w tym, że synuś będzie spał i ta cała heca z herbatką go minie

reklama
Saly ech te tesciowe :wściekła/y::wściekła/y: moja jak Filipek był malusi to non stop pytała czy przepajam małego ............czułam sie jak zbrodniara ale coś w srodku podpowiadało mi zeby ,mu nic ne dawac tylko cycusia i częsciej go dosawiałam i w ten sposób przezyliśmy upalne lato bez butelki z wodą:-)

Co do mycia uszek kasiek absolutnie nie wkładaj małej patyczka tylko z wierzchy przemyj podczas kąpieli takie maluszki nie maja wykształconych groczołych prod woskowinę

Madre niewiasty, wspomozcie rada. tesciowa mnie dreczy, ze trzymam teraz Hanke na sztucznym pokarmie i jej nie dopajam herbatkami- jakobym zbrodnie czynila. Ja generalnie niechce Hani uczyc herbatek bo za tydzien wracamy na cyca( mam nadzieje) i zadne herbatki nie beda potrzebne, a moze byc trudno ja oduczyc. Ale moze rzeczywiscie ja odwadniam mala? Tym bardziej , ze jakas herbatka koperkowa moglaby jej pomoc z kupka, z ktora na sztucznym miewa problemy. Wiec madre , doswiadczone mamy , ktore moze musialyscie na jakis czas odstawic od cyca.... DOPAJAC....

Z tego co mnie uczono to dzieci, które karmione są piersią nie trzeba niczym dopajać bo w mleku matki jest wszystko czego potrzebuje. W pierwszej fazie karmienia piersią mleko jest mardzo "rozwodnione" i to maluszkowi zastępuje picie dopiero jak dalej ssie to mleko robi się treściwe. Natomiast dzieci karmiona wyłącznie butlą trzeba dopajać koniecznie bo mogą mieć trudności z kupkami. Ja to znam z własnego doświadczenia. Macio i Martynka na butli i obydwoje dopajani i z kupkami nie ma problemów.:-)

Dzieki dziewczyny za rady. W szpitalu bylam na lekcji kapania maluszka i pielegniarka tez przecierala tylko uszko z zewnatrz, ale tak sie zastanawialam jak pozniej:no::no:
Ja rowniez myje tylko na zewnatrz:tak::tak:

A ja mam pytanie do mam butelkowych. Martynka od paru dni strasznie marudna jest po jedzeniu płacze kręci się a i przy jedzeniu nie jest lepiej. Pilnuję bardzo żeby jej się odbijało podczas karmienia robię przerwę dodatkową na odbicie ale i tak w połowie butli zaczena się prężenie. Niby to moja druga dzidzia i powinnam mieć obeznanie ale z Maciem nie było takich szopek. Co o tym myślicie?

Emi, a jak z kupką? Bo najprawdopodobniej tu lezy problem . Czesto dzieci na butli maja z tym problem . Hanka czasem tak sie prezy i robi przy tym czerwona ze jestem przerazona i widze , ze dziecko strasznie sie meczy zeby moc zrobic kupke/ gazy. Jak temu zaradzic to sama mi odpowiedzialas pare postow dalej , bo rzeczywiscie herbatka przynosi ulge, a moja polozna zaleca 20 ml herbatki przed kazda butla.

A jesli nie kupka...to...
1- ulewa?
2- zmienialas ostatnio mleko?

Emi, a jak z kupką? Bo najprawdopodobniej tu lezy problem . Czesto dzieci na butli maja z tym problem . Hanka czasem tak sie prezy i robi przy tym czerwona ze jestem przerazona i widze , ze dziecko strasznie sie meczy zeby moc zrobic kupke/ gazy. Jak temu zaradzic to sama mi odpowiedzialas pare postow dalej , bo rzeczywiscie herbatka przynosi ulge, a moja polozna zaleca 20 ml herbatki przed kazda butla.

A jesli nie kupka...to...
1- ulewa?
2- zmienialas ostatnio mleko?

Dzięki za odp ale to nie kupa bo ta jest codziennie i to "normalna" jeśli żółta brejamoże być czymś normalnym;-) nie ulewa a i mleka nie zmieniałam, i masz tu babo placek. Choć dzisiaj troszkę lepiej. Może to jakiś okres przejściowy???? Już sama nie wiem.:confused:

hm....po glowie chodzila mi jeszcze butelka/smoczek ipolykanie za duzo powietrza, ale gdyby to nie pasowalo to raczej od poczatku a nie nagle....
konczami sie pomysly co to....bo przy kolkach bylby placz...

reklama
Monika my dokarmiamy Bebilonem HA. Na początku też kupowałam w aptece ale te same mleka są w marketach typu "Stokrotka" i są dużo tańsze. Nasze mleko w aptece kosztuje 30 zł a w stokrotce 24zł.

Do góry