reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pomysł na obiad

reklama
A moja zjadłaby na bank. Ostatnio bardzo polubiła oliwki :tak:

Ania, miejsca za wiele przy kompie nie mam, ale dwa krzesła stoją :-D
 
Wkleję wam przepis na sernik. Podała go jedna laseczka na sierpniówkach i mówię Wam palce lizać :tak:


Sernik Gagi

ciacho
3/4 kostki margaryny
2 żółtka
1 jajco
3/4 szklanki cukru
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2,5 szklanki mąki
zagniatami ciacho i wykładami spód brytwanki (25x40cm)

masa serowa
1kg sera kilkakrotnie zmielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
1/2 aromatu waniliowego
budyń śmietankowy
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli

najpier piekarnik na 200 stopni
mieszamy żółtka, cukier, budyń, ser, potem dodajemy mleko i olej oraz szczyptę sody i soli. Masa jest żadka, ale tam ma być. Ja jeszcze dodałam puszke pokrojonych brzoskwiń (dobrze odsączonych) i paczkę rodzynek
masę wylewamy na ciasto i do piekarnika na około 1h w temperaturze 200 stopni, mi się nic nie przypalało, więc wam też nie powinno, a jak będzie za szybko się rumienić to 180 stopni i można dać folie aluminiową na górę

z pozostałych białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę

po tej godzince, jak masa serowa jest juz gęsta (można troszkę potrząsnąc brytwanka i zobaczyć czy się rusza jak galaretka - troszkę może)

dajemy ubita pianę na wierzch i pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 170 stopni
na drugi dzień, albo po kilku godzinach pojawia się "rosa złota"
no i sernik dla tych co lubia "mokre" serniki, jest pyszny, rozpływa się w ustach
 
Ciasto bananowe
  • 3 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
  • 25 dag mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 22 dag cukru (ok. szklanki...ja mieszam pół na pół trzcinowy i zwykły)
  • cukier waniliowy
  • 5 dag masła (ok. 1/3 szklanki stopionego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
  • szczypta soli
  • formę wysmarować masłem i wysypać bułą tartą
Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno:masłem, cukrem,jajkiem,mąką, solą i sodą. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).
Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.
Najlepszy na drugi dzień...albo gdy dobrze wystygnie .

z1739631M.jpg


Smacznego !!!
 
kurczak KFC

to orginalny przepis skopiowany z forum wizaz.pl

"bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).

kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
wink.gif

i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"


najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek
biggrin.gif
)"

- ja robiłąm dokłądnie tak (proporcje sama sobie ustalałąm)


miałąm w sumie 2 kg mięsa (1,4o skrzydełek, reszta pierś z kuraka)
- rozciełam skrzydła zasypałąm solą, i tym pieprzem cayene
- piersi chciałąm zrobić łagodniejsze wiec zrobiłąm taką marynatę jak an skrzydełka ale do tego dałam wodę, i mniej pieprzu
- wszystko stało w lodóece około 5 godzin

ciasto zrobiłam
- 1 litr wody
- 2 jajka
- mąki wsypałąm troche wiecej jak pół kg, bo nie może być za gęste
- troche soli


mieszanka mączna
- 1 kubek ziemniaczanej, 3 kubki zwykłej mąki (do tego też dałam troche pieprzu)
-----mieszanki musiałam w trakcie troche dorobić, bo mi zabrakło :-p

no i olej w brytfance (poszło 2 litry oleju)

reszte tak jak w przepisie

było bardzo dobre, i wszytskim smakowało
- smak bardzo podbny do tego co kupiłąm kiedys na allegro, super :tak::tak::tak::tak::tak:

aha na tym forum znalazłam też przepis na super ciasto na pizze, jest bardzo podobne do pizzy hut, i jak dla mnie do tej pory najlepsze

Pizza - ciasto puszyste
Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2

400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżkii oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieñczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek
Sposób przyrządzania:
Mąkê wsypać do du¿żej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,
dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieñczonego z woda mleka. Wyrabiać ciasto dodając
stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie
odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośniêcia, a potem rozwałkować
na placki grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem.

na to składniki, piec około 25-30 minut w 180 st

Pizza - cienkie ciasto
Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Skùadniki

400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Sposób przyrządzania:
Drożd¿że rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczypt¹ soli. Dodać trzy łyżki
mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkê wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić
wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką Dodać wałek przygotowanego
wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do
wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkowaćna okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.
na to składniki, piec około 25-30 minut w 180 st


----Ja robiłam to ciasto puszyste, dla mie super, i mozna kręcić jak prawdziwe, co Julii sprawiło ogromna radość :tak::tak::tak:
 
Salatka z kebaba


Produkty:
2 duze lub 3 male piersi z kurczaka,
3 srednie cebule,
1 puszka kukurydzy,
1 sloik ogorkow konserwowych,
1 majonez,
1 jogurt naturalny,
4 zabki czosnku,
przyprawa kebab gyros (jak dla mnie to najlepsza z prymatu).


Sposob przygotowania:
Piersi pokroic w drobniutkie kawaleczki, podsmazyc na patelni z niewielka iloscia oleju i z przyprawa do kebaba (ja daje okolo 3/4 opakowania). Gdy miesko sie zarumieni odstawic do ostygniecia. Ogorki i cebule pokroic w dorobna kostke. Na dno naczynia polozyc miesko, nastepnie cebule, kukurydze konserwowa, ogorki konserwowe na wierzch polac sosem zrobionym z jogurtu naturalnego okolo 4 lyzek majonezu i wycisnietych 4 zabkow czosnku (lepeij zeby sos byl zadki niz gesty wtedy przeleci na dno naczynia). Salatki nie mieszac. Odstawic do lodowki.



Smacznego
 
reklama
zupa dyniowa - ja robie tak:

w zależnosci czy chce skorupe czy nie:
jak tak - to odcinam głowę dyni, i powoli wyciagam pestki i wywalam, potem ostrym nozem wykrajam środek (tak zeby troche zostało na tej skorupie, i zeby jej nie skaleczyc), srodek wkładam do naczynia żaroodpornego i do piekarnika wstawiam,
Jak skóra nie potrzebna, to po prostu ide na łatwizne i kroje plastry które obieram ze skóry, i z pestek, do naczynia i do pieca :tak:
pieke az kawałki są miękkie (im mniejsze tyb szybciej sie upieką)
Potem przekładam do blendera i miksuje, zmiksowana do garnka, dolewam rosołek (ilosc zalezy ile jest dyni, tak co najmniej szklanke wlewam) - moze byc z kostki, lub z obiadu jak został (ja lubie tą zupę na słono), tak zeby było w miare gęsto, doprawiam troche pieprzem, i odrobiną ostrej papryki, gotuje jeszcze ze 20 minut

w tym czasie na odrobinie oleju z pół cebulki drobno posiekanej podsmazam, zalewam ja troche wodą, zeby byłą taka mieciutka, dodaje wszytsko do zupy, mieszam (można dać troche śmietany na końcu)

ja podaje to z tartym serem zółtym i grzankami, zupa wychodzi taka gęsta jak kremik, a czasami nawet bardziej ;-)
nam bardzo smakuje :tak::tak::tak:
 
Do góry