reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pomysł na czyli przepisy kulinarne Wrzesniowek:PP

reklama
przepis na kurczak taka masala:

składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- kiść kolędry
- 3 trawy cytrynowe
- garść orzeszków solonych
- masło orzechowe
- limonka
- oliwa
- cukier
- puszka mleka kokosowego
- pomidory krojone w puszcze z czosnkiem(patrzec żeby nie były z bazylią)
- przyprawy
- sezam (najlepiej czarny)

kroimy kurczaka w kostkę, na rozgrzana patelnie dajemy troche oliwy lub olej rzepakowy. Dajemy pół pokrojonej cebuli w kostkę aż się lekko zaszkli. Wrzucamy kurczaka i przyprawiamy. Ja mam juz teraz dużo przypraw indyjskim ale zaczynalam tylko od garam masala. Dostałam w forum jak w weekendy są stoiska ekologiczne. Mają też przyprawę 5 smaków.
Posypujemy sezamem. Robimy aż będzie bialutki, ale nie przypieczony.
Jak sie kurczak robi to równocześnie zabieramy się za sos ( paste). Zwał jak zwał.
Do pojemnika wlewamy całą puszke pomidorów, wrzucamy posiekaną kolędre (troche zostawiamy na deseczce do posypania na gotowe danie), wrzucamy posiekany czosnek, drugą polowe pokrojone cebuli, posiekaną drobniusienki trawe cytrynowa, posiekane orzechy, łyżka oliwy, łyzeczka cukru, poł wyciśniętej limonki. Wszystko traktujemy blenderem aż będzie ładna konsystencja miazgi :)
Do białego kurczaka wrzucamy naszą paste, wlewamy tłustą część mleka kokosowego, reszte zostawiamy do ewnetualnego rozrzedzenia. Chwile sie to gotuje na patelni. I w zaleznosci od konsystencji dodajemy np masło orzechowe do zageszczenia, lub wodnista czesc mleka kokosowego do rozrzedzenia. Wciskam drugą połowę limonki dla smaku juz dodaje cukier i troche soli. Dodaje pozostale przyprawy np kumin, kurkume, garam masala etc.
5 minut jeszcze sie grzeje na patelni i gotowe. Podawać z ryżem np basmati albo jaśminowy. Może byc też zwykły. Po wierzchu posypać posiekana kolędrą.
Aha ja jeszcze lubie sypnąć sporo cynamonu ;)
smacznego:)

jak ktos jest z UK to chętnie napisze jakie sa przyprawy do kupienia.
Jak tos nie ma przypraw to tez sie obejdzie bo wszystkie składniki same w sobie dają super smak. Danie jest takie orzechowo-limonkowe.
 
Ostatnia edycja:
To ja wrzucę na początek przepis na dobrego kuraka (ilosci na dwie osooby)
1 DUZY CYCEK Z KURY
8 DUZYCH PIECZAREK
1 SREDNIA CEBULA
PECZEK PIETRUSZKI(KONIECZNIE SWIEZA)
SÓL
PIEPRZ
PIEPRZ ZIOŁOWY
SMIETANA 18%
MAKARON OBOWIAZKOWO WSTAZKI - JAKOS INNY NIE PASUJE
kroimy cebule w kostke smazymy na zloto na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostke piers kury czekamy az pusci wodę, potem az woda odparuje, wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy az odparuje z nich woda, siekamy cały peczek pietruchy i dorzucamy- gasimy ogien pod patelnia i dorzucamy smietane nastepnie przyprawiamy (pieprze i sól wystarczą- nie trzeba nic wiecej)
podajemy z makaronem.
Brzmi niepozornie ale jest pychota:)
 
To skoro już przy kurczaku jesteśmy...

Filety z kurczaka z duszonymi porami i ziemniakami

Składniki, 4 porcje:

• 1 duży por
• 30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 400 g piersi kurczaka
• 1 łyżka mąki
• 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
• cytryna do skropienia
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz


• puree ziemniaczane (tłuczone ziemniaki): 4 ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, po ugotowaniu od razu rozgniecione praską z 2 łyżkami masła i 1 łyżką śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (większe pokroić na kawałki). Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.
Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (nie rumieniąc). Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze (kilkumilimetrowe) filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.
Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie części porów nie jest konieczne).
Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.

(przepis pochodzi ze strony: Kurczak z porami - Przepis , ja się głównie internetem posiłkuje przy poszukiwaniu inspiracji, przepis sprawdza się rewelacyjnie)
 
katioszka - no to juz wiem co robię jutro na obiad :tak: ile dajesz tej smietany? masz jeszcze jakies inne szybkie przepisy?

Asta
- nie przepadam za porem, ale ja tez czesto wyszukuje przepisy na necie. Lubie stronke kwestia smaku.
 
Super pomysł z tym wątkiem! Już mi ślinka cieknie :)

Lor - kuchnia indyjska to moja ulubiona! Tylko extra hot!
Asta - fajny przepis, ja luuubię pora :)
 
A znacie to? Banalnie proste, niesamowicie dobre.

Żeberka lub karczek w kawie

1kg żeberek lub karczku
kawa rozpuszczalna
musztarda
ketchup
cebula
żurawina

Mięso solę i pieprzę i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu ( niekoniecznie). Potem układam w naczyniu żaroodpornym. W ciepłęj wodzie rozprowadzam 2 łyżki kawy rozpuszczlanej, 4 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy. Zalewam mięso i wkładam do piekarnika na 1godz. Potem wyjmuję i na wierzch kłądę grubą warstwę cebuli pokrojonej w krążki i na wierzch żurawinę. Wkładam to jeszcze na pół godz. do piekarnika.

Podaję np z kluseczkami. MNIAM!
 
e-de - ja znam wersje musztarda z miodem i przyprawa kebab, tez lubie to z kluseczkami ...ale bym sobie zjadła kluseczki śląskie :-p
 
reklama
Do góry