reklama
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Ja często robię pieczarki (kapelusze) nadziewane serem żółtym (można nadziewać w sumie wszystkim co ma się w domu, ale trzeba wcześniej to poddusić lub podsmażyć) i zapiekane w piekarniku. Trzeba wcześniej posmarować blaszkę olejem oraz pieczarki w panierce z jajka i bułki tartej lub mąki (jak kotlety) i smażone na patelni.
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Ja robię tak: Ścieram pieczarki na tarce, kroję ziemniaczki w kosteczkę, włoszczyznę w paski i dodaję do rosołu . Doprawiam do smaku, zabielam troszkę jogurtem. Ot, cała filozofia.;-):-)
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Jak nie mam śmietany, to zabielam jogurtem. Czasem dodaję tez mąki. Lubię robić zasmażki z mąki i masła. Ale nie do każdej zupy pasują. Do pieczarkowej pasuje.
hehehe
Brukselka ala pommes frites
składniki
składniki
SKŁADNIKI:
300 g brukselki
1 marchew
kawałek selera
kawałek pora
2 - 3 szklanki rosołu
30 g masła i łyżka mąki - na zasmażkę, pominęłam
0,5 szklanki śmietany
1 - 2 żółtka
sól, pieprz
WYKONANIE:
1. Warzywa oczyścić i opłukać. Włoszczyznę podzielić na mniejsze kawałki, zalać
rosołem i gotować 20 - 25 minut. W połowie dodać brukselkę.
2. Odłożyć kilka główek brukselki do dekoracji, resztę warzyw zmiksować.
3. Masło rozetrzeć z mąką, zalać małą ilością zupy, dodać do garnka i zagotować
- ten punkt pominęłam. Lubię beszamel, ale nie w zupie.
4. Śmietanę rozkłócić z żółtkami, zaparzyć niewielką ilością zupy, wlać powoli
do garnka, cały czas mieszając.
5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Zupę podawać ozdobioną główkami brukselki (ozdoba tonie!) i posypaną
grzankami (jeśli nie zapomni się kupić chleba na te grzanki.)
Brukselka ala pommes frites
składniki
- 1 kg brukselki
- oliwa z oliwek
- sól biała
- Na blasze umieścić obrane i wypłukane brukselki.
- Rozgrzać piec do 180 C.
- Spryskać brukselki oliwą i posolić.
- Piec aż staną się chrupiące.
składniki
- 40 g brukselki
- 1 ,2 litra bulionu warzywnego
- 100 ml smietany kremowki lub jogort naturalny
- 2 llyzki oleju
- sok z cytryny
- sol
- pieprz
- Cebulke drobno posiekac i zeszklic na oleju nastepnie dodac brukselke zalac wszystko goracym bulionem zagotowac i potrzymac na ogniu wolnym ok 20 minut.
- Zupe zestawic z ognia przestudzic i zmiksowac dodac smietany, doprawic sokiem z cytryny, sola, pieprzem (do smaku)
- Zupke podgrzac i gotowe SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI:
300 g brukselki
1 marchew
kawałek selera
kawałek pora
2 - 3 szklanki rosołu
30 g masła i łyżka mąki - na zasmażkę, pominęłam
0,5 szklanki śmietany
1 - 2 żółtka
sól, pieprz
WYKONANIE:
1. Warzywa oczyścić i opłukać. Włoszczyznę podzielić na mniejsze kawałki, zalać
rosołem i gotować 20 - 25 minut. W połowie dodać brukselkę.
2. Odłożyć kilka główek brukselki do dekoracji, resztę warzyw zmiksować.
3. Masło rozetrzeć z mąką, zalać małą ilością zupy, dodać do garnka i zagotować
- ten punkt pominęłam. Lubię beszamel, ale nie w zupie.
4. Śmietanę rozkłócić z żółtkami, zaparzyć niewielką ilością zupy, wlać powoli
do garnka, cały czas mieszając.
5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Zupę podawać ozdobioną główkami brukselki (ozdoba tonie!) i posypaną
grzankami (jeśli nie zapomni się kupić chleba na te grzanki.)
Ostatnia edycja:
reklama
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Do pieczarkowej też możesz dodać zeszkloną cebulkę.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 10
- Wyświetleń
- 3 tys
Podziel się: