reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

miska mam taki zamiar, jeszcze tylko odwiedzę panią dyrektor i dołożę pakiet filmowy do minimalnego :tak:
na zaparcia pomógł mi andrut z czekoladą ale to chyba tak działa na mnie tylko... może taka partia w sklepie była, że tak zadziałała ;-)

a propos zastrzyków, czy któraś z Was robi sobie zastrzyki z fraxeparyny?
bo ja je robię i zastanawiam się jak długo to potrwa, bo słyszałam że do końca ciąży plus jeszcze parę dni

reklama
ja na zaparcie a miałam je na szczęście tylko na początku zajadałam na śniadanie musli i mi pomagało, jadłam i jem cały czas mnóstwo owoców może i one pomagały, teraz nie mam z tym żadnego najwet najmniejszego problemu ufff ;-)

Dziewczyny jak radzicie sobie z zaparciami?

Ja sie zajadam śliwkami i jabłkami. Ale to i tak działa na drugie dzień dopiero. W ciąży można bezpiecznie duphalac albo lactulosum pic. Ale narazie jeszcze nie jest tak żle, żeby o chemie sięgac.
Ja prubuje coś sprzątac w domu, szczególnie w szafkach. Ale narazie to zrobiłam taki bałagan że mi się płakac chce jak patrze wokół siebie. ahhh to lenistwo i słomiany zapał :(

dziewczyny wymiękam,tata właśnie zaserwował mi rozmowę z cyklu "o życiu i śmierci".Wiem że on tego potrzebuje żeby się wygadać ale słuchać o tym że chciałby zobaczyć i chociaż raz przytulić drugie dzieciątko,czy jak i gdzie chciałby być w razie co pochowany wcale nie jest łatwo ;((

wiecie co załóżmy zamknięty wątek bo trudno pisać o takich osobistych sprawach na ogólnym,ivi zadziałasz???

Hej
Kate bardzo mi przykro z powodu Twojego Taty... ale niektórzy z chorobą (księgowa w mojej firmie) żyją wiele lat - ona walczyła 9 i naprawde do ostatniego dnia przychodziła uśmiechnięta do pracy :)
Bożenka oby synek już został w dobrej formie i rozrabiał dalej a nie chorób mu się zachciewa :)
Ajako już będzie tylko coraz lepiej :) jak chcesz zarzucę Ci przepisy na tanie sałatki :) do nich upiec bułeczki z wędzonym serem i pychota mały poczęstunek jest - jedynym dużym wydatkiem tort będzie :) ja często tak robię jak kaska się kończy a goście się zapowiadają "na chwileczkę".
Co do zaparć miałam zawsze a w ciąży to jakieś mega zaparcia mam ;/ pomaga mi tylko winogron z pestkami zjedzony - inaczej lipka ;/ śliwek suszonych NIENAWIDZE i nie tknę....
Byłam w H&M wydałam prawie 250 zł a kupiłam tylko spodnie ciążowe ( w żadne z mych normalnych nie wchodzę dupkę mam 38 a brzuch 40 uciska), bluzeczkę ciążową i jedno małe body w paseczki - nie mogłam się opanować....Nie wiem czy nie za wcześnie ale kupiłam i jestem przeszczęśliwa patrząc na każdą z tych rzeczy :)

Ja właśnie wróciłam z sushi:cool2:. Koooocham. Najadłam się jak bąk i chyba teraz co chwilę będę męża wysyłać, żeby mi przynosił:-D.

Fajnie, że u Was na genetycznych wszystko ok. Mam nadzieję, że u mnie w czwartek też tak będzie.
Z zaparciami na szczęście problemów nie mam i oby tak zostało.

Mini55, nie mogą odmowic ci dostepu do dokumentacji medycznej, jak nadal beda protestowac powolaj sie na ustawe o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta, szczegolnie art. 23 - ma zastosowanie do wszystkich podmiotow wykonujacych dzialalnosc lecznicza - szpitale, praktyki zawodowe, etc.
Art. 23. 1. Pacjent ma prawo do dostępu do dokumentacji medycznej dotyczącej jego stanu zdrowia oraz udzielonych mu świadczeń zdrowotnych.
2. Dane zawarte w dokumentacji medycznej podlegają ochronie określonej w niniejszej ustawie oraz w przepisach odrębnych.

Art. 27. Dokumentacja medyczna jest udostępniana:
1) do wglądu w siedzibie podmiotu udzielającego świadczeń zdrowotnych;
2) poprzez sporządzenie jej wyciągów, odpisów lub kopii;
3) poprzez wydanie oryginału za pokwitowaniem odbioru i z zastrzeżeniem zwrotu po wykorzystaniu, jeżeli uprawniony organ lub podmiot żąda udostępnienia oryginałów tej dokumentacji.

Art. 28. 1. Za udostępnienie dokumentacji medycznej w sposób określony w art. 27 pkt 2 podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych może pobierać opłatę.
2. Przepis ust. 1 nie narusza uprawnień organów rentowych określonych w art. 77 ust. 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 11, poz. 74, z późn. zm.1)) i art. 121 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353, z późn. zm.2)).
3. Opłaty za udostępnienie dokumentacji medycznej w sposób określony w art. 27 pkt 2 ustala podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych.
4. Maksymalna wysokość opłaty za:
1) jedną stronę wyciągu lub odpisu dokumentacji medycznej - nie może przekraczać 0,002 przeciętnego wynagrodzenia w poprzednim kwartale, począwszy od pierwszego dnia następnego miesiąca po ogłoszeniu przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski" na podstawie art. 20 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych;
2) jedną stronę kopii dokumentacji medycznej - nie może przekraczać 0,0002 przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w pkt 1;
3) (10) sporządzenie wyciągu, odpisu lub kopii dokumentacji medycznej na elektronicznym nośniku danych, jeżeli podmiot wykonujący działalność leczniczą prowadzi dokumentację medyczną w postaci elektronicznej - nie może przekraczać 0,002 przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w pkt 1.

Perelandra, ja robię (Clexane, 0,4). Zaczęłam 4 dni po teście ciążowym i mam robić przynajmniej do 34 tc. Idzie do tego przywyknąć, chociaż szczypie.

reklama
Ajako już będzie tylko coraz lepiej :) jak chcesz zarzucę Ci przepisy na tanie sałatki :) do nich upiec bułeczki z wędzonym serem i pychota mały poczęstunek jest - jedynym dużym wydatkiem tort będzie :) ja często tak robię jak kaska się kończy a goście się zapowiadają "na chwileczkę".
Co do zaparć miałam zawsze a w ciąży to jakieś mega zaparcia mam ;/ pomaga mi tylko winogron z pestkami zjedzony - inaczej lipka ;/ śliwek suszonych NIENAWIDZE i nie tknę....
Byłam w H&M wydałam prawie 250 zł a kupiłam tylko spodnie ciążowe ( w żadne z mych normalnych nie wchodzę dupkę mam 38 a brzuch 40 uciska), bluzeczkę ciążową i jedno małe body w paseczki - nie mogłam się opanować....Nie wiem czy nie za wcześnie ale kupiłam i jestem przeszczęśliwa patrząc na każdą z tych rzeczy :)

własnie...goscie, którzy zapowiadaja sie, ze wpadna na kawke, na godzinke, a pozniej robi sie tak milo, ze siedza i siedza i wez nie daj im nic do zjedzenia, umarlabym ze wstydu i chyba gonilabym meza do sklepu. Nie moge sie wiecej stresowac (mam wystarczajaco duzo nerwow), wiec wole jednak sie wczesniej przygotowac. POPROSZE zatem o tanie przepisy na przekaski lub sałatki, bede wdzieczna!

zakupow w HM zazdraszczam, choc sama spodnie zakupilam okazyjnie na wyprzedazy chwile po tym jak sie dowiedzialam, ze w ciazy jestem, balam sie,ze zapesze, ale co tam....w pierwszej ciazy wszystko kupowalam od poczatku...co ma byc to bedzie i zadne zakupy lub nie tego nie zmienia. Ciekawa jestem czy uda mi sie w nie wbic jak brzuch w koncu wyskoczy hihi.
aha body 2 pary zakupilam rowniez, nie moglam sie powstrzymac i ciagle je sobie ogladam, probuje sobie przypomniec, ze Jula byla taka malenka, ze rozmiar 56 na niej 'wisial' :shocked2:

Kate_Bush-
byla taka grupa zamknieta do rozmow bardziej poufnych, podobno nie 'zamykaja' juz watkow, a szkoda, bo tak fajnie sie pisze na zamknietych. Tylko nie wiem czy tej grupy zamknietej anszj juz nie ma czy ja jej nie widze z jakiegos powodu:confused::confused: a ogolnie jak tata sie czuje?

Do góry