reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsza ciąża.

Cześć dziewczyny, jestem tu od niedawna, przekopałam część wątków, które mnie interesowały, a teraz mam kilka pytań. (Jest to moja pierwsza ciąża)
28.11 miałam pierwszy dzień ostatniej miesiączki
13.12 robiłam test owulacyjny i wyszedł pozytywny
23.12 wyszła ledwo widoczna kreska na teście ciążowym
28.12 powtórzyłam test i obie kreski były wyraźnie widoczne
02.01 robiłam bete i wyszła 1167,2
Długość cyklu ma średnio 30 dni.
Czy dobrze rozumiem, że moja ciąża ma 4+6 i jest to 5 tydzień ciąży?
Czy jest sens iść do ginekologa i czy będzie już coś widać?
Czy moja beta jest prawidłowa jak na 5 tydzień?
Czy mogę zaszkodzić dziecku pracą fizyczną? ( mam objawy ciąży, nudności, ból piersi i podbrzusza. Chciałabym jeszcze pracować, ale boję się, że zaszkodzę sobie i dziecku)
Pytam Was ponieważ macie większe doświadczenie, a ja chciałabym być spokojniejsza.
Dziękuję

reklama
Cześć dziewczyny, jestem tu od niedawna, przekopałam część wątków, które mnie interesowały, a teraz mam kilka pytań. (Jest to moja pierwsza ciąża)
Czy mogę zaszkodzić dziecku pracą fizyczną? ( mam objawy ciąży, nudności, ból piersi i podbrzusza. Chciałabym jeszcze pracować, ale boję się, że zaszkodzę sobie i dziecku)
Pytam Was ponieważ macie większe doświadczenie, a ja chciałabym być spokojniejsza.
Dziękuję
Praca fizyczna czyli jaka?

Praca fizyczna czyli jaka?
Pracuję na trzy zmiany, z przewagą pracy po 12h. Przenoszę blachy z wyrobami po ok 8/12kg. W ostatnim czasie wypracowałam 278 godzin. Dużo robię w ciągu dnia, ostatnio poczułam, że strasznie mnie ciągnie podbrzusze gdy wygnę się podczas pracy czy wykonuje skręt tułowia. Stąd moje zaniepokojenie.

Pracuję na trzy zmiany, z przewagą pracy po 12h. Przenoszę blachy z wyrobami po ok 8/12kg. W ostatnim czasie wypracowałam 278 godzin. Dużo robię w ciągu dnia, ostatnio poczułam, że strasznie mnie ciągnie podbrzusze gdy wygnę się podczas pracy czy wykonuje skręt tułowia. Stąd moje zaniepokojenie.
No dźwigać w ciąży to na pewno nie możesz

Dziękuję
Przy takiej becie będzie widać, dźwiganiem zaszkodzisz dziecku

reklama
No to albo może da się zmienić na inną pracę w twojej pracy na inny dział lub L4 bo co innego zostaje
Zostaje rozwiazanie zgodne z prawem pracy czyli zwolnienie ze swiadczenia pracy z zachowamoem wynagrodzenia.
Nie ma jednostki chorobowej "dźwiganie w ciąży".

I nie, w zdrowej ciązy dźwiganie nie szkodzi. Przecież matki będąc w ciąży nie przestają nagle podnosić swoich 1-2 letnich dzieci, ktore waża tyle, ile towar noszony przez Autorkę.

Do góry