DZIEWCZYNY!!!!!!
Przeczytałam wasze odpowiedzi w tym temacie i sie przeraziła.. Leczenie plesniawek na własną rękę to jakaś pomyłka. Może od początku moje drogie:
PLEŚNIAWKA - to grzybek oczywiście, u dziecka najbardziej widoczny w jamie ustnej pod postacią nalotu na języku, ustach, policzkach itp. Aby sie go pozbyć najpierw należy iść do dermatologa i zrobić badanie na obecność grzybka, biorąc wymas z buzi pod mikroskop a drugi do chodowli w probówce. Na wynik czeka się z chodowli tydzień i jeśli grzybek się wychoduje to należy pobrać do badania dziecku kupkę by zobaczyć czy grzybek jest również obecny w jelitkach. Jeśli wyjdzie pozytywnie wynik to wtedy stosuje się najczęście syrop fluconazole oraz nystatynę do picia, aby całkowicie wykurzyć intruza z organizmu. Jeśli wyleczycie tylko z buzi stosując coś do przecierania a całego organizmu nie to grzybek sukcesywnie powróci. UWAGA - jesli matka karmi piersia to też powinna zrobić badania gdyż gdzybki się szybko roznoszą. Ja wiem bo moje dziecko miało nawet na brodzie i na rączkach a ja na brodawkach. Leczenie tak wyglądało. Prawdopodobnie załapałysmy od antybiotyku jakiegoś - główna przyczyna. Aha jak się stosuje te leki to trzeba brać pałeczki kwasu melekowego o kilku szczepach np. LACIDOFIL. Buziaki .Kaśka