reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

Dziewczyny a ja mam takie pytanie <br>
<br>
bo widzę, że wiele z was już mówi o malowaniu pokoju dla dziecka czy o mebelkach i ja już teraz sama nie wiem. Bo wszyscy wkoło mi mówią, że to bezsensu bo i tak przez 1 rok łóżeczko dziecka stoi w sypialni rodziców (no chyba że komuś chce się w nocy biegać z pokoju do pokoju albo ma niańkę). Też chciałam stroić pokój, już w głowie wiadomo cały plan zagospodarowania pokoju....ale moje koleżanki młode mamusie ciągle mi powtarzają "kobieto, jaki pokój, jak wstajesz w nocy co chwilę to im bliżej łóżeczko tym lepiej, bo jak tylko się obudzi ty wstajesz i się zajmujesz, a zanim usłyszysz je z pokoju obok to zrobi arie na całe osiedle" <br> No więc co wy o tym myślicie dziewczyny, bo ja już sama nie wiem. Odłożyłam za namowami mamusiek i koleżanek nawet robienie pokoju dla dziecka na za rok. Teraz tylko łóżeczko kupię.

Jeśli chodzi o pokoik dla dziecka to wg mnie niezaleznie od tego gdzie dziecko będzie na razie spało - w naszej sypialni, czy w osobnym pokoju - to uważam, że warto się wstrzymać z urządzeniem pokoiku dla dziecka aż będzie troszkę bardziej świadome. Nie oszukujmy się, ale nawet jak dziecko ma roczek to 99% czasu spędza z nami, a to w kuchni, a to w salonie, a jego pokoik to tylko ewentulanie magazyn zabawek i sypialnia. Jak juz dziecko jest większe to wiemy jak mu ten pokoik urządzić, wiemy czym się bawi, ile potrzebujemy mniej więcej miejsca na zabawki, jak ustawić i dobrac mebelki, żeby były funkcjonalne, jak ozdobic pokoik. Ja urządzałam pokoik mojej córeczce jak miała ok 1,5 - 2 latka, i wiedziałam np, że uwielbia rysować więc stolik był niezbędny, wiedziałam jakie lubi kolorki, wiedziałam np, że muszę mieć jakiąś skrzynię na książeczki, które tak uwielbia i musi miec do niech stały dostęp, wiedziałam co gdzie musze mieć, żeby było wygodnie i mi i Ingusi.

Co do tego co jest lepsze - spanie z rodzicami czy w osobnym pokoju to myślę, że to sprawa indywidualna, jak komu wygodnie, chociaz zgodzę się, że umieramy w nocy z niepokoju czy dzidzia oddycha, czy się nie zakrztusiła itd. także przez pierwsze 2,3, a może nawet 5,6 miesięcy chyba chciałabym spać w tym samym pomieszczeniu. Ja kupiłam monitor oddechu i dzięki temu urządzeniu mogłam spać spokojnie, bo przyznam, że nawet śpiąc w tym samym pokoju byłam ciągle niespokojna. Zawsze wystarczyło, że otworzyłam oczy i widziałam pykające światełko w takt oddechu Ingusi i już byłam spokojna. W razie gdy dziecko przestanie oddychać włącza się alarm. Fakt, że urządzenie nie jest tanie, ale zawsze można potem sprzedac na allegro, nasz spokój i zdrowie dziecka (tu mam na myśli syndrom nagłej smierci łóżeczkowej) jest ważniejsze.
Kuba też spał z nami w pokoju, w noc po karmieniu odkładałam go do łóżeczka które miałam przy łóżku. Teraz będzie podobnie bo mamy dwa pokoje ale może za rok... ;-) Kupiliśmy Monitor oddechu z nianią jak jeszcze Kuba był w szpitalu ze mną (miał powikłania z płuckami m.in) a nianię używamy do dziś jak Kuba śpi zamykamy drzwi i możemy się tłuc w drugim pokoju

Cześć mamuśki :-). U nas z umiejscowieniem łóżeczka nie będzie problemu. Mieszkamy w kawalerce dość małej więc maluch na pewno będzie z nami w pokoju ;-). Większy problem jest z tym co wywalić żeby łóżeczko wstawić... ale to już jakoś się rozwiąże w terminie późniejszym. Co do rzeczy dla dzieciucha to ja też na razie jeszcze nie szaleje. Na razie kupiłam tylko jednego bodziaka, rożek i skarpetki :tak:. Na zakupowe szaleństwo czekam do momentu "po operacji", która będzie 19 września. Ale później mam nadzieję będzie z górki :-). No a tak w ogóle to dziś znowu wymiotowałam, czy Wam się też to jeszcze zdarza? Ehhh myślałam że żołądek wypluje :-(.
miłego dnia :-)
Mnie też się zdarza, w pt ostatnio strasznie wymiotowałam. A na mdłości dziś mi ginka kazała brać do 2 tabl x 3 dz wit B6....mają pomóc

Powiedzcie mi dziewczyny jak jest z tym usg polowkowym. Ja sie wczesniej zapisalam na 17 wrzesnia (19t5d) a dzisiaj dzwonia i mowia, ze musze przesunac, bo doktorek idzie na urlop. Czy 22t3d to nie za pozno?
Ja mam iść na USG połowkowe w 22 tyg ciąży.

No to nadrobiłam.
Byłam dziś u ginki, ciąża zdrowa :-)

reklama
yawla dziękuję za słowa wsparcia , nawet nie wiesz jak dużo one dla mnie znaczą
Hooba tobie też dziękuję , a co do Kopernika to pod 15 u diabetologów są cudowni ludzie i pielęgniarki i lekarka która zajmuje się ciężarówkami - po prostu anioły . Natomiast patologia i ginekologia to wręcz przeciwnie niestety - samo piekło i szatani :wściekła/y: i wyobraź sobie że ja będę mieć nakaz rodzenie właśnie TAM . Już dziś mnie to stresuje i napełnia wręcz przerażeniem .
aga221122 mam niestety czarne myśli bo z moim zdrowiem nie da się ich nie mieć , niemniej jednak staram się je odpędzać bo tylko dodatkowo mnie stresują a to nie wyjdzie nikomu na zdrowie
jezyk dziękuję i oby Twoje słowa miały moc dobrego zaklęcia :tak: Ja od początku ciąży przytyłam 0.5kg , nic po mnie nie widać i bez problemu mieszczę się we wszystkie ubrania , aż dziś mój mąż z pretensją w głosie spytał mnie ,,kiedy wreszcie będzie widać że jesteś w ciąży?,, No i gratuluję Ci wyczówania ruchów maluszka :tak:
Spokojnej nocy życzę wszystkim mamom i maluszkom :tak:

widzę, że dzisiaj znowu nie próżnujecie:) fajnie przynajmniej mam co czytac ;-) współczuje wszystkim dolegliwości..mnie tylko pozostały poranne nudności..w poniedziałek zamówiłam to urządzenie z allegro do słuchania serduszka dzidziusia..dzisiaj kurier przywiózł..działa dopiero od 5tego miesiąca ciąży..więc już niedługo:) a kupiłam bo była wakacyjna promocja:-D

dawaj link :-)
ja też chcę coś takiego!!!

Standard ultrasonograficznego badania położniczego obejmuje:

1. Wykonanie trzech badań ultrasonograficznych - przesiewowych w ciąży:
o 11 – 14 tydzień ciąży,
o 20 tydzień ciąży ( +/- 2 hbd )
o 30 tydzień ciąży ( +/- 2 hbd )

2. W wyjątkowych sytuacjach klinicznych komisja zaleca wykonanie dodatkowego badania ultrasonograficznego głównie ze wskazań lekarskich przed 10 tygodniem ciąży.

3. Wynik badania ultrasonograficznego powinien zawierać następujące dane:
• imię, nazwisko, datę urodzenia lub PESEL pacjentki,
• miejsce i datę badania, wykonujący badanie,
• informację dotyczącą nazwy aparatu ultrasonograficznego oraz rodzaju i częstotliwości głowic, którymi badanie zostało wykonane,
• rozpoznanie wstępne lekarza kierującego,
• data ostatniej miesiączki (OM) i tydzień ciąży wg OM,
• zaawansowanie ciąży wg ewentualnych poprzednich badań USG
• dokumentację badania:
- ultrasonogramy(videoprinter)
- taśma magnetyczna (video)
- dyskietka, płyta(komputer)

Badanie ultrasonograficzne do 10 tygodnia ciąży.
W tym okresie celem badania ultrasonograficznego ze wskazań lekarskich jest:
• uwidocznienie i lokalizacja jaja płodowego.
• ocena wieku ciążowego (GS,CRL)
• uwidocznienie czynności serca płodu.
• ocenę liczby zarodków, kosmówek i owodni.
• stwierdzenie prawidłowego lub patologicznego rozwoju ciąży

Wynik badania powinien zawierać ocenę:
1. Macicy:
• kształt (regularny, nieregularny)
• budowa ( prawidłowa, nieprawidłowa: wady, mięśniaki)
• wielkość ( prawidłowa, powiększona)
2. Lokalizacja i budowa przydatków

3. Pęcherzyka ciążowego (Gestation Sac ) :
• położenie w jamie macicy
• liczba pęcherzyków ciążowych
• kształt (okrągły, spłaszczony, regularność zarysów )
• pomiar pęcherzyka ciążowego (GS – średnia z 3 wymiarów)
4. Pęcherzyka żółtkowego (Yolk Sac)
• obecność YS (tak/nie)
• średnica
• opis ewentualnych nieprawidłowości (kształt,echogeniczność)
5. Zarodka
• obecność (tak/nie)
• pomiar długości ciemieniowo – siedzeniowej / CRL /
• obecność czynności serca / przy CRL powyżej 6 mm /

Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży.

Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:

1. Liczba pęcherzyków ciążowych w jamie macicy.
2. Ocena czynności serca płodu (FHR)
3. Pomiary biometryczne: - długość ciemieniowo-siedzeniowa ( CRL )
- wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD )
4. Ocena anatomii płodu:
1. czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych,
2. ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową
do 12 tygodnia ciąży,
3. żołądek
4. serce płodu - lokalizacja i czynność serca,
e) pęcherz moczowy
f) kręgosłup
g) kończyny górne i dolne
5. Ocena kosmówki.
6. Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB)

Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać w ośrodku referencyjnym według zasad Fetal Medicine Foundation.
Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c. ) ;. CRL 45 – 84 mm
Nieprawidłowe wartości NT sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:

1. aberracji chromosomalnych
2. zaburzeń hemodynamicznych
3. wad serca płodu
4. zespółu przetoczenia krwi między płodami

Stwierdzenie jakiejkolwiek nieprawidłowości lub wątpliwości jest wskazaniem do poszerzenia diagnostyki w ośrodku referencyjnym

Ultrasonograficzna ocena rozwoju ciąży (18 – 22 tydzień ciąży) oraz (28 – 32 tydzień ciąży).

1. Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca.
2. Biometria płodu.
BPD, HC, AC, FL + ewentualna orientacyjna masa płodu (OMP).
3. Ocena budowy płodu.
• czaszka – ciągłość, kształt
• mózgowie - komory, sploty naczyniówkowe, tylny dół czaszki, móżdżek,
• twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej,
• kręgosłup – ciągłość, symetryczność,
• klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość,
• jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość, kształt), echogeniczność jelit
• pęcherz moczowy
• nerki – opis ewentualnych nieprawidłowości ( szerokość UKM ),
• kończyny – ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stóp, ruchomość kończyn.
4. Ocena łożyska.
• struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma (opis ewentualnych nieprawidłowości budowy, krwiaków pozałożyskowych )
5. Ocena sznura pępowinowego.
• liczba naczyń,
• opis ewentualnych nieprawidłowości
6. Ocena ilości płynu owodniowego - w przypadku nieprawidłowości AFI (Amniotic
Fluid Index)
7. Ewentualna ocena mięśniaków, zmian patologicznych w przydatkach.
8. W uzasadnionych klinicznie przypadkach – ocena szyjki macicy (długość, kształt ujścia wewnętrznego )- badanie głowicą przezpochwową

Badanie ultrasonograficzne serca płodu – (wykonywane przez lekarza położnika – ginekologa)

Badanie to powinno obejmować ocenę:
1. Położenia serca
2. Wielkości serca – (1/3 klatki piersiowej )
3. Czterojamowości serca – (uwidocznienie tzw. „krzyża serca” )
4. rytmu serca – ( miarowy 120 - 170/min )
5. Zalecane jest uwidocznienie skrzyżowania dużych naczyń (drogi wypływu z lewej i prawej komory serca)

Nieprawidłowość dotycząca położenia, wielkości, budowy lub rytmu serca jest wskazaniem do badania kardiologicznego płodu w ośrodku referencyjnym.

Zalecane postępowanie w ciąży wielopłodowej.
1. Ocena ilości kosmówek i owodni
2. Ocena rozbieżnego wzrastania płodów
3. Badania kontrolne
- o przebiegu prawidłowym - co 4 tyg.
- o przebiegu powikłanym – diagnostyka i leczenie w ośrodku referencyjnym.
rozbieżne wzrastanie płodów – co 2 tyg. lub częściej
obumarcie wewnątrzmaciczne jednego z płodów
1. < 16 t.c. – co 4 tyg.
2. > 16 t.c. - co 2 tyg. lub częściej
2. TTTS (twin to twin transfusion syndrome), TRAP (twin reversed arterial perfusion), ciąża jednokosmówkowa, jednoowodniowa – od 26 tygodnia ciąży co jeden tydzień lub częściej w zależności od stopnia obserwowanych zaburzeń.

a ja nie czuję jeszcze kopniaków :-(
i mnie to bardzo martwi!!!!!
co prawda, zanim maluszek się przez moją tkankę tłuszczową przebije.... hmmmm.

reklama
tylko ja wolałabym takie urzadzenie, które by wyświetlało tętno. Kuba mi się podduszał i strasznie mu tętno spadało, tego się boję w drugiej ciąży. a gdyby urządzenie dobrze działało, mogłabym to sobie monitorować :-)

Do góry