PIECZONA OWSIANKA
Składniki: (6-8 porcji)
SUCHE:
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki cukru brzozowego lub zwykłego
1/3 szklanki żurawiny , 1/3 szklanki pokrojonej suszonej śliwki
1/3 szklanki posiekanych orzechów lub płatki migdałów lub to i to
1/2-1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Można dodać oczywiście różne dodatki wg upodobań, suszone morele, figi, rodzynki
MOKRE:
1,5 szklanki mleka 2%
1/2 szklanki przecieru jabłkowego ( może być 1 słoiczek, 125 g, przecieru jabłkowego dla niemowląt )
2 łyżki delikatnej oliwy
1 lekko ubite jajko
dodatkowo:
banan
naczynia do zapiekania (u mnie foremki sylikonowe na muffinki); może też być jedno duże albo 8 kokilek (około 200 ml każda) na pojedyncze porcje
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Foremki nasmarować wewnątrz cienką warstwą masła.
W dużej misce wymieszać składniki suche. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Odstawić na 15 minut aby płatki lekko napęczniały.
Rozłożyć ciasto do foremek (maksimum do 3/4 ich wysokości). Po środku ułozyc pokrojony w kawałeczki banan (ciasto-banan-ciasto)
Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, do czasu aż wierzch owsianek stwardnieje i się ładnie zarumieni.
Owsiankę najlepiej smakuje na ciepło, ale niekoniecznie
.
Do owsianki można podać dodatkowo np. truskawki lub jogurt.
Smacznego