Na życzenie
Niespodzianki:-)
Trudno pisać o zabawach, ćwiczeniach, bo najlepiej jest pokazać, ale postaram się coś tam naskrobać.
Pewnie w tym temacie dużo nowości nie napiszę, bo większość rodziców bawiących się z takimi maluchami robi to intuicyjnie. Praktycznie każda zabawa z maluchem wspomaga jego rozwój psycho- ruchowy włączając w to codzienną pielęgnację.
W pozycji na plecach: Turlanie, unoszenie stóp w kierunku ust, kosi- kosi rączkami i stopkami, dotykanie dłonią prawej ręki lewego kolana i na odwrót, położenie dłoni malucha na jego kolankach (nóżki ugięte) i przetaczanie raz na jeden, raz na drugi bok, głaskanie dłońmi malucha jego policzków, a potem swoich.
Głaskanie, masaż całego ciała, masaż stóp - kciukiem od pięty do paluszków. Można to robić w trakcie śpiewania piosenki, albo mówienia do dziecka itp.
Na tym etapie maluchy powinny przekraczać linię środkową ciała, czyli np. chwytać prawą ręką zabawkę leżącą z jego lewej stronie, bądź wiszącą bliżej lewej, dlatego można zachęcać dziecko do takiego chwytania pokazując mu zabawkę.
Trzymanie na rękach w pozycji na brzuchu – bujanie.
Świetną sprawą są ćwiczenia na piłce, która dostarcza dziecku dużo doświadczeń czuciowo – ruchowych, aktywizuje, stabilizuje i koordynuje całe ciało. Na tym etapie, zabawy na piłce mogą być wykonywane w pozycji na brzuszku lub pleckach, ale z doświadczenia wiem, że większość maluchów lepiej i bezpieczniej czuje się na brzuszku. W takiej pozycji można przetaczać piłkę w przód i w tył oraz na boki, oczywiście dobrze trzymając dziecko (najlepiej za pupę całymi dłońmi). Ćwiczenia te stymulują podpór, unoszenie głowy, ćwiczenie różnych odruchów (jeśli chcesz, to wkleję zdjęcia tych ćwiczonek, bo bawię się tak z Gabrysią). Kiedy już maluszek siedzi można wykonywać te same ćwiczenia również w pozycji siedzącej.
Oczywiście polecam zajęcia na basenie, są niezastąpione.
Tak naprawdę podczas każdego etapu rozwoju ruchowego powinniśmy poprzez zabawę stymulować daną umiejętność jaką nabywa (oczywiście nie używając tych wszystkich "wspomagaczy", których pełno na rynku) czy to chwytanie, czy przekręcanie się na boki, plecy, brzuszek, czy raczkowanie, siadanie, chodzenie itp. Na przykład, gdy dziecko zaczyna raczkować można mu robić tzw. tory przeszkód – tunele, poukładane poduszki, zwinięte koce itp.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
W razie pytań, służę radą;-)