reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze Dziecko... Kwiecień 2018

zagadka90

Zaciekawiona BB
Witam,

Być może nietypowo, ale piszę Tatuś, a nie Mamusia. Zostanę ojcem. Pierwszy raz w życiu. Bardzo się z tego powodu cieszę, choć droga to ciąży była długa, kręta i bardzo wyboista.

Jestem prawie 2 lata po ślubie. A z moją obecną Żoną razem jestem kilka ładnych lat. Od początku naszego związku współżyliśmy bez zabezpieczenia (6 lat), ale w ciąży Żona nie była. Żona ma nieregularne cykle, a ten w którym zaszła trwał na pewno grubo ponad 60 dni. Około 60 dnia miała owulacje, i zaszła. Dziś jest w 14 tygodniu i jestem naprawdę mega szczęśliwy. Ta ciązą, to Dziecko to prawdziwy CUD dany nam od BOGA, jestem o tym święcie przekonany.

Mam do Was drogie Panie kilka pytań i mam nadzieję, że zechcecie rozwiać moje wątpliwości, obawy i uzupełnić moją wiedzę. Otóż ...

Żona jest bardzo szczupła (47 kg obecnie) i - jak już wcześniej pisałem - jest w 14 tyg. ciąży. Była już na USG prenatalnym i jest wszystko ok. Z niecierpliwością wypatruje brzuszka i chciałbym się dowiedzieć, kiedy będzie bardziej widoczny. Fakt, jest lekko zaokrąglony, ale czy np na Święta będzie już widoczny bardziej ? Tzn będzie "mała piłeczka"? ;)

Dziś czuła "bębnienie" w uszach, zmierzyła sobie puls (118) i ciśnienie (110/70). Generalnie Żona ma niskie ciśienie w granicach 100/60 i puls w okolicach 70. Czy powiększone tętno jest normalne na tym etapie ciąży ?

Kolejną wizytę u ginekologa Żona ma w przyszłym tygodniu. To będzie 15 tydzień. Czy jest nadzieja, że poznamy już płeć naszego największego SZCZĘŚCIA ?

I ostatnie pytanie. Żona, jeszcze zanim mnie poznała była w ciąży z innym mężczyzną, ale poroniła na wczesnym etapie (myślę, że max 3-4 tydzień) . Nie pije alkoholu, nie pali, nie je jakiś świństw. To było samoistne. Ale teraz dręczy mnie jedna myśl, dlatego pytam tu, a nie Jej bo nie chce żeby przypominać Jej o tym, co strasznego przeżyła. Otóż. Mieliśmy robione badanie krwi i jest miedzy nami konflikt serologiczny. Czytałem w sieci , że jest to niegroźne przy pierwszej ciąży. Ale czy jeśli Jej były partner miał tą samą grupe krwi, co ja, i mimo, że poroniła szybko, to naszemu Dziecku coś zagraża ? Jeśli pytanie jest głupie, prosze mi wybaczyć.

Serdecznie pozdrawiam wszystkie Mamy i Tatusiów - Ci też tu na pewno są. :)

reklama
Gratuluję!
Nie nie zagraża w drugiej ciąży podają zastrzyk o ile się nie mylę:)
Brzuszek to sprawa indywidualna znam kobiety które miały wielkie a znam takie które miały naprawdę małe brzuszki to różne czynniki na to wplywaja:)
Mi się pojawił dopiero mały brzuszek w 20 tygodniu:-)
I miałam. Mała pileczke:-)
A koleżanka miała w 20 jak ja do porodu hehe
Mało przytyłam też:)

Co do płci to pewnie ze tak ja się dowiedziałam w 16 tygodniu że będzie synek :-)
Wcześniej też pamiętam koleżanka się dowiedziała jakoś w 15
Ogólnie do 12 tyg każdy jest dziewczynka w 12 zaczynają się kształtować narządy płciowe:-)
Jednak w 12 to jeszcze zgadywanka 15 to już spokojnie jak dobry sprzęt i dzidzia się pokaże;)

Jeżeli po poronieniu dostała zastrzyk z immunoglobuline anty-d to nie musicie mieć obaw. A takowy zastrzyk dostają wszystkie Panie po poronieniu bądź po porodzie, które mają grupę krwi zawierającą czynnik Rh-. Wiem bo sama jestem po dwóch poronieniach i trzech porodach a mam czynnik Rh-. Zresztą w ciąży jest to kontrolowane poprzez badanie krwi ( odczyn Coombsa). Na ogół robi się jedno takie badanie na trymestr ciąży.
Puls żony rzeczywiście był dość wysoki i warto żeby o tym wspomniała na wizycie u gina. Co do poznania płci w 15 tygodniu to różnie to bywa. Przy pierwszym dziecku lekarz w 16 tygodniu powiedział że prawdopodobnie będzie chłopiec a później do końca ciąży nie chciał się pokazać, ale syn się urodził. W drugiej dopiero ok 20 tygodnia ciąży. W trzeciej gdzie koło 17 tygodnia. I w tej co teraz jestem już płeć poznałam a był to 18 tydzień ciąży. Wszystko zależy od doświadczenia lekarza, sprzętu jakim dysponuje w gabinecie oraz ułożenia dziecka.

Przede wszystkim gratulacje. Wielkość i pojawienie się brzuszka zależy nie od wagi kobiety, tylko bardziej od jej budowy. Ty troszkę więcej o wielkości i pojawianiu się ciążowego brzuszka
Jeśli chodzi o płeć maluszka to może być widoczna, jednak to na tyle wcześnie, że możesz jeszcze niczego się nie dowiedzieć, ale trzymam kciuki :)

Ciśnienie prawidłowe ale puls troszkę wysoki jak na ten etap ciąży. Ja miałam wysoki juz pod koniec ciąży chyba ze zmęczenia :)córka była spora więc miałam co dźwigać a też jestem z tych drobnych. Miałam też wyższe ciśnienie pod koniec musiałam kontrolować i brać leki. Porozmawiajcie z lekarzem może to taka jednorazowa akcja :) pozdrawiam i życzę szczęścia

Hej :) moja ostatnia miesiączka była 1 października, w piątek robiłam test wyszły 2 kreski :) jutro idę do ginekologa potwierdzić ciążę.... mam nadzieję że wszytko będzie ok :)

Witam. Wracam do Was na ostatniej prostej do porodu. Cała ciąża mijała - Bogu dzięki - spokojnie. Będziemy mieli CÓRKĘ , o czym wiemy od kilkunastu tygodni. Termin porodu przypada na najbliższy Poniedziałek 23.04.I teraz pytanie.

Żona byla tydzień temu i wczoraj na wizycie u ginekologa. Tydzien temu robił Jej USG i stwierdził pierwsze oznaki starzejącego się łożyska ale brak skracania się sztuki macicy i zero rozwarcia. Wczoraj USG nie robił. Stwierdził tylko,że na razie nic nie wskazuje na to,aby miał się rozpocząć poród. Jeśli nie urodzi do ŚRODY (26.04) ma się stawić do szpitala w Czwartek na 8 rano. Z objawów wskazujących na coś nietypowego ,miała tylko ból brzucha (podobny do miesiaczkowego) trwający około pół godziny w zeszła Sobotę. A wczoraj wieczorem i dzień wcześniej biegunkę.

To nasze pierwsze Dziecko. Jak myślicie ? Czy lada chwila coś się zacznie dziać?

Pozdrowienia.

reklama
Gratulacje ! :) Co do objawów porodu, nie pomogę bo sama jestem w pierwszej ciąży (24 tydzień), ale ciekawa jestem czy juz się Córeczka urodziła? Pozdrawiam :)

Do góry