No to super jak prywatne macie za 1500, czyli płacisz za jedzenie, u nas wszystkie prywatne powyżej 2 tys, przeważnie 2300...I często plus wyzywienie.U nas zlobki byly ponizej 1000, panstwowka co najwyzej polowa ceny, za to teraz czy panstwowe czy prywatne 1500 zlnie ma roznicy gdzie sie da, do doplaty w obu wyzywienie
reklama
Lwica1410
Fanka BB :)
Ja nic nie wkładam. Te przelewy w obie strony są pomijane. Po prostu, ten kto korzysta z programu za nic nie płaci.To tak u wszystkich działa
Chodzi o to, że na początku wykładasz sama i żłobek zwraca jak dostaną kasę z zusu.
Kaalaa
No, ceny byly i tak nizsze, w miesiacu wprowadzenia doplat wszyscy podniesli, wiec teoretycznie nie ma roznicy gdzie pojdziesz, ale znow panstwowe lepsze opinie od innych mam, tylko scisle od 1 wrzesnia musi dziecko isc, nie mozesz dac pozniej.. w prywatnych ten komfort, ze mozesz wyslac zazwyczaj kiedy Ci pasuje… teraz rodzac w lipcu musisz kombinowac 2 miesiace po macierzynskim
Lady Loka
Ale w sytuacji, kiedy puszczasz dziecko do żłobka i jednocześnie skladasz wniosek, to zanim wniosek rozpatrzą to płacisz sama i potem żłobek Ci to zwraca jak im ZUS zwróci. O to chodziło. Bo potem to tak, jest to poza Tobą.Ja nic nie wkładam. Te przelewy w obie strony są pomijane. Po prostu, ten kto korzysta z programu za nic nie płaci.
loumarie
Kolejny raz mi wypada wizyta jak akurat się czuje do dupy. 
Coś mnie od wczoraj atakuje w klatce piersiowej, momentami jakbym się zadławiła wodą albo jedzeniem, a tu przede mną wizyta w szpitalu i siedzenie w poczekalni, jeszcze sprawy na mieście. Dzień wymarzony, po prostu.

Coś mnie od wczoraj atakuje w klatce piersiowej, momentami jakbym się zadławiła wodą albo jedzeniem, a tu przede mną wizyta w szpitalu i siedzenie w poczekalni, jeszcze sprawy na mieście. Dzień wymarzony, po prostu.

Nicky95
Ej serio. Ja co miesiąc wykładam i czekam aż dyrekcja przeleje mi zwrotAle w sytuacji, kiedy puszczasz dziecko do żłobka i jednocześnie skladasz wniosek, to zanim wniosek rozpatrzą to płacisz sama i potem żłobek Ci to zwraca jak im ZUS zwróci. O to chodziło. Bo potem to tak, jest to poza Tobą.

Dlaczego? Tak nie powinno bycEj serio. Ja co miesiąc wykładam i czekam aż dyrekcja przeleje mi zwrot![]()
Aewea
u nas to samo. Do 10 przelew musi być na koncie żłobka, a do 20 dopiero ZUS przelewa żłobkowi i potem czekasz aż żłobek łaskawie puści przelew…Ej serio. Ja co miesiąc wykładam i czekam aż dyrekcja przeleje mi zwrot![]()
Wiem, że dużo żłobków idzie zasada, że rodzic płaci tylko za wyżywienie, a resztę już tylko od ZUS, ale u nas dyrekcja się na to nie zgodziła i musimy płacić z góry.. tak więc tworzą się takie zamrożone pieniądze
loumarie
Kolejny raz mi wypada wizyta jak akurat się czuje do dupy.
Coś mnie od wczoraj atakuje w klatce piersiowej, momentami jakbym się zadławiła wodą albo jedzeniem, a tu przede mną wizyta w szpitalu i siedzenie w poczekalni, jeszcze sprawy na mieście. Dzień wymarzony, po prostu.![]()
Wróciłam z konsultacji, określił mi ryzyka. Na ZD 1:8499, na resztę trisomii <1 do 20 000, preeklampsja 1:1159, zahamowanie wzrostu płodu przed 37 tyg 1:797.
Lekarz mi przekazał, że jeśli mam ochotę to ewentualnie NIPT, ale nie będę się w to bawić.
reklama
Ja bym nic nie robiła, ja miałam ryzyko 1:400...no to robiłam amnio, wiadomo ale w kolejna statystykę? Po co?Wróciłam z konsultacji, określił mi ryzyka. Na ZD 1:8499, na resztę trisomii <1 do 20 000, preeklampsja 1:1159, zahamowanie wzrostu płodu przed 37 tyg 1:797.
Lekarz mi przekazał, że jeśli mam ochotę to ewentualnie NIPT, ale nie będę się w to bawić.