• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pomóżcie i doradzcie

reklama
Rozwiązanie
Racja..dzieki wielkie! Wstyd że dorosła kobieta nie wie o tych rzeczach prawie nic. Ale szczerze gdy rodziłam pierwsze dzieci to miałam 18 i 22 lata, nikt nie uświadamia i nie tłumaczył. Temat tabu i lekarka też nic nie mówiła a ja nawet gdybym chciała to i tak nie wiedziałam o co chodzi z tymi wynikami do konca(co znaczą) teraz chce się nauczyć, trochę czytam na tych forach i wolę zapytać,uczymy się całe życie. Teraz gdy jestem 31 letnia kobieta to już zdaje sobie sprawę że ciąża to coś więcej niż tylko noszenie dziecka. Trzeba dbać i wiedzieć o tym więcej. Wtedy gdy byłam gowniara młoda to nie przywiazywalam takiej wagi do tego.. Było ok czułam się super, dzieci są zdrowe i je kocham ale nie interesowałam się wtedy tak każdym etapem...
No to w takim razie kiedy mogą występować dni płodne? Ile dni po okresie? W sensie jeśli jest nieregularny cykl to te dni też się przesuwają? No przepraszam ale nie znam się na tym i dlatego pytam
Standardowo 12-14 dni przed końcem cyklu występuje owulacji. Aleeeeeee nie wiadomo jak jest u Ciebie. Póki nie zaobserwujesz sama (obserwując śluz, temp) bądź na usg u lekarza to nie wiadomo jaka długa jest fazą poowulacyjna u Ciebie (nie liczymy ile po okresie bo to bardziej zmienne), albo zaczynają się wcześnie albo masz krótką fazę drugą, bo masz krociutkie cykle. Możesz się bawić w kalendarzyk i wyliczać ale to nie jest najlepsza metoda.

reklama
Szczególnie jakoś nigdy nie zwracałam uwagi na to, dopiero od jakiegoś czasu- jest kilka dni po @..temperatury nie sprawdzam regularnie ale jak już to jest zawsze 36.8
Jeśli okaże się, że w ciąży nie jesteś tym razem to warto jednak zanotować kilka cykli. Ale, temperatura mierzona z doskoku i na dodatek nie o stałej porannej porze, nie jest wiarygodna więc lepiej oprzeć się wtedy na śluzie.
Pierwszy z brzegu przykład jak to standardowo wygląda (tam gdzie śluz, tam płodno, gdy przestał się rozciągać i zniknął - niepłodno - w wielkim skrócie). Możesz w tym czasie robić też testy owulacyjne by się wspomóc, by wiedzieć kiedy działać i nie mijać się z owulką ;)
1549357923635.png

Ostatnia edycja:
Racja..dzieki wielkie! Wstyd że dorosła kobieta nie wie o tych rzeczach prawie nic. Ale szczerze gdy rodziłam pierwsze dzieci to miałam 18 i 22 lata, nikt nie uświadamia i nie tłumaczył. Temat tabu i lekarka też nic nie mówiła a ja nawet gdybym chciała to i tak nie wiedziałam o co chodzi z tymi wynikami do konca(co znaczą) teraz chce się nauczyć, trochę czytam na tych forach i wolę zapytać,uczymy się całe życie. Teraz gdy jestem 31 letnia kobieta to już zdaje sobie sprawę że ciąża to coś więcej niż tylko noszenie dziecka. Trzeba dbać i wiedzieć o tym więcej. Wtedy gdy byłam gowniara młoda to nie przywiazywalam takiej wagi do tego.. Było ok czułam się super, dzieci są zdrowe i je kocham ale nie interesowałam się wtedy tak każdym etapem rozwoju ciąży czy wogole jej planowaniem... Także bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.

Rozwiązanie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry