reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Plamienia

Tak ja mam.

Byłam juz stymulowana latrezolem. W 5 cyklu ciąża pęcherzyk sam pękł. (Poronienie).
Tez chcialam przerwać po 4 stymulacji bo efektów brak .konsultowałam się z innymi ginekologiem i stwierdził że po 3 ,4,5 stymulacji są efekty i był .
Zarodek przebadany nic nie wyszło.
Moje badania i męża ok .
Posiewy etc ok .

Teraz po badaniach zaczynamy od nowa ,ale zwiększona dawka latrezolu do 2 tabletek dzienne od 3 do 7 dnia .
Później estrofem na poprawę edometrium 10 do 13 dnia.
W 13 dniu monitoring i pewnie zastrzyk na pekniecie pecherzyka.

Acard 150 i heparynę.
Heparynę od kiedy kazał podawać?

reklama
To widzicie, różne są te zalecenia i warto szukać lekarza, któremu naprawdę zależy i podejdzie indywidualnie. Niektórzy tak jak Ty @Paula. sz mogą mieć zalecenie heparyny od owulacji, ale częściej chyba lekarze zalecają od uwidocznienia pęcherzyka na usg, żeby w razie czego nie ładować heparyny gdyby nie daj Boże było to cp.
Co do tych plamień - duphaston to nie jest najmocniejszy progesteron, ja bym dopytała czy nie warto dołożyć czegoś dopochwowo (ja tak miałam).
Czy w tej ciąży, którą poroniłaś miałaś już świadomość tego, że masz mutacje itd.? Czy zrobiłaś badania w tym kierunku dopiero po stracie?
Co do stymulacji - u Pauli już pełen pakiet wdrożony, ale nie zawsze przy letrozolu lekarze przepisują estrofem - to dlatego, że leki na letrozolu nie upośledzają endometrium (ani śluzu) tak jak robią to te na klomifenie.

To widzicie, różne są te zalecenia i warto szukać lekarza, któremu naprawdę zależy i podejdzie indywidualnie. Niektórzy tak jak Ty @Paula. sz mogą mieć zalecenie heparyny od owulacji, ale częściej chyba lekarze zalecają od uwidocznienia pęcherzyka na usg, żeby w razie czego nie ładować heparyny gdyby nie daj Boże było to cp.
Co do tych plamień - duphaston to nie jest najmocniejszy progesteron, ja bym dopytała czy nie warto dołożyć czegoś dopochwowo (ja tak miałam).
Czy w tej ciąży, którą poroniłaś miałaś już świadomość tego, że masz mutacje itd.? Czy zrobiłaś badania w tym kierunku dopiero po stracie?
Co do stymulacji - u Pauli już pełen pakiet wdrożony, ale nie zawsze przy letrozolu lekarze przepisują estrofem - to dlatego, że leki na letrozolu nie upośledzają endometrium (ani śluzu) tak jak robią to te na klomifenie.
Niestety nie miałam świadomości, że mam mutacje, heparynę dopiero zaproponowano teraz. Mam wykupioną w razie czego. Lekarz na następną stymulację zaproponował cyclogest, również wykupiłam. Więc na kolejny cykl plan: cyclogest, letrozole i heparyna

Czy oprócz badań hormonalnych itd. robiłaś jakieś w kierunku immunologii?
IMG_9658.jpeg
IMG_9656.jpeg

Niestety nie miałam świadomości, że mam mutacje, heparynę dopiero zaproponowano teraz. Mam wykupioną w razie czego. Lekarz na następną stymulację zaproponował cyclogest, również wykupiłam. Więc na kolejny cykl plan: cyclogest, letrozole i heparyna
Ja również badania zrobiłam dopiero po drugiej stracie, więc doskonale Cię rozumiem. Warto też pamiętać, że to też nie jest do końca tak, że powodem wszystkich problemów z zajściem/poronień są mutacje, które się ma. Wielu lekarzy wciąż przy mutacjach nie zaleca żadnych leków, bo nie uznają ich jako bezpośrednie wskazanie.
Myślę, że jest szansa, że na cyclogestcie będzie różnica względem plamień.
Trzymam kciuki za efekty stymulacji. W razie czego według mnie warto pójść w badania immunologiczne. Przytulam. ❤️

Ja również badania zrobiłam dopiero po drugiej stracie, więc doskonale Cię rozumiem. Warto też pamiętać, że to też nie jest do końca tak, że powodem wszystkich problemów z zajściem/poronień są mutacje, które się ma. Wielu lekarzy wciąż przy mutacjach nie zaleca żadnych leków, bo nie uznają ich jako bezpośrednie wskazanie.
Myślę, że jest szansa, że na cyclogestcie będzie różnica względem plamień.
Trzymam kciuki za efekty stymulacji. W razie czego według mnie warto pójść w badania immunologiczne. Przytulam. ❤️
Dziękuję kochana 🥰 a jakie to badania dokładnie?

reklama
Dziękuję kochana 🥰 a jakie to badania dokładnie?
Ja miałam zalecenie zrobienia badań w kierunku APS. Wyszedł mi dodatni. Oprócz tego mam MTHFR i PAI-1 w heterozygocie (to wiedziałam wcześniej).
Komentarz napisałam zanim zobaczyłam wpis z wynikami. 😊 Coś tam jest zrobione, więc względnie wiesz na czym stoisz. Myślę, że warto zaczekać kilka cykli na efekty stymulacji, a gdyby się (tfu-tfu) nie udawało, wtedy podpytać lekarza co zaleca jako kolejne. 🤗

Do góry