reklama

Plan dnia

Kati widze zeMmateuszek chyba najbardziej "dorośle" je ze wszystkich naszych dzieciaków. Moje na razie tylko probuja takie jedzonko od nas. Jajecznice robisz z białkiem czy tylko zółtka, a wędline sama robisz czy kupujesz? O serze zółtym to nie mysalłam zeby dawać, twarozek juz wcinału, dawalam im wymieszany z jogurtem naturalnym, wcinały ze hej

reklama
Ale Wasze dzieci sporo jedzą...u nas mniej wiecej tak:
od godz. 3 do rana cyc co chwilę :-) więc nie wiem ile zjada
8-9 pobudka....robię 120mm z kaszką (do picia) - zjada 70ml lub wcale - zalezy od dnia
g.11 kaszka z owocami ok 120 ml na gęsto - nie zawsze chce zjeść (ewentualnie same owoce)
lub
mala kromka chlebka z maselkiem + kiełbaska cielęca lub z szynki (to zjada chętnie)
g.12 drzemka ok 40 minut
ok. godz. 13 spacer do 14,30
godz. 14,30 - duży słoik obiadku Hipp - zjada calość
godz. 17 serek Danonek x 2 szt. lub owoce z kaszką ok 100 ml lub budyń albo kisiel + cyc (czasami chce tylko cyca)
godz. 17.30 drzemka popołudniowa ok 40-50 minut
godz. 20.30 210 MM z 3 miarkami kaszy owsianej ze śliwką lub wieloowocowej mannej
godz. 21 Julia idzie spać :-)
w przerwach między posilkami, picie, chrupki, piętka od chlebka

Ostatnia edycja:
U nas plan dnia nie jest zbyt uregulowany, bo przez czeste jazdy autem drzemki sie przesuwaja.

6.30 cycus, pozniej mama idzie do pracy, a synus szaleje z tatusiem (czasem jakas kanapke, albo ciasteczka na spolke zjedza, co poznaje po okruszkach w lozku), okolo
10.00 padaja razem na 40min drzemke regeneracyjna
11.00 II sniadanko (owsianka z jablkiem, grysik z bananem itp), pozniej mlody bawi sie do ok
13.00 az uda sie go uspic (zwykle w aucie)
14.30 obiadek, a nastepnie zabawa z siostra
16.30 deserek (jogurt, mus owocowy lub cycus)
17.00 spanko okolo pol godziny (jak sam sie nie chce obudzic to mu pomagam)
19.30 kapiel i kaszka na gesto
20.30 cycus i spimy
03.00 cycus

Aaga, Mati je już dość dorośle bo widzisz ma większe potrzeby, on mi już kaszkami pluł a głodny był to raz mu dałam chlebek do łapki na kawałeczki pocięty i jadł aż pól kromki zjadł. I od tego czasu daje mu takie jedzenie powoli wprowadzając. A zresztą on już chodzi więc ma większe potrzeby energii:-)
Jajecznice daje całe jajko na masełku tylko ścinam dość mocno i daje tymianku troche - bez soli!
Wędlinke robie często sama - pierś z indyka lub kurczaka zapiekam w folii w piekarniku z ziołami i oliwą z oliwek, żeby za sucha nie była, ale zdarzyło mi się już kupić u takiego dość drogiego rzeźnika ale sprawdzonego - też jadł. Za to ser żółty w małych ilościach też dałam bo my uwielbiamy z M. a pediatra pozwoliła.
Zołza ona uśredniała - są takie dzieci co w wieku pół roku nie chcą mleka. Mój brat nie cierpi mleka a z jego przetworów je tylko jogurty owocowe w małych ilościach i ma to od dziecka.
Doris, Mateusz ważył w poniedziałek 9,815 g więc jest z niego kawał chłopa :-)
Zapomniałam napisać że czasami daje mu warzywka ugotowane na parze do łapki - uwielbia to - szczególnie brokuł jak mama :-), je też makaron świderki do łapki, ryżu też mu dałam - cały był umorusany :-D ale jadł dzielnie sam.
Pije ze szklanki i kubka (na razie ja mu daje, ale chce sam) ewentualnie z niekapka.
Drzemki ma dwie ok 40 min-1,5 godz - ok godziny 11 i 15-16 po deserku

u nas:

