reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Masa kreatywności, czyli Farma Świeżości!

    Wskakuj na Farmę Świeżości i sprawdź propozycje dla dzieci 3-10 l. Jasne, że wskakuję.

    Nie zapomnijcie wziąć udział w konkursie Netto: Zdobądź nagrody!

reklama

podwyższone CRP

Dona24

Początkująca w BB
Dołączył(a)
6 Styczeń 2010
Postów
20
Witam, mam takie pytanie, dzisiaj odebrałam wyniki badań z laboratorium i niepokoi mnie wynik CRP. Ja mam 8,4 mg/l a podana norma to 0- 5. Z internetu dowiedziałam się, że prawdopodobnie chodzi o stan zapalny, jestem w 35 tygodniu i martwię się, czy nic się nie stanie mojemu dziecku a wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień. Czy któraś z Was wie coś więcej na ten temat?
 
reklama

Aneciak

mama Zuzi 01.03.2010
Dołączył(a)
17 Wrzesień 2009
Postów
5 107
Miasto
Łódź
Witam, mam takie pytanie, dzisiaj odebrałam wyniki badań z laboratorium i niepokoi mnie wynik CRP. Ja mam 8,4 mg/l a podana norma to 0- 5. Z internetu dowiedziałam się, że prawdopodobnie chodzi o stan zapalny, jestem w 35 tygodniu i martwię się, czy nic się nie stanie mojemu dziecku a wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień. Czy któraś z Was wie coś więcej na ten temat?

CRP wskazuje jedynie na infekcję w organiźmie a nie miejsce jej występowania i jeśli nie udaje się znaleźć przyczyny,zazwyczaj podaje się antybiotyk - taki,który działa szeroko (np. jakiś duomox / augumentin)
Jak wygląda poziom leukocytów?Badanie moczu? Ząbki masz zdrowe?

Norma CRP jest do 10 mg/l wg mojego labolatorium (ciąża )- pamiętaj, że normy dla kobiet w ciąży wyglądają nieco inaczej a niestety labolatoria najczęściej podają granice norm bez względu na błogosławiony stan:tak:
 
Ostatnia edycja:

waniliowa

Fanka BB :)
Dołączył(a)
8 Sierpień 2009
Postów
612
Miasto
łódź
ja też mam podwyższone crp:wściekła/y: i też nie wiem dlaczego...pokazałam wynik ginowi i zbagatelizował to,mówiąc''może jakiś przeziębieniowy wirusik''...nie martwię się zatem...:tak:
aneciak, czy zuzia w końcu się pokaże???:-D:-D:-D czy zamierzacie się nie rozdzielać?
 

NeSSi

Moderatorka
Członek załogi
Dołączył(a)
14 Maj 2009
Postów
15 327
CRP wskazuje jedynie na infekcję w organiźmie a nie miejsce jej występowania i jeśli nie udaje się znaleźć przyczyny,zazwyczaj podaje się antybiotyk - taki,który działa szeroko (np. jakiś duomox / augumentin)
Jak wygląda poziom leukocytów?Badanie moczu? Ząbki masz zdrowe?

Norma CRP jest do 10 mg/l wg mojego labolatorium (ciąża )- pamiętaj, że normy dla kobiet w ciąży wyglądają nieco inaczej a niestety labolatoria najczęściej podają granice norm bez względu na błogosławiony stan:tak:

Zgadza się :tak: mi dżina nawet nie kazała robić tego badania, bo w ciąży moze ono nawet 3 x przekraczać normę i nie znaczy to wcale, że jest stan zapalny :tak:ot ciąża oszukuje odczyty ...:tak: dlatego też normy wszelkich badań dla cieżarnych są inne.
 

zdec

Mama Natalci:)
Dołączył(a)
30 Styczeń 2009
Postów
3 761
Miasto
Wrocław
Też mam cały czas powyższone CRP. Lekarz powiedział że obawiać się trzeba jak jest ponad 10-krotnie podwyższone.
Miałam taki czas że miałam 160 (norma 5):szok:i wtedy niestety straciłam dziecko:-(
Dlatego na bieżąco kontroluję jego stan.
 

Dona24

Początkująca w BB
Dołączył(a)
6 Styczeń 2010
Postów
20
Zęby mam zdrowe ale bolą mnie stawy... Może to jest przyczyna... No ale moje 8 to rzeczywiście chyba niewielkie przekroczenie skoro to może się podwyższyć aż tak bardzo jak piszesz.
 
Ostatnia edycja:

yoshe

Fanka BB :)
Dołączył(a)
29 Styczeń 2010
Postów
276
Miasto
okolice Warszawy
miałam podwyższone CRP do 15 w czasie infekcji dróg moczowych. po jej wyleczeniu spadło do 0,9, więc chyba nie do końca jest tak, że w ciąży może być podwyższone bez przyczyny. czasem poprostu tej przyczyny tak łatwo nie da się znaleźć, ale moim zdaniem warto szukać.
pozdrawiam!
 
reklama

natasza-182

mama Kasieńki
Dołączył(a)
3 Wrzesień 2008
Postów
231
Miasto
LW/Mińsk Maz
jeżeli bolą cię stawy to jest pewnie dlatego bardzo wysokie, ja mam problemy ze stawami i CRP mam zawsze wysokie a dodatkowo bardzo wysokie ASO. Może poproś lekarza o skierowanie na ASO i wtedy zobaczysz czy to od stawów czy też coś innego trzeba szukać.
 
Do góry