reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

pieluchy wielorazowe

a mi sie jeszcze nie udało przejść całkiem na wielo ;-( na razie troche pampki troche wielo kieszonki sie u nas rewelacyjnie sprawdzają ale z otulaczami musze jeszcze pobrubować bo coś nam przecieka chyba mały musi podrosnąc troche albo ja lepiej je zakładać tylko w kieszonkach ma taki wielki tyłek ale jemu w sumie bez różnicy czy ma pampki czy wielo
Chciałam bardzo zostać tylko przy wielo ale mało mam kieszonek bo 5-6 tylko a tak to otulacze kupiłam też w podobnej ilości
mam nadzieje że niedługo dopracujemy pieluchowanie bo pampki znikają jak nie wiem co u nas

reklama
Hej dziewczyny ja też na wielo już od dawna :) Najpierw pieluchowałam córkę teraz synia :) Używamy tylko wielo.

mam jeszcze pytanie odnosnie właśnie tetry, używacie takiej eko takiej kremowej nie bielonej czy normalnej takiej białej ? i czy rzeczywiście jest jakaś różnica??
pozdrawiam
ja używam takie niebielonej z bawełny organicznej lub z bambusa. Jest różnica duża od zwykłej tetry. Są niebielone czyli pozbawione chemii i o wiele wiele bardziej chłonne od zwykłej tetry. Szczególnie ta bambusowa chłonna, miękka i miła po wielu pranich nawet :)

ja używam i zwykłej tetry, ale nie takiej sklepowej fatalnej, tylko kupionej na allegro, nie pamiętam jak się użytkownik nazywa, ale tetra na pewno nazywa się LUX, i faktycznie jest super porządna. niebielone mam kikko ale tylko trzy sztuki, dużo milsze, bardziej chłonne, mięciutkie, ale droższe. natomiast niebielone mam też muśliny, i te są w ogóle rewelacja. jak dzidziuś odrobinę większy, że nie robi kup 10 razy na dobę, polecam wkładki przy pupie z mikropolaru albo coolmaxu. wkłada się toto między pieluszkę tetrową a pupę. wtedy mocz wchłania sie w pieluszkę a pupa jest dalej sucha, dziecko może się spokojnie wysikać w jedną pieluszkę więcej razy, bo nie czuje od razu dyskomfortu a jednocześnie mocz nie dotyka skóry.

Maryla moim zdaniem taka ilość kieszonek i otulaczy spokojnie powinna wystarczyć, żeby nie używać pampków. ja zaczynałam z kilkoma otulaczami, chyba miałam ich 6 i ze 3 kieszonki, prawdzie dużo wkładów, ale to wystarczyło, żeby kompletnie nie używać pampków. a czemu Ci przeciekają? może faktycznie za luźno zakładasz, albo może jakaś firma nie, czytałam o przeciekach, chociaż nam się nie zdarzają

ja używam i zwykłej tetry, ale nie takiej sklepowej fatalnej, tylko kupionej na allegro, nie pamiętam jak się użytkownik nazywa, ale tetra na pewno nazywa się LUX, i faktycznie jest super porządna. niebielone mam kikko ale tylko trzy sztuki, dużo milsze, bardziej chłonne, mięciutkie, ale droższe. natomiast niebielone mam też muśliny, i te są w ogóle rewelacja. jak dzidziuś odrobinę większy, że nie robi kup 10 razy na dobę, polecam wkładki przy pupie z mikropolaru albo coolmaxu. wkłada się toto między pieluszkę tetrową a pupę. wtedy mocz wchłania sie w pieluszkę a pupa jest dalej sucha, dziecko może się spokojnie wysikać w jedną pieluszkę więcej razy, bo nie czuje od razu dyskomfortu a jednocześnie mocz nie dotyka skóry.
chciałam sprecyzować że mocz dotyka skóry w każdej pieluszce nawet w jednorazówce. Wnętrze pieluszki daje tylko uczucie suchość dziecku. Wkłady mam sucho do pieluszek wielo też dają tylko uczucie suchości nie izolują od moczu.
Piszę o tym bo czasem warto dać naturalny materiał od pupy i częściej zmieniać :)

Teraz jak jest gorąco to zakładamy głównie tetre kikko bambusową i otulacz wełniany:)

Misia prawda:) materiał naturalny przy pupie jest najlepszy. ja w ogóle mam zboczenie na temat zmieniania, nie lubię jak dziecko w jednej pieluszce za długo lezy, ale przyznaję, ze w nocy jak moje dziecko jest w stanie z suchą wkąłdką przespać całą noc, to zawsze zakładam jej przed snem

Witam;)
Chciała bym spróbować tych pieluszek wielo jednak kompletnie się na tym nie znam.
Czy mógł by mi ktoś polecić jakieś wielo?
Moja córeczka ma 14 mies (10 kg).
Chodzi mi o wszystko co potrzebne do pieluszkowania wielokrotnego;)
Pozdrawiam;) i z góry dziękuje;)

węgielek ja też mam pieluszki z sucho od pupy i często na noc lub na spacer zakładam a w zimie to już obowiązkowo :)

lyla polecam kupić kieszonki pul, formowanki i otulacze. Najlepiej mieć 20 sztuk. Można też kupić tetrę bambusową lub organiczną + otulacze. Z kupkami w pieluszce nie powinnaś mieć problemu bo spokojnie na kupkę możesz wysadzać na nocnik :)

Do tego zamykane wiaderko gdzie pieluszki oczekują na pranie
proszek dzieciowy (połowę zalecanej dawki na pranie)
odkażacz polecam Bio-D dzięki któremu nie trzeba pieluch gotować (wystarczy temp 60 stopni)

Witam Mamusie:-)
lyla1992- ja od początku (11 miesięcy) mam dwa otulacze Econobum ( bardzo szybko schną, super się dopasowują, rosną razem z Majką), 30 tetr( ale piorę codziennie, jak Ty rzadziej to musisz miec więcej), wkładki żeby było sucho przy skórze, jakieś wkładki grube bambusowe i jedwabne, ale właściwie nie używam, papierki ryżowe,żeby łatwo wyrzucic kupkę i olejek z drzewa herbacianego:-)

reklama

Maryla moim zdaniem taka ilość kieszonek i otulaczy spokojnie powinna wystarczyć, żeby nie używać pampków. ja zaczynałam z kilkoma otulaczami, chyba miałam ich 6 i ze 3 kieszonki, prawdzie dużo wkładów, ale to wystarczyło, żeby kompletnie nie używać pampków. a czemu Ci przeciekają? może faktycznie za luźno zakładasz, albo może jakaś firma nie, czytałam o przeciekach, chociaż nam się nie zdarzają
no własnie nie wiem w sumie to otulacz założyłam ten jeden raz tylko i jakoś sie zraziłam chyba no i przyznam że rozleniwiłam tymi pampkami ;-( mój błąd ;-( ale poprubuje raz jeszcze zakasam rękawy i będzie dobrze musi być dobrze ;-) troche mnie tez wkurza że dupka taka wielka i bodziaki mi sie nie zawsze zapinają ale to przeciez moge większe wyciągnąć i będzie dobrze
chyba potrzebowałam motywacji i jak tak poczytałam że Wam tak świetnie idzie to sie troche zmobilizowalam ;-)
nie no jak już kase wydałam to teraz wypadało by z tego korzystać ;-) a firmy pieluszek raczej dobre zamawiałam w pieluszkarni i krainie pieluszek a tam raczej złych nie mają otulacze mam flipy i econobum

Do góry