reklama

Pielęgnacja

reklama
A gdzie jest taki basen w Krakowie? Przy jakimś szpitalu? Bo do takiego zwykłego basenu to bym się mała bała brać, że jakiegoś syfa złapie....A co do nastroju to ona tak uwielbia się puskać w kubełku, że na pewno by się jej pływanie spodobało. A w domu tyko prysznic mamy.

Ja też mam tylko prysznic - dlatego małą w wanience myjemy. Strasznie się cieszy. I wydaje mi się ze w basenie któy jest dopuszczony do zajec z dziećmi nic zlapac nie powinna. Wcześniej i tak zamierzam z pediatra porozmawiac na ten temat

ja też myślałam o wspólnej kąpieli w wannie tylko że dla mnie taka woda jak dla niej to zbyt zimna więc na razie odpuszczam :tak:
Myślisz? A dla małej szykujecie wodę wg termometra? Bo my za pierwszym razem tak chcieliśmy zrobić, ale woda wydawała nam się o wiele za zimna i teraz robimy na oko i mała jest zadowolona.

U nas też są zajęcia na basenie dla dzieci od 4 mc. Ciekawe ile kosztują.... Ale najpierw to musiałabym zacząć chodzić na solarium, bo jestem tak blada, że szok... :sorry2:

Dziewczyny od dzisiaj w netto są pampersy w promocji
PromoBaby.pl
Miałam jechać z samego rana, ale przez tą chorobę Zosi plany mi się nieco pokrzyżowały... Muszę czekać, aż M wróci z pracy.

my też raczej robimy wodę no oko choć kontrolujemy termometrem żeby za gorąca nie była bo wysusza skórę ale i tak robimy cieplejszą niż zalecane 37 ;-) tyle że ja jestem ciepłolubna i jak to mówi mój mąż kąpię się we wrzątku :-D

ja też myślę że jeśli basen jest dopuszczony dla niemowląt to musi mieć wszystko pod kontrolą i zdrowy dzidziuś nic nie powinien tam złapać no a jeśli ktoś jakiegoś "syfa" przyniesie to tak samo może go zostawić w ogólnym basenie jak i w tym dla dzieci :dry:

A jutro w REAL jest minus 12% na wszystkie produkty. Maja pampersy premium care i te zielone w duzych paczkach na promocji i jeszcze od tej promocji - 12%.

aaaaa xzapomniałam dopisać - o kupon znizkowy trzeba poprosic na dziale obsługi - mają duuużo

Ostatnia edycja:
A gdzie jest taki basen w Krakowie? Przy jakimś szpitalu? Bo do takiego zwykłego basenu to bym się mała bała brać, że jakiegoś syfa złapie....A co do nastroju to ona tak uwielbia się puskać w kubełku, że na pewno by się jej pływanie spodobało. A w domu tyko prysznic mamy.
ja na razie znalazłam trzy - info na grupie :-)

Na jakiej grupie?

MsMickey grupa krakowskich czerwcówek :-) żeby nie szukać info dotyczących Krakowa w gąszczu postów na ogólnym itp.

ale oczywiście jeśli jesteś zainteresowana to podzielimy się informacjami o tutejszych basenach :tak:

reklama
Na życzenie Niespodzianki:-)

Trudno pisać o zabawach, ćwiczeniach, bo najlepiej jest pokazać, ale postaram się coś tam naskrobać.

Pewnie w tym temacie dużo nowości nie napiszę, bo większość rodziców bawiących się z takimi maluchami robi to intuicyjnie. Praktycznie każda zabawa z maluchem wspomaga jego rozwój psycho- ruchowy włączając w to codzienną pielęgnację.

W pozycji na plecach: Turlanie, unoszenie stóp w kierunku ust, kosi- kosi rączkami i stopkami, dotykanie dłonią prawej ręki lewego kolana i na odwrót, położenie dłoni malucha na jego kolankach (nóżki ugięte) i przetaczanie raz na jeden, raz na drugi bok, głaskanie dłońmi malucha jego policzków, a potem swoich.
Głaskanie, masaż całego ciała, masaż stóp - kciukiem od pięty do paluszków. Można to robić w trakcie śpiewania piosenki, albo mówienia do dziecka itp.
Na tym etapie maluchy powinny przekraczać linię środkową ciała, czyli np. chwytać prawą ręką zabawkę leżącą z jego lewej stronie, bądź wiszącą bliżej lewej, dlatego można zachęcać dziecko do takiego chwytania pokazując mu zabawkę.

Trzymanie na rękach w pozycji na brzuchu – bujanie.

Świetną sprawą są ćwiczenia na piłce, która dostarcza dziecku dużo doświadczeń czuciowo – ruchowych, aktywizuje, stabilizuje i koordynuje całe ciało. Na tym etapie, zabawy na piłce mogą być wykonywane w pozycji na brzuszku lub pleckach, ale z doświadczenia wiem, że większość maluchów lepiej i bezpieczniej czuje się na brzuszku. W takiej pozycji można przetaczać piłkę w przód i w tył oraz na boki, oczywiście dobrze trzymając dziecko (najlepiej za pupę całymi dłońmi). Ćwiczenia te stymulują podpór, unoszenie głowy, ćwiczenie różnych odruchów (jeśli chcesz, to wkleję zdjęcia tych ćwiczonek, bo bawię się tak z Gabrysią). Kiedy już maluszek siedzi można wykonywać te same ćwiczenia również w pozycji siedzącej.

Oczywiście polecam zajęcia na basenie, są niezastąpione.

Tak naprawdę podczas każdego etapu rozwoju ruchowego powinniśmy poprzez zabawę stymulować daną umiejętność jaką nabywa (oczywiście nie używając tych wszystkich "wspomagaczy", których pełno na rynku) czy to chwytanie, czy przekręcanie się na boki, plecy, brzuszek, czy raczkowanie, siadanie, chodzenie itp. Na przykład, gdy dziecko zaczyna raczkować można mu robić tzw. tory przeszkód – tunele, poukładane poduszki, zwinięte koce itp.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam:tak:

W razie pytań, służę radą;-)

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry