reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

Kazde dziecko idzie swoim tempem i ponoc do 3 roku zycia roznicy juz nie ma.niema sie czym przejmowac!
Ostatnio jak przyjechala do nas kuzynka , miala 2 latka i 3 miesiace mowila juz pieknie calymi zdaniami.jak tego sluchalam to pomyslalam sobie ze Jud w jej wieku tak raczej mowic nie bedzie ( to bylo 3-4 iesiace temu) , a teraz prosze.
Slyszalam tez ze nawet jak dzieciatko mowi nie zrozumiale ale zaczyna ciagle nawijac to wkrotce "wystrzeli" normalna mowa:)
tak wiec glowa do gory!! niema sie czym martwic!

reklama
Dziękuje za słowa otuchy, od razu lżej mi na sercu :)))))))))))) Lilith przy twojej Judycie to juz wogóle można się kompleksów nabawić :))))))))) Ona za trzy mięsiące będzie chodzić do biblioteki i książki czytać :))))))))
Ferula, no moja też zazwyczaj mówi swoim językiem, a tak wogóle a+t to moja Amelka póki co to też się chyba cofła :dry:, choćby zapomniała że nazywała już jakieś przedmioty. Generalnie posługuje się niewieloma wyrazami, ale mama czy tata to zapomniała jak się mówi.
NO i okropnie krzyczy z takim chińskim albo japońskim akcentem :))))))))

hihihi ale sie usmielam jak czytalam o Alusi i Judi,moja tez ostatnio zaczela powtarzac jak licze 1.2 a ona trzy(tsy):-D
i rowniez podzielam zadanie jak dziecieki zaczynaja juz tak belkotac jak by naprawde chcial cos nam powiedziec wiec do mowienia poprawnie calkiem niedaleka droga:tak:

ufff to dobrze bo moja bełkota non stop a głównie : niom, piom, niu, iom, pciom, oniom, ociom, bniom i wszelkie inne kombinacje kończące sie na -om .... i bądź tu madry i co chodzi....
PS. I wszytsko jest teraz szuuu albo bzzz alb ziuuuu

U nas do taty, mamay, kuku i hau hau doszlo "nie" z tych sensownych wpowiedzi a reszta to nie da sie opisac, nawet nie potrafie opisac tego w taki sposob jak wy to zgrabnie zrobilyscie hehe;-)

Nowe słowa Jakuba:

- jajo
- mami mniam (zwykle w sklepie przy stoisku z pieczywem, uwielbia bułki)
- mami, mamo, mamu
- tati, tatu
- Dudu (Piotrek)
- uś (sio)
- ju ju (oj oj)

reklama
u nas pojawiaja sie coraz czesciej:
mama daj , nie mama
mama gdzie , mamo gdzie ,
mama niema , itd
albo w odwrotnej kolejnosci.
rzadko ale mowi gdzie to mamo , odz mama (chodz)
i smieszne ze ogolnie ciagle jest tata , tata to tata tamto , ale gdy chodzi o uzycie dwoch slow to tylko mama ...

a do wyrazow wulgarnych niestety musimy dodac ****,****.,****.y , nie mam pojecia gdzie to uslyszala bo akurat u nas nie klnie sie przy dziecku i jest to pilnowane...wydaje mi sie wiec ze poprostu cwiczy nowe literki kurcze.

Do góry