6,30 cycuś
9 kaszka 110ml
10-12 spacer+drzemka
12 owocki (słoiczek)
14 obiadek (słoiczek)
16 cycuś (ewentualnie drzemka)
czasami przekąska (biszkopcik) albo (od paru dni) kisielek
19 kaszka 130ml
kąpiel
20,30 cycuś

Nasz plan dnia :(godziny podane około)

7.30 - mleko Olek - 240 ml ,Amela owsianka
Oli wraca spac, a Amela bajka
9.40 - II sniadanie Oli owoce 190 g , Amela kanapka
10.30 - spacer (staram sie by Oli nie spał podczas spaceru) Oli zjada 1/2 grahamki, Amela reszte
13.00 - powrót do domu, Oli mleko 240 ml , Amela jogurt i szklanka soku
Oli spać , Amela rysuje, lepi, maluje itp. , ja robie obiad
15.00 - jem z Amela obiad
15.40 - Oli obiadek 190 g papki z kawałkami
zabawa
18.20 - Oli mycie kaszka 210 ml, Amela kanapka i kubek mleka

18. 40 -Oli do łózeczka, Amela do łózka zaczepiaja sie tak długo az usna :-)
o 19. 30 spia i tak do rana

Ostatnia edycja:
Tak sobie podczytuję te Wasze plany dnia no i wstyd przyznać, ale powinnam chyba założyć wątek chaos dnia. :sorry2:Staram się karmić Młodą co 3- 3,5 h z zachowaniem ustalonej kolejności potraw - ale to zabrzmiało... :-p
No i stwierdzam, że dość mało albo Młoda je albo Jej daje, ale jeśli Ona nie chce już to za żadne skarby świata dzioba nie otworzy nawet megapodstępem - nie ma dzięki Bogu zwyczaju wypluwania tego co już do tegoż dzióbka trafi. :-p

u nas wyglada dzien mniej wiecej tak;

6 pobudka
7 snidanie mleczko
10-11 ii sniadanie np kanapki lub kaszka
11-14 drzemka
14 obiadek zazwyczaj zupka albo drugie danie i deserek
17 podwieczorek owocki, kanapki lub np jajecznica
20 kapiel i kaszka w butli :tak:
3 - przebranko nocne i czasami butla według życzenia

do picia: woda, soczki, herbatki ziołowe i owocowe
do przgryzki: chrupki, krazki ryżowe, jogurty, deserki nestle, raz na jakis czas danonek (ale ostatnio jakos nie było okazji), buła z masłem

ostatnio zrobiłam paste jajeczną... jajeczko posiekane do tego troche jogurtu naturalnego i zblendowane na mase :-) i odrobine szczypiorku :blink:

musze podawac wiecej owocków :tak:

no i beniu miał swoj debiut na obiedzie u babci... zjadł indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami..

reklama
No dobra dziołszki, plan dnia nam się zmienił, teraz mniej więcej tak:
6.30-7 - mm 210
9 - chlebek z masełkiem (przegryzka, bo mama już pada i musi się wreszcie napić kawy 'w spokoju')
10.30 - owsiankowy mix (120wody, 3 miarki mm, 4 kopiaste łyżki owsianki, pół słoiczka owocków, wychodzi koło 200ml)
12-12.30 spanko i tu mały mi zaczyna przesypiać normalną porę obiadową, zazwyczaj było to koło 14, teraz zazwyczaj zanim się pobarłożymy po wstaniu to jest 15!)
15- 180-250 obiadek
17.30 - zawsze było mleczko, ale ostatnio wypija bardzo mało (a wszystko inne by zjadł na bank), no i nie wiem na co to zamienić, żeby głodny nie był...ale też nie było mega sycące..
20 - 240 mm+3 miarki kaszki
co dajecie maluchom do jedzenia po 17? bo ja już durnieje :]

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry