z tymi cenami
opiekunek bym nie przesadzala... mozna smialo znalezc opiekunke za 3,5-4 euro za godzine... ja tez sie opiekowalam polskimi maluchami
z
praca jest tak ze trzeba miec troche szczescia - do mnie oddzwonili tuz przed wyjazdem z 2 miejsc (sprzatanie - maz byl jako tlumacz i szefowa kazala polce do mnie oddzwonic i wyjasnic warunki!! i w hamburgerowni - przytakiwalam mu i sie ladnie usmiechalam - wiele osob tak zaczyna - oby troche rozumiec)

- tak wiec tym razem jade bardziej pewna siebie (ale za jezyk tez musze sie bardziej zabrac bo jest nadal podstawowy - troche wiekszy tylko zasob slownictwa)
sa
przedszkola (takie jakby integracyjne dzieciaki od roku) i mozna tam prowadzac dziecko na godziny (koszt ok 4,5 + wlasne jedzenie - sligo - jest tego sporo tylko ze wzgledu na brak srodka transportu zwiedzilam cale jedno

)
sligo -
ceny domow/mieszkan - od 700 euro miesiecznie w gore (PAMIETAC NALEZY O KAUCJI WPLACANEJ JEDNOCZESNIE W DNIU PODPISANIA UMOWY KTORA WYNOSI JEDNOMIESIECZNY CZYNSZ - jest zwrotna w postaci nieplacenia za ostatni miesiac mieszkania). co nie zmienia faktu, ze na poczatek jest to spora kwota!!.
przy szukaniu zwrocie uwage na grzyba (oni go zamalowuja) - czy dzialaja sprzety - i jaki jest rodzaj ogrzewania!! to jest bardzo istotne! zwlaszcza przy maluchach... mysmy sie nacieli (KOMINKOWE - TYLKO) - teraz juz sie nie damy!! warto tez popytac o sprawdzona agencje (taka co reaguje na prosbe o reperacje usterek)
no i specyficzne poczucie czasu irlandczykow - jedna sekundka moze oznaczac godzine a jutro - ZA MIESIAC!!
praca - najgorzej wybrac sie tam na poczatku roku i w wakacje - najlepszy okres to przed swietami wielkanocnymi i po wakacjach (jak studenci wroca na uczelnie)
jak pracuje tylko 1 osoba - nalezy zglosic sie do
FIS - i dostaniecie dodatek do pensji!! dodatkowo pracujacy jest zwalniany z podatkow...
hehe to tyle co mi sie wydaje wazne... jakby co to jestem w miare na bierzaco i tez chetnie poczytam rady - chyba 5X bede juz znowu na zielonej wyspie
aha -
auto (rzecz przydatna przy ich aurze) koszt ok 1000 euro (mozna taniej) i ubezpieczenie za rok ok 2000 (dla mlodych osob)
kierowcow poszukuje sie ciagle!!
praca dla
kobitek - sprzatanie czesto w hotelach jest tylko na rano (tzw part time). przy ukladaniu towaru tez mozna znalezc...
POZDROWIONKA