dziewczyny mam pytanie-czy zaciskanie przez malucha piąstek w trakcie jedzenia jest normalne.wlasnie wyczytalam w gazetce "Mama i ja" ze takie zaciskanie piąstek, połączone z kłopotami ze snem i odchyleniem główki w jedną stronę (to miałyśmy ale jzu nam sie wyrównało) nalży skonsultować z neurologiem.wiecie cos na ten temat?
i jak uw as ze spaniem aluchow w ciagu dnia.bo u nas kiepsko znowu...tylko jedna dzremka 1,5h i kilka po 10-15min
Beti Alex zaciskal piastki ale od paru dni juz tego nie robi,teraz lapie za butle:-) Pilnuje sobie mleka,zeby mu ktos nie wypil;-)
Emi zaciska piąstki, ale nie niepokoi mnie to. Widać tak lubi :-)
Za to też pilnuje sobie butelki, czasami trzyma ją obiema rączkami i sama ją trzyma

Albo czasami jak wkładam jej smoczka, to sama wciska go sobie rączką :-) Wiem, że to jeszcze nieświadome, ale i tak cieszy :-)
Beti, u nas ze spaniem różnie. Np. wczoraj mała zasnęła o 20.00, spała do 6.00, karmienie, od 7.00 spała do 11.30, potem od 13.00 do 13.30, a potem od 15.00-18.00, chwila zabawy, kąpiel i spanie od 20.00 do 6.00 :-)
Ale czasami w ogóle nie śpi w dzień, albo ma drzemki po 15 minut.
Asiowo, dziewczyny dobrze mówią. Może pomoże zajmowanie rączek np. pieluszką, albo powrót do łapek. Najlepiej wypróbować kilka rozwiązań i zobaczyć, co działą.