reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

My chyba wygraliśmy z odparzeniem ,ale oczywiście itak trzeba uważać. Dzięki dziewczyny. Pomogła szybko maść ziołowa tormentiol i przemywanie rumiankiem.

My używamy dady z biedronki, są trochę twarde, w porównaniu do pampersów, ale u nas się sprawdzają. Tak, krem na pupę po każdej zmianie pieluszki.

reklama
Anastazja- my uzywamy Pampers Premium Care i Pampers New Baby. Smarujemy kremem przeciwko odparzeniom NIVEA po kazdej zmianie pieluszki. Jak narazie zadnych odparzen. Pupka ladna :-)

My uzywamy pieluch Babydream z Rossmanna, smaruje pupe zielonym Linomagiem raz,max 2razy dziennie i zero jakichkolwiek podrażnień.

Myszka
-amoże u Was to nie odparzenie tylko wysypka?U synka Dady uczulały, najppierw myslałam ze to odparzenie,bo to były takie czerwone plamki,ale zawsze idealnie w tym samym miejscu wychodziły i takie same miał po Pamersach sleep&play,wiec wyszło ze to uczulenie.Po zmianie pieluch od razu przeszło.

dzięki za info:) w takim razie muszę się zaopatrzyć w odpowiedni krem:) bo kupiłam tylko bephtanen (czy jakoś tak), ale wiem, że go na codzień się nie używa...

Anastazzja ja używam Bepanthen codziennie, praktycznie przy każdej zmianie pieluszki i pupcia śliczna:). Mam też Sudocrem, ale to tak na wszelki wypadek i jeszcze go nie używałam.

Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki przesikują pieluchy? Bo my praktycznie co drugą zmianę pieluchy zmieniamy też ubranko:szok:. A jak nie zmoczy ubranka przez pieluche, to przy przebieraniu zrobi taką fontannę, że pół pokoju zasikane (i ubranko oczywiście też):szok: Nie nadążam z praniem:-D Chyba muszę ubranek więcej dokupic.

Renna- u nas na razie raz tylko była przesikana pielucha,ale to mąż jej przy 1 karmieniu zapomniał zmienić i mała była w pieluszce jakoś ponad 6h... Za to fontanny sikowo-kupowe zaliczyliśmy już wielokrotnie ;-)
Dziwne, że tak często przesikuje.A może bokiem wyciekają siuśki?Odwijasz dokładnie te falbanki jak zakładasz pieluszkę? Może za luźno pieluszka założona? Zobacz czy jak ma przesikaną pieluchę to ta pielucha jest rzeczywiście pełna i ciężka,czy może wcale nie i gdzieś bokiem siki uciekają.

Anastazzja- ja myślę że Bepanthen i Sudocrem lepiej zostawić na wypadek odparzeń, a na co dzień używać czegoś delikatniejszego (Linomag,albo Alantan). Bo jak się na co dzień używa super kremów to skóra się do takich przyzwyczaja i co potem podasz jak pupa będzie odparzona?Wtedy te kremy nie zadziałają tak jak powinny. Jeśli pupka ładna i nic się nie dzieje to ja nawet nie polecam smarować czymkolwiek przy każdej zmianie pieluchy. Ja małą 1-2 razy na dobę tylko smaruję.A starszego synka to w ogóle tylko smaruje jak coś się zaczerwieni i nie ma żadnych odparzeń.

Ostatnia edycja:
No właśnie te pieluchy to raczej bokiem są obsikane, bo zmieniamy je zawsze jak karmimy czyli co ok 3 godz. I nie wiem czy coś źle zakładamy, czy Bartuś jest jeszcze za malutki i te pieluchu tak dobrze nóżek nie oplatają.

Renna - a jakich pieluszek używacie ???

Nam się dzisiaj tak zdarzyło że mała zrobiła takiego kupsztala że kupka bokiem wyleciała (używamy Pampers) a jak zdjęłam pieluszkę to się posikała, mała miała chyba niezłą frajdę bo była spokojna i minki strzelała :-)
My też się uśmialiśmy, póki co wszystko nas cieszy :-D

Renna- może układaj małemu inaczej siusiaka? A może za luźno ma pieluszkę? Popróbuj i na pewno znajdziesz przyczynę. Na moje to marne szanse żeby taki maluch przesikał pieluchę z nadmiaru
Nice- tormentiol?:szok: przecież tego nie mozna stosować u takich maluchów. albo coś mi się pokręciło
Anastazja- Lidce nie smarowałam pupy niczym- ewentualnie gdy miała jakąś biegunkę ale to chyba raz czy dwa razy w życiu jej się zdarzyło. Doszłam do wniosku że im mniej chemii tym lepiej. Pupę miała odparzoną 2 razy- i to z mojej/męża winy. Po prostu niedokładnie umyta była albo zapomnieliśmy że dziecko ma pieluchę:-D
Raz na jakiś czas smarowaliśmy malutką po kąpieli balsamem albo dodawaliśmy emolient do wody.
To chyba każda mama po swojemu z tą pupcią postępuje

reklama
RENNA- no to cos nie tak z pielucha musi być - albo za duże są dlaniego, albo za luźno na zapiętą,albo falbanki pieluchy są nieodciągnięte na zewnątrz.

LAJTWAY-to ktoś inny pisał o tym tormentiolu.Ja też słyszałam ze to niewskazane dla niemowląt jest.

Do góry