• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pierwsze szczepienie proszę o poradę

A ja akurat nie szczepiłam dziecka - nawet jeśli miało "tylko" katar.
Akurat pod tym względem nie ufam lekarzom, bo oni chyba zawsze kwalifikują do szczepienia - niezależnie od zdrowia dziecka.
Pod koniec kalendarza szczepień mieliśmy przesunięcie o jakieś 6 m-cy.

reklama
Ja szczepilam dziecko 6w1. Pierwszy dzień był bardziej senny na pierwszej dawce i tyle.
Nie wiem jak jest teraz, bo mogło się pozmieniać, ale jak szczepilam końcówka 2023 to penumokoki i rotawirusy są już teraz obowiązkowe. Tylko meningokoki są dodatkowe.

Ja szczepiłam córkę według kalendarza szczepień, wybrałam 6w1, rota i pneumokoki też bo były obowiązkowe. Żadnych problemów po szczepieniu nie było, ani gorączki, ani odczynu w miejscu ukłucia, jedynie po 1 szczepieniu córka dłużej spała ale to jest normalne

Przede wszystkim znajdź mądrego pediatrę, któremu będziesz ufała. To zaprocentuje w przyszłości, nie tylko przy szczepieniach. Omowisz z nim wątpliwości. Tak lepiej niż szukać rad na grupie, gdzie medyków nie ma za dużo 😉
Nopy się zdarzają. Z tym, że trzeba zrozumieć czym jest NOP. To zdarzenie o związku czasowym że szczepieniem. Tak naprawdę nopem jest nawet złapanie nogi po szczepieniu 😉 natomiast ciężkie reakcje poszczepienne to naprawdę rzadkość, choć się zdarzają. Dlatego spędza się określony czas po szczepieniu w przychodni, żeby w razie czego lekarz zadziałał.
Jestem bardzo za szczepieniami, ale nie ukrywam, że każde szczepienie to dla mnie stres, bo nie wiem jak dziecko zareaguje choć dotychczas mieliśmy: dwudniowy ból nóżki po 2. 5w1, delikatna dwudniowa wysypka na dekolcie po mmr. Nic więcej. Zero gorączki, zero naruszenia. Szczepiona 5 w 1, meningokoki b i acwy

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry