reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

No właśnie narządy się sprawdza czy ok i tyle
A więc badanie po 11 tygodniu jest badaniem pranetalnym bo chyba każdy lekarz to sprawdza, a il e to trwa to zależy i od lekarza i od malucha czy chce współpracować

reklama
Coś na poprawę humoru:
Twoje ubrania:
Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę
Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.
Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ SIĘ Twoimi normalnymi ciuchami.
Przygotowanie do porodu:
Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży
Ciuszki dziecięce:
Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.
Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?
Płacz:
Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.
Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.
Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.
Gdy upadnie smoczek:
Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.
Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.
Przewijanie:
Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.
Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.
Zajęcia:
Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp.
Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.
Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.
Twoje wyjścia:
Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.
Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.
Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.
W domu:
Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.
Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.
Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.
Połknięcie monety:
Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.
Drugie dziecko: Czekasz aż wysra.
Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

Ajako - kobieta wracająca z macierzyńskiego jest chroniona przed wypowiedzeniem przez rok, jeśli złoży wniosek o zmniejszenie etatu do maksymalnie połowy (nawet minimalnie).
Jeśli chodzi o skurcze, to mi też kojarzą się ze skurczami braxtona-hicksa (czy jakoś tak), które są normalne w późniejszym etapie ciąży. No, ale dobrze, ze już wszystko jest pod kontrolą lekarza.
Mini - ja w 16-tym tygodniu nawet nie myślałam o wyczuwaniu ruchów dziecka. Wszędzie pisali, ze odczuwa się ok 19-tego tygodnia, wiec jak w 20-tym dalej nie czułam, to zaczęłam się niepokoić. Ale Emilka nie należała do ruchliwych dzieci - na żadnym USG się nie ruszała.
Pelerandra - aparaty do usg też są różne. Ja jednak wierzę, że dobry aparat daje bardzo wiarygodne wyniki, no i liczy się doświadczenie lekarza. Mnie na przykład mój lekarz, chociaż też robi usg, skierował teraz do innego lekarza, który ma uprawnienia jakiegoś tam instytutu do testów Pappa (jedna część testu to usg).

Dziewczyny, każde usg w ciąży jest prenatalne -bo ta nazwa oznacza: przed urodzeniem dziecka. Usg w poszczególnych etapach ciąży ma różne cele i to między 11-tym a 13-tym i 6 dni ma za zadanie zbadanie wykształcenia narządów, serduszka i przezierności karkowej. Jeśli więc macie usg w tym okresie, to każdy lekarz powinien te cechy zbadać. Sorry, jeśli się mądrzę, ale w pierwszej ciąży dużo przeczytałam na temat ciąży, badań, porodu, itp. Także nie martwcie sie, że miałyście "normalne" usg, albo, że trwało zbyt krótko. Czasem dziecko odmawia współpracy i trwa dłużej, a jeśli jest dobrze ułożone, to może trwać krócej.

Hej.
U mnie taki kiepski dzień.
Mąż miał na popołudniową zmianę, więc fajnie razem wstaliśmy, miał śniadanko zrobić a ja po kawie i ciastku normalnie mnie ścieło :( Zaczęłam żygać żółcią ( co dziwne własnie juz nie kawa i ciastkiem, duzo kwasu mialam) ale w malenkich ilosciach kilka razy :( Po jakims czasie zjadlam sniadanie i bylo lepiej, ale z wyra sie nie ruszylam dzis :no:
A na wieczór jak na złośc mnie tak ssie , bożee zwariowac idzie :wściekła/y:

doris co do ruchow dzidizusia sie z toba niezgodze teoretyczniekobieta powinna czuc ruchy w 18-21 tygodniu ja z synkiem poczulam w 16 juz kopniaczki a teraz tez juz czuje delikatne kopniaczki i nikt mi niepowie ze to niemozliwe ze to jelita albo cus tam.A co do usg jezeli lekarz widzi ze cos jest nie tak wtedy kieruje do specjalisty przynajmniej mi sie tak wydaje ale moge sie mylic jak mowilam ani w poprzedniej ani w obecnej ciazy niemialam genetycznego robionego a nawet lekarz mnie niewyslal wiec niewiem odczego to zalerzy

