reklama

pielęgnacja noworodka

KlaudynaD.

Początkująca w BB
Drogie mamy, mam takie pytanie, niedawno urodziłam swoje pierwsze dziecko i spotkałam się z krytyką moich koleżanek, którym powiedziałam, ze nie kąpie dziecka codziennie ani nie używam codziennie balsamów do ciała, robię to tylko po kąpieli. Codziennie myjemy tylko buzię, rączki i miejsca intymne po zmianie pieluszki. Ponadto nie używam mnóstwa kosmetyków, staram sie tylko naturalne z dobrym składem i dość wczesnie byliśmy na spacerze, króciutkim, ale aż żal mi byo tego słońca. Czy robię coś nie tak?

reklama
@KlaudynaD. Wszystko robisz super naprawde swietnie! Nie trzeba dziecka kapac i zabieraj je jak najwiecej na dwor super! Chcialabym tylko dodac, zebys przemywala tez szyjke( w faldakach lubia sie robic odpazenia) uszka i okolice uszek no i pod paszkami i w pachwinkach. To chyba takie strategiczne miejsca o ktorych, moze nie doczytalam moze nie wyszczegolnilas. Ale.tak to wszystko robisz super nie podlamuj sie slowami kolezanek. I my tez nie kapalismy codziennie a pierwsza kapiel jak odpadl pepek po tygodniu robilismy. Tak pisze czysto informacyjnie, nie chodzi mi o to ze jak ltos szybciej czy pozniej to zle. Tak po prostu bylo u nas
Dziękuje bardzo :)

reklama
Aha i jeszcze odnosnie kremow kosmetykow balsamow do i po kapieli mie chce brzmiec jak wariatka, ale.w duzej mierze to jest naciaganie kasy tak milion nieprzydatnych gadzetow. Moim zdaniem im prostszy sklad i mniej mazidel.tym lepiej. Tak.jak pisalas dziecko ma swoja flore bakteryjna. Jest delikatne i niepotrzebuje balsamow itd

No a kolezanki niech sobie balsamuja to i owo same :P bobo tego nie potrzebuje. Wiem jak taka krytyka boli! Jak moja mala miala 3 miesiace wzielam ja na dwor na ogrodek bez czapki myslalam, ze rodzice mi ja odbiora!!! Ale tu gdzie mieszkam zupelnien inaczej sie chowa dzieci i krzywda dzieciom sie nie dzieje wiec po co sie spinac!

staram się być cierpliwa i grzecznie zawsze odpowiadać, ale mam czasem ochotę powiedzieć tym wszystkim ludziom co o nich myślę i gdzie mam ich "dobre" rady, nie wiem czy to przez nieustabilizowane hormony, ale czasem mam już dość. moja młodsza siostra od jakiegoś czasu nie je mięsa, w szkole ma przechlapane... :(

reklama
Drogie mamy, mam takie pytanie, niedawno urodziłam swoje pierwsze dziecko i spotkałam się z krytyką moich koleżanek, którym powiedziałam, ze nie kąpie dziecka codziennie ani nie używam codziennie balsamów do ciała, robię to tylko po kąpieli. Codziennie myjemy tylko buzię, rączki i miejsca intymne po zmianie pieluszki. Ponadto nie używam mnóstwa kosmetyków, staram sie tylko naturalne z dobrym składem i dość wczesnie byliśmy na spacerze, króciutkim, ale aż żal mi byo tego słońca. Czy robię coś nie tak?
Wszystko dobrze. Ja kąpałam od urodzenia tylko dwa razy w tygodniu, jeśli używasz emolientow to nie musisz dodatkowo balsamowac maluszka. Koleżanki niech robią swoje :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry