reklama

Pomoc w interpretacji wynikow badan

Temat na forum 'Potrzebuję porady' rozpoczęty przez Eniola, 18 Wrzesień 2015.

  1. Eniola

    Eniola Zaciekawiona BB

    Hej, chcialabym Was prosic o pomoc w interpretacji badan, Zlecila mi je pani ginekolog po ostatniom poronieniu, pod koniec lipca.
    Poronilam 2 raz, z tym ze pierwszy raz byl 5 lat temu.
    Badania zostaly zrobione w 23 dniu cyklu, przy 28 dniowych cyklach.

    Progesteron 38 (faza folikularna <8, poowulacyjna >30)[nmol/L]
    Prolaktyna 260 (100-510)[mIU/L]
    TSH 3 (0.3 - 5.5)[mIU/L]
    Free T4 19.8 (9-25) [pmol/L]

    Patrzac na normy, wydaje mi sie, ze wszystko jest ok. Prosze jednak, zebyscie zerknely czy niczego nie przeoczylam.
    Z cala pewnoscia wybiore sie niedlugo do lekarza, ktory rozwieje moje watpliwosci, ale chwilowo jestem splukana.
    Tymczasem niepewnosc nie daje mi zasnac. Dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Eniola
     
  2. kate_p7

    kate_p7 Fanka BB :)

    Nie znam się na progesteronie, ale wygląda w porządku. Moim zdaniem TSH jest za wysokie jak na "staraczkę" powinno być poniżej 2. No chyba ze masz ponad 40lat:-p W ciąży TSH się podnosi i tutaj chyba jest problem:-( nawet jak dostaniesz leki przed staraniami, to dawka w ciąży będzie modyfikowana przez endokrynologa. Radziłabym się wybrać do endokrynologa, bo ginekolog może uznać to za normę, albo źle ustawi na lekach. No chyba ze to ginekolog - endokrynolog a nie ginekolog - położnik.
     
  3. reklama
  4. Eniola

    Eniola Zaciekawiona BB

    Dziekuje :*
    Mam 24 lata ;) Moja ginekolog najpierw kazala mi zbadac tarczyce. Jak zobaczyla wynik to swierdzila,ze po ciazy TSH moze byc troche podniesione. Tymczasem im dluzej po poronieniu tym bardziej to rosnie. No nic, polecono mi dobrego ginekologa, ktory wlasnie zajmuje sie "tymi sprawami". Zobaczymy co mi powie. Dziekuje za opinie i pozdrawiam
     
  5. Kwiatuszekk23

    Kwiatuszekk23 Fanka BB :)

    Samo badanie tsh nie jest miarodajne. Gdy wartosc przekracza 2,5 nalezy wykonac badania na przeciwciala anty TPO i anty TG. Ja pomimo iz tsh zawsze bylo mniejsze niz 2,5 mam hasimoto
     
  6. kate_p7

    kate_p7 Fanka BB :)

    Wiesz kobiety czasem o tarczycy się dowiadują, jak są w ciąży i jakoś bez leków tę ciąże donoszą. Czasem nie wszystko jets takie proste, czasem wyniki złe a ciąża pieknie się rozwija.A czasem podanie leków pozwala ciąże donosić. Co do TSH w ciązy i przed, obecnie 1,88 wczesniej 1,6 -1,4 czyli az tak duzo się nie podnosi. Ja tez raz poroniłam, dlatego badam wszystko co popadnie:-p Trzymam kciuki za starania:-)
     
  7. Eniola

    Eniola Zaciekawiona BB

    Kwiatuszekk23 dziekuje za rade ;)

    kate_p7 Dziekuje i tez trzymam kciuki za Was. Ja sobie wmawiam, ze to poronienie moglo "sie zdarzyc". Tak po prostu. Pierwsze bylo 5 lat temu, wiec nie wiem czy to tarczyca, stres, wysilek. Nic wtedy nie badalam. Nie chce szukac przyczyn na sile ale tez boje sie zajsc w ciaze znow i przezyc to samo, tak wiec rozumiem, ze chcesz zbadac co sie da :)
     
  8. zuzanna8704

    zuzanna8704 Fanka BB :)

    Eniola badaj, szukaj dobrego lekarza, sprawdzaj i dociekaj. Tak jak napisała Kate powinien to być gin. endokrynolog albo endokrynolog.
    Ja niestety jestem mądrzejsza po fakcie.
    To cud, że zaszłam w ciążę, utrzymałam ją i dziecko urodziło się zdrowe chociaż do roku musimy być pod opieką endokrynologa dziecięcego.
    Tsh przy staraniach nie powinno przekraczać 1,5 (ostatnio powiedziała mi endokrynolog synka). Ja niestety miałam przypadek w ciąży, że w 6 tyg. tsh było 2,90, a w 9 miesiącu tsh 4 (badanie, które sama zrobiłam, bo lekarz uważał o za zbędne, a ja już miałam objawy niedoczynności).
     
  9. Tibix

    Tibix Zaciekawiona BB

    Witaj :) tak jak pisały poprzedniczki tsh dla staraczek za wysokie ( choć ogólnie czesto nawet i endo nie chca tego leczyć, w ciąży mozna miec max 2,5) ja miałam wlasnie 2,5 w klinice leczenia niepłodności kazali mi zbijać, pozniej poszłam do fajnego młodego endo wytłumaczyłam mu ze staram sie o ciąże powiedział ze by tego nie leczył, ale dla mojego świetego spokoju przepisał mi leki. Tez jestem po jednym poronieniu zatrzymanym, a teraz w 21tc :) początki znow były żniw niestety ciężkie...w tym cyklu gdy sie udało moj progesteron wynosił w 21dc tylko 5 wiec obstawiałam ze nie było owu a tu jednak miłe zaskoczenie (lekarz pozniej powiedział ze od tego badania sie odchodzi) napisze Ci co zlecono mi w klinice na poerwszej wizycie: amh (drogie ale b.przydatne u mnie wyszło słabe) anty- tpo (wykluczenie hashimoto)estradiol, fsh, lh i testosteron, po poronieniu dodatkowo czystość pochwy, urloplazma i mykolplazma oraz chlamydie oraz przeciwciała abtyfosfolipidowe no i ważne badanie nasienia, pozniej jak tu wszystko ok zalecają histeroskopie i inne bardziej specjalistyczne. Nie namawiam do robienia wszystkiego, ale zawsze warto zrobić krew zeby było wiadomo ze wszystko gra. Powodzenia :)
     
  10. reklama
  11. Tibix

    Tibix Zaciekawiona BB

    Nie dodałam ze wszystko robi sie w 2-3 dc :)
     
  12. kate_p7

    kate_p7 Fanka BB :)

    Tibix to do bardzo dobrego lekarza trafiłaś. Ureoplasme rzadko że robią, jakoś mało lekarzy wie o tej okropne bakterii. No i panel badań sensowny bez naciągania;-). A jaka klinika? I doktor? Warto wiedzieć, żeby polecać.
     

Poleć forum