reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pomysł na czyli przepisy kulinarne Wrzesniowek:PP

reklama
A ja dzisiaj robię na obiad najwdzięczniejsze i najprostrze w przygotowaniu miesko czyli polędwiczkę wieprzową.
w sezonie robię ją w pysznym i prostym sosie kurkowym, a poza sezonem z pieczarkami w smietanie.
Potrzebujemy
polędwiczkę wieprzową
pieprz, pieprz ziolowy, oliwę, sól
cebulę jedną dużą
smietankę gęstą 18
10 duzych pieczarek
i oczywiscie natka pietruszki
Sos jest taki jak do makaronu z sosem pieczarkowym praktycznie

Poledwiczkę kroimy na plastry 5 cm i klepiemy piescia(za kruche mieso na tluczek) tak przygotowane medaliony(grubosc ok 1,5 cm) pieprzymy pieprzem czarnym i ziolowym ale wpierw smarujemy oliwą(nie solimy) takie poledwiczki wstawiamy do lodówki na ile mozemy(godzina, dwie, noc)
Poledwiczki smazymy bez tłuszczu na patelni na zloty kolor srednio po 4 minuty z kazdej strony(beda przesmazone i bardzo kruche) podajemy z pieczarkami z sosem smietanowo pietruszkowym
cebulka+pieczarki smazymy solimy pieprzymy kroimy natke pietruszki i dowalamy smietaną ile wlezie.
do tego ryż, ziemniaczki, kuskus, co kto lubi.
 
katjoshka - widze że ty bardzo lubisz śmietanę :rofl2: przepis został zapisanyw moim kajeciku i na pewno go wykorzystam :tak:
 
hehe -no lubie, ale głownie do sosu grzybowego, albo tego pieczarkowego co powyzej - to nawet raczej pieczarki w smietanie:))Ale, Ale z tego co pamietam Ty też lubisz:)))
Najbardziej jednak lubie ketchup:))
 
Dziewczyny - a moje polędwiczki robię tak jak kieeedyś u Makłowicza zoabaczyłam i uwielbiamy je:

Polędwiczki na plastereczki z przyprawami obsmażmay na pateleni, potem wlewam w to białe wino, redukuję trochę "sosik" i dodaję musztardę i troszkę śmietany.

Niebo w gębie!
 
To i ja dorzucę coś od siebie... a w kuchni faktycznie, jak mnie wena weźmie, to wymiatam ;-)

Placuszki z piersi z kurczaka - danie banalne i szybkie

1 pierś z kurczaka
2 łyżki mąki
1 jajko
2 łyżki tartego żółtego sera
wegeta, pieprz, szczypiorek

Pierś kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miseczki, dodajemy wegetę i dobrze nacieramy mięsko. Potem troszkę pieprzu (soli nie dodaję, bo unikam a wegeta już swoje robi). Później dodajemy jajko i mąkę i mieszamy całość. Następnie wkrajamy szczypiorek (tak, żeby całość się ładnie zazieleniła). Ostatni składnik to starty na tarce jarzynowej ser. Wszystko mieszamy. Smażyć na rozgrzanym oleju dowolnej wielkości placuszki.
Idealnie pasują do ryżu! :)
 
Jeszcze jeden przepis sprzed trzech dni mi się przypomniał...

Piersi z kurczaka w potrawce z ryżem (porcja na 3 osoby)

2 piersi z kurczaka
2-3 cebule
mały koncentrat pomidorowy
puszka kukurydzy
oregano, sól, pieprz, papryka ostra i słodka
ryż (3 torebki)
ser żółty starty na tarce
masło, bułka tarta - do naczynia

Gotujemy ryż na sypko. Po ugotowaniu przelewam zimną wodą i odsączam (durszlak się przydaje). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną w paski cebulę, podsmażam. Jak się zarumieni ładnie, dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Kiedy mięsko się udusi, dodajemy kukurydzę oraz koncentrat rozrobiony w pół szklanki wody. Całość mieszamy i przyprawiamy papryką ostrą i słodką, proporcje według uznania. Na koniec trochę keczupu :)
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Na spód wykładamy ryż. Następnie zawartość patelni, a na sam wierzch układamy kołderkę sera żółtego. Naczynie idzie do piekarnika na 20 minut na 180C.
Smacznego!
 
reklama
Przepis na oszukane gołąbki:)
1 kg mięsa mielonego
1 główka nieduża kapusty włoskiej(MOŻNA DAĆ BIAŁA ALE DUŻEJ TRZEBA GOTOWAĆ)
pęczek włoszczyzny takiej jak do zupy
jajko lub 2 w zależności od wielkości
sól,pieprz,trochę vegety
kasza manna
maka ziemniaczana

Mięsko mielone wymieszać z posiekana drobno kapustą , startymi na tartce warzywami ,ja zawsze dodaje też porę bardzo cienko pokrojona są ostrzejsze.Dodać jako ,kaszę mannę i przyprawić do smaku . Toczyć podłużne kotlety i obtaczać w mące ziemniaczanej. Przekładać na patelnie z rozgrzana oliwą , i szybciutko obsmażyć z obu stron. Przełożyć do garnka,zalać wodą , włożyć rosołek . Gotować na małym ogniu aż do miękkości .Trzeba pamiętać o tym aby nie solić bardzo mięsa bo później jeszcze rosołek doda słoności Ja pod koniec gotowania dodaje trochę natki z pietruszki do wody z gołąbkami ,pięknie pachną:) Przepis mojej mamusi.
 
Do góry