Z tego co ja zrozumiałam od lekarza, prenatalne ma wyjaśnić czy przyzierność karkowa jest w normie, oraz długość noska jak się robi badanie między 11 a 13 tygodniem to każdy lekarz mierzy to dwie rzeczy więc chyba każde jest prenatalne?
No chyba,że ja źle zrozumiałam

zalezy od jakosci usg owszem bada sie te rzecyz kotre mowilas ale jeszcze patrzy sie na funkcjinowanie narzadow kotre sie wyksztacily ,czy juz sa czy sa dobre czy przpelywy sa ok u nas takie badanie trwa nimum 20 minut do czasem godizny te w 20 tc to juz masakra bo anwet i 1,5 godizny twaja sprawdza sie wszytsko -od kazdego kredu po paznockie . Ale jak mowilam chodzi o te"dokladniejsze usg" bo sa rozne ,rożnosci ;>jesli o usg chodzi ;] to tyle

co do badan genetycznych sa - hmm konieczne dla kobiet od 28 do..max w tych latach wystepuje najwcej roznych "niedociagniec" ze tak powiem ;p moj gin woli kierowac taki kobiety na genetyczne niz samemu robic jak juz moiwlam sam mowil ze jest bardzo malo osob kotre znaja sie na takich bdanich i woli oddac kobiete w rece znawcow w rece kogos kto zorbi badanie tak jak ma byc- raz poszlam do jegnego lekarza w 13 tc i co nastarsyzl mnie ze syn ma wielka wade serce- poszlam prytwanie do znawcy i co i okazalo ze sie wiso ok i tkabylo po porodzie i jest do dzis ;]

Ostatnia edycja:
mata podziwiam,mi się łazić nie chce a co dopiero rowerem jeździć.
poprzednią ciężę przeleżałam i było mi ciężko podczas porodu, teraz stwierdziłam, że dopóki lekarz nie będzie widział przeciwwskazań będę starała sie byc aktywna (nawet zmuszając się, żeby ruszyc 4 litery.. na szczęście córka jest dobra motywacja, bo nie może przecież całe dnie z lewniwą matka siedziec w domu :-p

Bozienka to super że czujesz ruchy,ja jestem dopiero w 13 tygodniu i też mi się tak wydaje że czuję kopniaczki maluszka,z Agnieszką czułam juz właśnie w 13 tygodniu:-)

Ja z corką poczułam juz w 17 tyg, a ponoć te osoby co mają więcej tłuszczyku moga czuc później, teraz czasem mam wrażenie, że coś mnie tam łaskocze od środka, ale pewności jeszcze nie mam... Pamiętam w poprzedniej ciąży stały wieczorny rytuał - kładzenie się na plecach, ręce na brzuch i spokojne oddychanie, tak około pół godziny :-D

Dziewczyny czy Was się lekarze pytają jak się ogólnie czujecie? Bo mnie nigdy się nie pytają, a chyba powinni

W poprzedniej ciąży to był początek każdej rozmowy, a teraz zazwyczaj takie pytanie, bądź podobne pada w trakcie :tak:

pinula30 zazdroszcze Ci, że masz z głowy prasowanie. Ja mam dwie wielkie sterty ciuchów, że jak zaczne dziś to może do soboty się wyrobie. Jak nie nie cierpie prasować!

Tak samo jak ja... Jeszcze w takie upały prasowanie to mordęga... ja póki co zwolniłam się z prasowania, bo w pyle nie będę przecież żelazkiem machać, a ubrania porządnie przykryte, co by nie trzeba było tego znów prać ;-)

Z tego co ja zrozumiałam od lekarza, prenatalne ma wyjaśnić czy przyzierność karkowa jest w normie, oraz długość noska jak się robi badanie między 11 a 13 tygodniem to każdy lekarz mierzy to dwie rzeczy więc chyba każde jest prenatalne?
No chyba,że ja źle zrozumiałam

To USG genetyczne/prenatalne czy jak tam jeszcze zwą usg w okolicach 13 tyg. polega chyba przede wszystkim na zbadaniu przezierności i noska, jak lekarz bardziej wprawiony i ma dobry sprzęt to bada więcej rzeczy.

Tak jak któraś z Was napisała, jak okarze się, że dziecko ma jakies kłopoty zdrowotne i będzie mozliwośc leczenia, to dobrze, żeby wady zostały wykryte jaknajszybciej. Znam przypadek, że lekarz nie rozpoznał mocnego rozszczepu podniebienia. Najgorsze było to, że rodzice do porodu nie wiedzieli, że urodzi się dziecko z taka wadą - to był szok dla wszystkich. A kilka miesięcy później siostra młodej mamy urodziła także dziecko z rozszczepem i także żaden lekarz tego nie zauważył. Znów szok dla wszystkich... A wystarczyło porządnie zrobic usg...

Doris a mądrzyj się ile tylko możesz. mi ( i pewnie nie tylko mi) takie mądrzenie bardzo pomaga rozwiać pewne wątpliwości

Tez jestem za ;-):-D każdy medyczny punkt widzenia mile widziany :tak:

A ja dziś padam...
z placu boju remontowego- dzisiaj strat w sprzęcie nie ma, tylko M jak kuł miejsce pod rurki do prysznica przebił się do dużego pokoju
rofl.gif
ale nie jest źle, mamy juz okno, jutro powinny być drzwi... jak dobrze pójdzie w sobotę zacznie kłaść płyty g-k, a po niedzieli ruszymy z płytkami
yes2.gif

dzisiaj cały dzień u teściów spędzilismy, bo u nas ciężko funkcjonować, a ja właśnie skończyłam robic gołąbki, które miały byc dzisiaj na obiad... pomrożę, a potem tylko będziemy podgrzewać...

witam

ja zawsze miałam sprawdzane właśnie przezierność karkową i nosek tak miedzy 11 a 13 tygodniem i następnie tak 20 tc sprawdzane były narządy wewnętrzne maluszka,serduszko,żołądek

Mata właśnie zastanawiam się nad zrobieniem gołąbków,oj dawno u nas nie było

ja dzisiaj na miasto muszę ruszać do ośrodka zdrowia,bo ponad rok już mieszkamy a lekarza rodzinnego jeszcze nie wybrałam
a w następnym tygodniu muszę iść

1 ego września dzieci już do szkoły idą i będę musiała iść z nimi na rozpoczęcie roku szkolnego,znowu mnie to umęczy bardzo,ale trzeba

reklama
Mata to straszne z tym rozszczepem . Ja ostatnio chodziłam do lekarki bardzo dokładnej i skrupulatnej , sama mi mówiła że teraz sprawdza serduszko , teraz właśnie czy nie ma rozszczepu itd . A teraz chodzę do innej i trochę mnie zdziwiło że tak mało co sprawdzała na tym USG ... Ale się nie martwię . Najwyżej na następnym USG sama poproszę o sprawdzenie tych rzeczy :tak:

Doris
ja też nie spodziewałam się że tak wcześnie poczuję , ale pewnego wieczora po prostu poczułam kopniaka , a jak mąż przyłożył dłoń też go poczuł . Od tamtej pory czułam Boryska codziennie :tak:. On za to był ruchliwy . Pod koniec ciąży miałam wyobijane żebra i żołądek :-D

Kate,
Mata ma rację o tej aktywności. Ja też może i jazdy rowerem bym się bała uskutecznić ale za to dużo chodzę na spacery . Dobrze jest też chodzić na ćwiczenia w szkole rodzenia jeśli są takowe bo poród to ogromny wysiłek fizyczny i bez kondycji jest dużo trudniej ;-)

Miska
a ja bym zjadła fasolkę po Bretońsku

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry